SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde mısır hasadına başlandı. Mısırda verimin yüksek olmasına sevinen üreticiyi fiyatlardaki düşüş üzdü.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçeye bağlı Nuriye Mahallesinde mısır hasadı yapılan arazilerde incelemelerde bulunarak, üreticilerle görüştü.

Başkan Okur, burada yaptığı açıklamada bu yıl mısır hasadının sancılı başladığını, geçen yıl 75 Kuruştan satılan bir kilogram mısırın bu yıl 62 kuruştan satın alındığını kaydetti. 

Saruhanlı´da pamuğa alternatif olarak geçmiş yılarda 70-80 bin dekar arazide ekilen mısır 40 bin dekara düşmesiyle, alternatif ürün olmaktan çıkma durumuna geldiğini söyleyen Okur, şöyle dedi;

?Hasat başladı, verim güzel ancak fiyatların düşük olması üreticiyi üzüyor. Şu an hasat edilen en kaliteli mısırın tonu serbest piyasada 62 kuruş ile 68 Kuruş´a satılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl ki mısır alım taban fiyatını ton başına 72 kuruş olarak açıklamıştı. Ancak serbest piyasada taban fiyattan bile alıcı yok. Şu anda çiftçi mısır ektiği araziyi icar işliyorsa eğer kendi işçiliği dâhil fite fit gelir. Para kazanamaz. Eğer tarlası kendisinin ise el emeği kadar para kazanmıştır. 

Mısır üreticisi bu şartlarda bu işten 5 kuruş para kazanmıyor. Tam aksine zarar ediyor. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Biz ülke olarak yurtdışından mısır ithal etmeyi durdurursak kendi ürünümüz değer kazanır, fiyatlar yükselir. Eğer fiyatlarda artış olmazsa üretici gelecek yıl mısır yerine başka bir ürün eker. Buda ülke ekonomisine olumsuz etki eder.? 

Mısır üreticisi Yusuf Ertaş ise şunları kaydetti:  ?Bu yıl Fiyatlardaki bu dengesizlik bizi üzüyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının da tavan yapması üreticinin belini büküyor. Böyle giderse biz üreticiler gelecek yıl alternatif ürün arayışında bulunacağız.?

 



Paşaköy’de Anlamlı Turnuva: Osman Bilgi’nin Adı Sahada Yaşatılıyor

Saruhanlı’da Deve Güreşleri Festivali Yoğun İlgi Gördü

Saruhanlı'da vefat...

Özgür Özel, Yunusemre’de Toplu Açılış Törenine Katılacak

SALİHLİ YAĞIŞ FELAKETİ YAŞADI

Hacırahmanlıspor Erteleme Maçında Gol Yağdırdı: 7-1

Saruhanlı’da Vefat…

PAŞAKÖY SPOR KULÜBÜ’NDEN KAYMAKAM ACAR’A ZİYARET

Saruhanlı’da Gece Yarısı Yangın Paniği: Belediye ve İtfaiye Ekiplerinin Hızlı Müdahalesi Felaketi Önledi

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanbey Doğa Sporları Kulübü’nden Çırpıcı Dede Dağı Zirve Faaliyeti

Saruhanlı’da 21–26 Mart Orman Haftası Etkinlikleri Düzenlendi

Çullugörece Mahallesi’nde Üreticiye Büyük Destek: Tarımsal Sulama Sondajı Tamamlandı

Özel Sporculardan Büyük Gurur: Neval Yaralı Ortaokulu Öğrencilerinden Manisa Genelinde Önemli Başarılar

BAHADIR’DA YANAN ORMAN TEKRAR YEŞERTİLİYOR

Manisa Büyükşehir’den İletişim Engelini Kaldıran Yeni Hizmet

Saruhanlı’da Öğrenciler Doğayı Tanıyor, Geleceği Koruyor

Saruhanlı’da Nevruz Coşkusu: İshakçelebi’de Renkli Kutlama Programı

Saruhanlı'da vefat...

NURİYE MAHALLESİ’NDE ASKER COŞKUSU: GENÇLER VATANİ GÖREVİNE UĞURLANDI

Saruhanlı Deve Güreşine Hazırlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 29.09.2015 08:53:39 0
Tarih: 29.09.2015 08:53 Güncelleme: 29.09.2015 08:53
Haberi Sesli Oku