Okur, Başak Çok, Tane Yok

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur Hububat hasadında ürün tam olgunlaşmadan hasat için acele etmemesi konusunda uyardı.

Saruhanlı´da buğday hasadı başladı ancak gerek aşırı kurak geçen mevsim gerekse fiyatlarda beklentilerin karşılanmaması çiftçilerin umutlarını suya düşürdü. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl rekolte kaybının olduğunu ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından buğdaya verilen bin 50 liralık fiyatın çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını dile getirdi.

?Girdi Maliyetleri % Yüzlere Varan Artışlar Oldu?

Bu yıl hububat ürünlerinin dane beslediği dönem olan nisan ayının yağışsız ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle çiftçiler hasada erken başladı. Buğday tarlalarında incelemelerde bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, buğdayların uç kısımlarının olgunlaşmadığını ve boylarının da saman için yetersiz olduğunu gözlemledi. Buğdayda bu yıl verimin düşük olması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından kendilerine verilen 1 lira 5 Kuruş´un fiyatın düşük olduğunu belirten Başkan Okur, şunları kaydetti; "Bu dönemde devletimizin buğdaya açıklamış olduğu fiyat çiftçilerimiz tarafından çok memnuniyetle karşılanmadı. Geçen sene maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı bu fiyat girdiğimiz kapıdan çıkma noktasında bıraktı. Bunun için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan bu açığı kapatmak için yüksek bir prim desteği uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçimizin gerçekten zor bir yıl geçirdiğini, nisan yağmurlarının olmaması buğdayların da uç taraflarını boş ve zayıf bıraktı. Verim kaybımız, rekolte kaybımız var. Mazot, gübre, ilaç gibi girdi fiyatlarının yüzde 50, yüzde 100´lere yakın zam olması girdi maliyetlerini arttırdı. Buğdayımızın geçen sene tonu 940 lira, bu sene de bin 50 lira olması, fakat 2015 yılında 910 lira olan buğday 2015-2017´de 940 lira açıklandı. Bu sene bin 50 lira. 2015´ten 2018´e bakarsak yüzde 7´lik bir zam oranımız var. Bu seneye bakarsak yüzde 11 civarlarında oluyor. Bu zam oranı iki sene bazında çok düşük kalıyor. Çiftçilerimiz açıklanan fiyattan memnun değil. Bin 200 lira civarlarında bu buğdayın satılması gerekiyordu. Burada da ekmek temel gıda olduğu için devlet zamlanmasını istemiyor. Bunun üzerine biz de bu yönden mağdur oluyoruz. 5 kuruş bir prim veriliyor. Ama bu da yetersiz"

Maliyetin yükselmesi nedeniyle çiftçiler buğday ekmiyor

Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çiftçilerin buğday ekmediğini ve samanın da yetersiz olduğunu anımsatan Oda Başkanı Okur, "Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı çiftçimiz buğday ekmez hale geldi. Saman da yetersiz. Bu yıl buğdaylar da boy da yok. Eski buğdaylardan, bol samanlı buğdaylardan da yok. Yağışların dengesiz yağması nedeniyle verim kaybı bir hayli yüksek" şeklinde konuştu.

"Çiftçilerimiz buğday tam olgunlaşmadan hasat için acele etmesin"

Çiftçilere buğday hasadında acele etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan Okur, "Çiftçilerimiz buğday tam olgunlaşmadan hasat için acele etmesin. Bu hasat ne kadar erken olursa uç tarafları kuru gibi gözükse de buğday tam olgunlaşmamış. Biraz zamanını uzatırlarsa verim kaybı kısmen de olsa azaltılmış olur. Toprak Mahsulleri Ofisimize de vermiş olduğumuz ürünlerde de fire, çubuk kaybına uğramazlar. Toprak Mahsulleri Ofisi şu an alıma hazır. Randevu sistemi başladı. En azından devletin açıklamış olduğu bin 50 lira gibi fiyattan yararlansın. Bundan sonra çiftçilerimiz hasatlarına dikkat etsin. Ürünlerini satarken mutlaka malını birilerine kaptırmasın. Hemen ürünü satmasın" tavsiyelerinde bulundu.

"Çiftçilerimize tonu 910 lira gibi bir fiyat vermişler"

Saruhanlı ovasında buğday hasadı yapılan arazilerde incelemelerde bulunan Başkan Okur, çiftçilere tüccarlar tarafından 910 lira fiyat verildiğini ancak Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından bin 50 liraya alım yapıldığını belirterek, "Saruhanlı bölgemizde yavaş yavaş hasat başladı. Üreticilerimize sorduk, bu sene verimlerin yüzde 40, yüzde 50 gibi verim kaybı olduğunu söylüyorlar. Bunlar da tabi nisanda yağmur yağmaması aşırı sıcaklar nedeniyle uç taraflar kuruyunca cansız kaldı buğdaylar. Saman da aynı şekilde, saman eksiğimiz de olacak. Çiftçilerimize tonu 910 lira gibi bir fiyat vermişler. Biz de çiftçilerimizi Toprak Mahsulleri Ofisimize yönlendirdik. Ancak kalite kaybından dolayı Toprak Mahsulleri Ofisine götürse de birinci kalite olmadığı için o da fiyat kıracak" dedi.



SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Müzeye çocuk eli değdi, kurdeleyi çocuklar kesti

Kolay yoldan zayıflarken, kolay yoldan hasta olmayın

Boğazından su bile geçmiyordu, başarılı bir operasyonla yeniden yemek yiyebildi

Otomobilin kontrolden çıkarak devrildiği kazada 11 yaşındaki çocuk öldü

Burhan Eşer: "İnşallah, Sivasspor maçından istediğimiz sonuçla döneceğiz"

Folkart'tan 94'üncü İEF'te iki önemli sergi

Salihli Belediyespor Erguvan ile 'yola devam' dedi

Yükümlülerden eğitime anlamlı destek

Turgutlu Belediyesi Kadın Voleybol Takımı sezonun ilk kontrolünden geçti

Sarıgöl'de üzüm hasadı başladı

Osmanlı halk kıyafetleri ve yaşam kültürü Çeşme Kalesi'nde sergileniyor

Sürücünün tansiyonu düştü, araç önündeki araca çarpıp mağazaya daldı

Demirci'deki yangında 5 hektarlık kızılçam ormanı zarar gördü

Aydın'da 'topuklu' eylem

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 26.05.2018 16:35:56 540 0

Tarih: 26.05.2018 16:35 Güncelleme: 26.05.2018 16:35
Haberi Sesli Oku
15.08.2025 08:32:00