Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Saruhanlı´da Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı

Saruhanlı´da Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı

Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen pamuk üretimi, özellikle pamuk toplama makinesinin kullanılmasıyla her geçen yıl artış gösteriyor.

SARUHANLI - Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen pamuk üretimi, özellikle pamuk toplama makinesinin kullanılmasıyla her geçen yıl artış gösteriyor.

Manisa´nın Saruhanlı ilçesinde pamuk hasadı başladı. ´Beyaz altın´ olarak tabir edilen pamuk üretimi, makineli tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte artış gösterdi. Geçmiş yıllarda ilçede büyük ölçüde üretimi yapılan pamuk kota, ekonomik sıkıntılar ve hasat döneminde işçi bulunamaması nedeniyle 10 bin dekarlara kadar geriledi. Özellikle hasat döneminde büyük zahmet gerektiren pamuk üretimi ilçede gerek devletin verdiği desteklemeler ve gerekse de makineli tarıma geçilmesiyle birlikte her geçen yıl artış gösteriyor. İlçede pamuk üretimini hiç bırakmayan çiftçiler de üretimin artması ve destekleme primlerinden memnun.
Manisa´nın Saruhanlı ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçilerden Muharrem Baysal, "Bu sene pamuktan memnunuz. Fiyatlar da iyi. Devlet de destekleme veriyor. Bu pamuğun kilogramını bin liraya toplayamazsın. Ama makineyle 120 liraya topluyoruz. Makineleşme çok güzel bir şey. Çok daha iyi olacak. Eskiden toplanmıyordu. Ortağına veriyordun yine toplanmıyordu" dedi.

Makineli tarıma geçilmesiyle birlikte pamuk üretiminin de arttığını söyleyen çiftçi Kemal Çetinkaya ise "Daha önceki senelerde 300 bin dönüm pamuk ekiliyordu. Bu yıl bin 700 dönüm pamuk ekiliyor. Seneye daha fazla artar. Biz devletimizden bizi desteklemesini istiyoruz. Desteklerse bu pamuk çoğalır. Zaten yarı yarıya veriyorduk işçiler toplamıyordu. Ama böyle makineye geçtiğimiz zaman 120 lira veriyoruz dönümüne. Bu sene işçi bulunamadı. Ne domates toplanabildi, tarlada domatesler kaldı. Makineye verilmese bu işçilik olmaz. Pamuk bırakılırdı. Devletin verdiği primi eğer seneye biraz daha pamuğa arttırırsa Saruhanlı ovasının hepsi eker. İthal edeceğimize ihracat ederiz. Giydiklerimiz zaten naylon. Pamuklu olur da hastalık da gelmez insanlara" diye konuştu.

İlçede hem pamuk üretimi yapan hem de sahibi olduğu makine ile diğer çiftçilerin de ürünlerini hasat eden Adem Yiğit, makineleşmenin artması gerektiğini söyledi.

"Girdi maliyetleri ekim alanlarını daralttı"

Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve işçi sıkıntıları nedeniyle pamuk üretiminin gerilediğini ancak son yıllarda verimin de artmasıyla birlikte çiftçinin pamuk üretiminden para kazandığını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "İlçemizde şu anda tahmini olarak 10 bin dekara yakın pamuk arazisi var. Geçmiş yıllarda 100 bin dekara yakın pamuk ekilirdi. Ama girdi maliyetleri nedeniyle pamuk günden güne ekim alanları daraldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdi maliyetleri ve işçilikti. Şu anda makineli tarıma geçtiğimizden dolayı çiftçimiz pamuğa karşı ekime başladı. Pamuk ekim alanları daha da çoğalacak. Çünkü bizim Saruhanlı, pamuk lifi olarak Bergama´dan sonra ikinci gelmekte. Çiftimiz pamuğa yönelmek istiyor ama girdi maliyetleri yüksek. Ama önümüzdeki yıllarda bu makineleşme devam ederse pamuk alanları geçmiş yıllara göre 60-70 bin dekarlara çıkacağını tahmin ediyoruz. Daha önceden 400-450 kilogram aldığımız pamuk arazilerinde 600-700 kilogramlara kadar pamuk alıyoruz. Verim arttıkça masraflar bir nebze geri çekiliyor. Para kazanma şansımız artıyor" dedi.

"Makineleşme insanları pamuğa yöneltti"

Özellikle hasat dönemlerinde işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekleyen Okur, "İşçi bulamıyoruz. Biz gerek domates açısından, biber hasadında gerekse üzüm kesmelerinde işçilik yönünden çok zahmetler çektik. Pamuğunda zaten en büyük işçiliği toplaması. İnsanlar geçmiş yıllarda elindeki pamuğu yarı yarıya verdiği halde toplatamadı. Ama makineli tarım olduğu için çiftçimiz gönül rahatlığıyla pamuğu toplatıyor. Pamuğun ekiminden hasadına kadar her şey makineyle olduğu için insanlarımız yöneliyor. Makineleşmenin devam etmesini istiyoruz. Devletimiz pamuk eken vatandaşlara primlerini makinede de primlerinin arttırılmasını istiyoruz. Pamuk toplama makinesi 600-700 bin lira civarında. Buna da destek verilirse bu pamuk toplama makineleri çoğalırsa pamuk ekim alanları da genişleyecektir" diye konuştu.
İlçedeki pamuk hasadının önümüzdeki aylara kadar devam etmesi bekleniyor.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor