Son Dakika

SARUHANLI - Saruhanlı´da, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü çeşitli etkinliklerle dikkat çekildi.

Saruhanlı Toplum Merkezi, Cumhuriyet İlkokulunda ?2 Nisan Dünya Otizim Farkındalık Günü? dolayısıyla okul bahçesinde öğrencilere mavi atkı takılarak yürüyüş yaptı. Ayrıca Toplum Sağlığı Merkezi binası önünde farkındalık oluşturmak için ?Saruhanlı Otizim´i fark ediyor? yazılı pankart açarak dikkat çekti.

Saruhanlı Toplum Sağlı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ?Dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığının her 88 çocuk içerisinde bir olduğunu bildirdi.

Dr. Kapan,  2 Nisan tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini anımsattı.

Nisan ayı içerisinde bu konuyla ilgili pek çok farkındalık çalışması yapıldığına işaret eden Dr. Kapan, şunları kaydetti; "Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizme neden olan etmenler tam olarak belirlenemese de beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanabilmektedir. Yani otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkisi yoktur. Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nöro gelişimsel bozukluktur.?

Dr. Kapan sözlerine şöyle devam etti; ?Otizmin erkeklerdeki yaygınlığının kızlardan dört kat fazla olduğunu Eğer çocuğunuz, başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla amacına uygun oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa ve günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, Dünya Otizm Farkındalık Gününü bu etkinlikleri gerçekleştirdik.?



Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

İntihar denilen olay cinayet çıktı

Manisa'da vahşet: Çocukların önünde köpeği katletti

Saruhanlı Belediyesi’nden Kadınlara Mamografi Ulaşım Desteği

DEMREMİN MERKEZ ÜSSÜ IŞIKLAR MAHALLESİ MUHTARI, “OLUMSUZ BİR DURUM YOK”

Saruhanlı’da engelli bireylerin ailelerine yönelik eğitim programı düzenlendi

Saruhanlı'da vefat...

‘Uçan Yol'da feci kaza: 1'i ağır 3 yaralı

Otomobil şarampole devrilip takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

İki katlı ev yangında küle döndü: Karı-koca dumandan etkilendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 6.04.2016 18:52:16 683 0
Tarih: 06.04.2016 18:52 Güncelleme: 06.04.2016 18:52
Haberi Sesli Oku