SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur,  2014 yılı ürünü tütün alımlarının kapalı pazaryerinde başladığını söyledi.

Oda Başkanı Okur konuyla ilgili yaptığı açıklamada ilçede tütün alımlarına başlandığını, ürünün başfiyatının 14 lira 70 kuruş olarak açıklandığının belirtti.

Üreticilerin koliler içine koydukları tütünleri traktörlerle tütün ekimi yapılan mahallelerden ilçeye getirdiklerini ifade eden Okur, tütünlerin burada ilgili firma tarafından teslim alındığını dile getirerek şöyle konuştu:

İlçemizde bu yıl 20 bin 7 yüz dekar alan tütün üretimi yapıldı. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı. Dünya'da tütün stokları kalmadı. Bu nedenle tütüncülük yeniden canlandı. İlçemizde bu yıl yaklaşık 2 bin çiftçi tütün ekti. Gelecek yıl üretimin daha artması bekleniyor.”

Saruhanlı'nın köylerinde geçmişte tek geçim kaynağının tütün üretimi olduğunu belirten Okur, 2002 yılına kadar ilçedeki tütün ekim alanının 120 bin dekar civarında olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi:

2002 yılından sonra tütün üretimi düştü. Üretim alanı 2003'te 105 bin, 2006'da 75 bin, 2009'da 26 bin, 2013 yılında ise 20 bin dekara düştü. Ancak bu yıl 700 dekarlık alanla kısmende olsa bir artış gözlendi. İnşallah fiyatlar önümüzdeki dönemlerde biraz daha artar, üretici emeğinin karşılığını alır.”

Saruhanlı'da tütün alımı yapan firmalardan Türkiye Tütünleri A.Ş Ege Bölge Sorumlusu Tevfik Vural ise sözleşmeli üretim sistemi kapsamında anlaşma yaptıkları üreticilerin tütünlerini almaya başladıklarını kaydetti.

Ürünün fiyatının kalitesine göre 11 ile 14 lira 70 kuruş arasında değiştiğini ifade eden Vural, Saruhanlı bölgesinde yetişen tütünlerin genellikle kaliteli olduğunu söyledi.



Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

İmamoğlu’nun mektubu Saruhanlı’da okundu

Koldere’de Gönülleri Isıtan İftar Buluşması

SARUHANLI DEVLET HASTANESİ’NDE “GEBE OKULU”NDAN MEZUNİYET SEVİNCİ

SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 23.12.2014 17:56:09 1002 0
Tarih: 23.12.2014 17:56 Güncelleme: 23.12.2014 17:56
Haberi Sesli Oku