SARUHANLI/KUMKUYUCAK - Son günlerde Türkiye´nin değişik yörelerinde görülmeye başlanan ebabil kuşuna Saruhanlı´nın Kumkuyucak Mahallesinde rastlandı.

Saruhanlı İlçesi Kumkuyucak Mahallesinde bir penceresinden içeri giren, ebabil kuşları İlker Dönmez tarafından bulundu.
Vatandaş İlker Dönmez Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, ?Geçtiğimiz hafta depremden zarar gören evlerimizden birinde 2 adet cinsi ebabil olan kuş gördüm. Ve ikisini yakaladım. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü bilgi vereceğim.? Dedi.
-Baharın Habercisi-
Halk arasında baharın habercisi olarak bilinen kış mevsimini Afrika kıtasında geçirdikten sonra Türkiye´ye giriş yapan ebabil kuşları sonbaharda yine güneye göç ederler. Yaşam alanları çok geniş olan ebabil kuşları, şehir merkezlerinde, otoyol kenarlarında, kırsallarda ve daha birçok alanda yaşayabiliyolar. Tüm canlılardan kaçmaya çalışan ürkek bir kuş türü olan ebabilleri beslenirken hiç görmek mümkün olmuyor. Ayaklarının ucu kıvrık olmaları nedeniyle asla yerde yürüyemeyen ebabil kuşu yere indiklerinde uçma zorluğu çektiği için sürekli uçan kuş olarak biliniyor.
-Ebabil Kuşlarının Hikâyesi-
Habeşistan Krallığı´nın Yemen valisi olan Ebrehe, milâdî 570 yıllarında San´a şehrinde, ´Kulleys´ adı verilen muhteşem bir kilise yaptırmıştı. Maksadı, Kâbe ziyaretine rağbet gösteren Arapların ziyaretlerini oraya çevirmekti. Bu duruma tepki gösteren bir adam da, gecenin birinde Kulleys´e girip içine pislemişti. Bu hakarete çok öfkelenen ve koyu bir Hristiyan olan Ebrehe, gidip Kâbe´yi yıkmaya karar verdi.
Topladığı on binlerce asker (altmış bin olduğu söylenir), Mahmud adlı büyük bir fil ve daha başka fillerle Mekke´ye doğru yola çıktı. Önüne çıkan bazı kuvvetleri de mağlup ederek ilerledi. Taif şehrine gelince askerlerin bir kısmını Mekke´ye gönderdi. Onlar da Peygamber s.a.v.´in dedesi ve Kureyş´in reisi Abdülmuttalib´in iki yüzü aşkın devesiyle ahalinin hayvanlarını sürüp götürdüler. Bu olayın peşinden Abdülmuttalib, gidip Ebrehe´yle görüştü, develerinin geri verilmesini istedi.
Ebrehe dedi ki:
- Benden develerin istiyorsun da, Kâbe´den hiç söz etmiyorsun. Hâlbuki ben onu yıkmaya geldim.
- Ben develerin sahibiyim. Kâbe´nin de onu koruyacak sahibi vardır!
Bu görüşme sonunda develer geri verildi. Mekke halkı bu güçlü orduyla savaşamayacağı için, anlaşma gereği dağlara çekilip neticeyi beklemeye başladı. Ebrehe ordusu büyük fili önden sürerek Mekke sınırına dayandı. Kâbe´yi halatla bağlayıp fillerle çekerek yıkmak istiyorlardı.
Bu sırada Ebrehe´nin yol kılavuzlarından Nüfeyl b. Habib, koca filin kulağından tutarak şöyle bir şey söyledi, sonra da koşarak dağa çıktı:
- Ey Mahmud çök! Sakın ileri gitme, sağ salim geriye dön!
Mekke´ye girişte büyük fil direndi, zorlanınca yere yattı. Onu bir türlü Kâbe cihetine yürütemediler. O anda sürü halinde ebabil kuşları ortaya çıktı. Her birinin ağzında ve ayaklarında nohut gibi birer taş vardı. Bu taşları ordu üzerine mermi gibi boşalttılar. Kime rastlarsa delip geçiyordu. Askerlerin çoğu öldü; ´Fil Ordusu´ dağılarak Yemen´e döndü. Ebrehe de dönüşte öldü. Kâbe ise olduğu gibi kaldı. Kur´an´da Fil Suresi bu olayı anlatır.



Cinayet zanlısı mağarada yakalandı

Çorum’da milyonluk vurgun! Detaylar şok etti

Şüpheli ölüm! Genç kadın tatil cennetinde ölü bulundu

Doktor ile emekli öğretmenin mesai kavgası karakolda bitti

Cinsel saldırı suçundan aranan şüpheli yakalandı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

MASKİ’de öncelik iş sağlığı ve güvenliği

Başkan Balaban zabıtayı unutmadı

İşyerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Şampiyonlar Alaşehir'de alkışlarla karşılandı

Belirti vermeyen kanserden erken teşhis sayesinde kurtuldular

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Bıçaklı kavga cinayetle sonuçlandı!

Feci kazada iki araç hurdaya döndü! 3 kişi yaşamını yitirdi

Yine kadın cinayeti! Çocuklarının yanında eşini öldürdü

Manisa’da kanser taramasına mobil çözüm

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 7.06.2017 17:41:07 1369 0

Tarih: 07.06.2017 17:41 Güncelleme: 07.06.2017 17:41
Haberi Sesli Oku
5.09.2025 19:11:00