Anahtar Kelimeler: Saruhanlı Mısır Hasadı

SARUHANLI - Saruhanlı´da mısır hasadına başlandı. Mısırda verimin yüksek olmasına sevinen üreticiyi fiyatlardaki düşüş üzdü.

Mısır hasadı yapılan arazilere giden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, incelemelerde bulunarak üreticilerin sorunlarını dinledi.

İncelemelerinin ardından Kardelen Gazetesi muhabirine açıklama yapan Başkan Okur, bu yıl mısır hasadının sancılı başladığını, geçen yıl 70 Kuruştan satılan bir kilogram mısırın bu yıl 62 kuruştan satın alındığını kaydetti.

Saruhanlı´da pamuğa alternatif olarak geçmiş yılarda 70-80 bin dekar arazide ekilen mısır 40 bin dekara düşmesiyle, alternatif ürün olmaktan çıkma durumuna geldiğini söyleyen Okur, şöyle dedi;

?Hasat başladı, verim güzel ancak fiyatların düşük olması üreticiyi üzüyor. Şu an hasat edilen en kaliteli mısırın tonu serbest piyasada 62 kuruş ile 66 Kuruş´a satılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl ki mısır alım taban fiyatını ton başına 74 kuruş olarak açıklamıştı. Ancak serbest piyasada taban fiyattan bile alıcı yok. Şu anda çiftçi mısır ektiği araziyi icar işliyorsa eğer kendi işçiliği dâhil fite fit gelir. Para kazanamaz. Eğer tarlası kendisinin ise el emeği kadar para kazanmıştır.

Mısır üreticisi bu şartlarda bu işten 5 kuruş para kazanmıyor. Tam aksine zarar ediyor. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Biz ülke olarak yurtdışından mısır ithal etmeyi durdurursak kendi ürünümüz değer kazanır, fiyatlar yükselir. Eğer fiyatlarda artış olmazsa üretici gelecek yıl mısır yerine başka bir ürün eker. Buda ülke ekonomisine olumsuz etki eder.?

Mısır üreticisi Yusuf Ertaş ise, ?Bu yıl Fiyatlardaki bu dengesizlik bizi üzüyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının da tavan yapması üreticinin belini büküyor. Böyle giderse biz üreticiler gelecek yıl alternatif ürün arayışında bulunacağız.? Dedi.



Saruhanlı’ya Altyapı ve Sıcak Asfalt Müjdesi

Su Elçileri Saruhanlı’da Su Seferberliği Eğitimi Gerçekleştirdi

Başkan Dutlulu Saruhanlı’da Çiftçilerin Taleplerini Dinledi

Türkiye’de görülen başlıca 7 vitamin eksikliği ve alınması gereken önlemler

Uzmandan risk gruplarına erken başvuru uyarısı

Başkan Dutlulu 2026 yılının rotasını çizdi

Jeotermal yatırımlar için 2026 yılı köprüden önceki son çıkış

Anadolu ilham verdi, makarna altın getirdi

Esra'yı boğarak öldüren annesi ve sevgilisi hakkında yeni gelişme

"Babam ölmedi"

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’DA VEFAT…

İzmir’de banka aracından yüklü miktarda vurgun

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp genç kızın gömülü halde cansız bedeni bulundu

İzmir'de belediye otobüsü ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 8 yaralı

Koldere’deki yangın kısa sürede söndürüldü

KENT KONSEYİ’NDEN GAZETECİLERE 10 OCAK ZİYARETİ

Saruhanlı'da şap alarmı! 16 mahallede hayvan alım-satımı ve hayvansal ürün giriş-çıkışı yasaklandı

Kros sporcuları Türkiye Şampiyonası için ter döktü

Alaşehir’de üzümün geleceği değerlendirildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 26.09.2016 09:22:34 784 0
Tarih: 26.09.2016 09:22 Güncelleme: 26.09.2016 09:22
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri