SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Tülay Ünlü Üresin, karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun lodoslu havalarda yakılan kömür sobalarından kaynaklandığını belirterek, sobanın değil ihmalin ölümlere yol açtığını söyledi.

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Üresin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Kaçar, "Türkiye'de özellikle, Güneybatı yönünden esen lodos rüzgarı nedeniyle her yıl onlarca kişi ısınma araçlarından sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Vatandaşlarımızın bu araçlarla ilgili yanlış bilgileri, kullanım hataları ve ihmalleri sonucunda soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Mevsim itibariyle önümüzdeki günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış olabileceği düşünülerek vatandaşlarımızın özellikle, karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için evin içinde ve civarında alınması gereken birçok önlem bulunmaktadır" dedi.

“LODOSLU HAVADA SOBALI ODADA YATILMAMALI”

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemleri de aktaran Üresin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kullandığımız soba, kombi, şofben ve bacaların sertifikalı ve eğitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirilmeli. Baca deliği ve havalandırmanın yeterli olduğundan ve yanan gazın rahat bir şekilde, düzenli olarak dışarı verildiğinden emin olunmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olunmalı. Kömürlü sobalarda yakıtın üstten yanmasının sağlanması ve böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazın yanarak sobayı terk etmesini sağlanmalı. Soba aşırı doldurulmamalı. Yanan sobaya üstten kesinlikle yakıt takviyesi yapılmamalı. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalı. Lodoslu havalarda sobalı odada kesinlikle yatılmamalı. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalı. Çünkü karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan kömür sobalarından kaynaklanmakta. Bacaların, çatıların en üst seviyesinin 50- 80 santimetre üzerinde olması gerekir."

 



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Belediyesi Kurtuluş Mahallesi’nde Sathi Kaplama Çalışmalarını Sürdürüyor

Manisa’nın Gururu Milli Sporcular Vali Özkan’ı Ziyaret Etti

Saruhanlı Devlet Hastanesinden Dünya KOAH Gün

Saruhanlı Belediyesi Sosyal Yardım Faaliyetlerine Devam Ediyor

Belediyeden mahallelerde yol çalışması Saruhanlı

Paşaköy'den transfer bombası

Saruhanlı'nın Doğa Severleri Pazar gününe hazırlanıyor

Manisalı kuaförler Uşak'tan 3 kupa ile döndü

51 yıl hapis cezası olan firari Yunusemre’de yakalandı

MCBÜ öğrencisi Toker, milli takıma altın madalya getirdi

Manisa'da avcı tarafından vurulan çoban hayatını kaybetti

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Gürle’de yılların altyapı sorunu çözüldü

Okul müdürü, voleybol maçında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Yerel Basında Dijital Dönüşümün Merkezi Manisa olacak

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 31.12.2019 16:25:00 751 0
Tarih: 31.12.2019 16:25 Güncelleme: 31.12.2019 16:25
Haberi Sesli Oku