Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Saruhanlı’da Soya Fasulyesi Üretimi

Saruhanlı’da Soya Fasulyesi Üretimi

SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde girişimci iki ortak tarafından deneme amacıyla soya fasulyesi üretimine başlandı.

Saruhanlı İlçesinde girişimci iki ortak tarafından deneme amacıyla soya fasulyesi üretimine başlandı.

İlçede camcılık yapan Veysel Aybey ve Şevket Şahin isimli iki ortak, 7 buçuk dekarlık araziye, ilçede daha önce üretimi yapılmayan soya fasulyesi ekti.

Ortaklardan Şevket Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, 20 gün önce ektikleri tohumların çimlendiğini, 2 ay sonra da hasada başlayacaklarını bildirdi.

Soya fasulyesinin ekonomik değeri yüksek, sağlık açısından da önemli bir bitki olduğunu öğrendiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

“Deneme amacıyla soya fasulyesi üretimine başladık. Fiyatı yüksek, çok değerli bir besin kaynağı olduğunu öğrendik. Buradan yola çıkarak bu işe giriştik. Ancak piyasada soya tohumunu zor bulduk. Uzun süren araştırmalarımız sonucu İzmir’de bir firmadan tohum temin ettik. Ektiğimiz tohumlar filizlendi. 2 ay sonra hasat edeceğiz. Hasat ettiğimiz ürünleri ilçe pazarında satışa sunmayı planlıyoruz. Bu yıl bu bizimi için bir denem olacak. Eğer iyi bir kazanç sağlarsak gelecek yıl ekim alanını genişleteceğiz.”

-Üretim Az, Tüketim Çok-

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise, Türkiye’de yılda 200 bin ton soya fasulyesi üretildiğini, buna karşın ülkemizin yıllık soya tüketiminin 2 milyon ton olduğunu ifade etti.

Soya üretiminde ABD’nin lider ülke konumunda bulunduğunu, bu bitkinin ülkemize ise 1930’lu yıllarda geldiğini ifade eden Okur şu bilgileri verdi:

“Günümüzde de soya tarımı en çok ABD`de gelişmiştir. Soya fasulyesi 5 bin yıl önce Doğu Asya ovalarında keşfedilmiş, genetik orijin merkezi Çin ve Mançurya’dır. Soyanın Türkiye’ye gelişi ise 1930’larda gerçekleşmiştir. 1982 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile üreticiye teminat verilmeye başlanmıştır. Adana ve Osmaniye illeri Türkiye`deki soya üretiminin yüzde 80-85’ini karşılamaktadır.

Soya, dünyayı besleyen 5-6 bitkisel üründen birisidir. Proteince çok zengin ve besleyicidir. Dünya’da en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir. Soya toprağa azot kazandırarak kendisinden sonra ekilecek bitkilerin verimini arttırır. Soya bitkisi, ayrıca biyoyakıt üretiminde de yoğun olarak kullanılır.”



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor