Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan;

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan;

Anne Sütü Eşsiz Bir Besin Kaynağıdır”

SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, 1-7 Ekim “Emzirme Haftası” etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, “Son 30 yıldır anne sütü üzerinde yoğunlaşan çalışmalar anne sütünün eşsiz bir besin ve bebek beslenmesindeki yeri doldurulamayacağı gerçeği ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak da anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaşmıştır.” dedi.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yaygın bir sorunu olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir yandan bireylerin fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerini, diğer yandan da toplumun ekonomik ve kültürel gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dr. Kapan, şunları kaydetti; “Bu olumsuz etkiler en çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Önemli ölçüde anne sütünün yeterli süre verilmemesiyle ortaya çıkan malnütrisyon, gelişmekte olan ülkelerin çocuk ölümlerinin yaklaşık % 50`sinin nedenini oluşturmaktadır. Ayrıca beslenme bozuklukları, ishalli hastalıklar ve alt solunum yolu hastalıklarının da zeminini hazırlamaktadır. Bu hastalıklardan korunmada anne sütü ile beslenmenin önemi çok büyüktür. Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamanın yanında aile ve ülkeye sosyal ve ekonomik getirileri olan ideal ve vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.”

Kapan, Şöyle dedi; “Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklandığını belirten Kapan, Şöyle dedi; “Bu sebeplerle de birçok uluslararası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu nedenle ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmeyi önermektedir. Bu öneri Dünya Sağlık Örgütünün, 55. Dünya Sağlık Asamblesinde (16. Nisan 2002) kaleme alınmıştır. 

Amerikan Pediatric Akademisi (AAP) çocuklarda obezitenin önlenmesini en önemli öncelikler arasında göstermektedir. Amerika da konu ile ilgili yapılan son meta analiz çalışmasında elde edilen epidemiyolojik veriler anne sütünün aşırı kilo insidansını önemli ölçüde azalttığını ve uzun süreli emzirmenin LDL kolestrol seviyesinin düşürülmesi, kan basıncı, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu göstermektedir.”

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Kapan, Konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından Türkiye’de çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı”   yürütüldüğünü, 

Programın temel mesajının ise bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi olduğunu kaydetti.

Kapan, Programın; “Bebek Dostu Hastaneler” kavramı ile başlayıp, 2000’li yıllara gelindiğinde ise “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” olarak ilerleme kaydedildiğini,  Bebek Dostu ve Altın Bebek Dostu İl kavramları geliştirildiğini belirterek, “Bugüne kadar 81 ilimize “Bebek Dostu İl”, başarılı çalışmaları olan toplam 48 ilimize de “Altın Bebek Dostu İl” unvanı verilmiştir. İllerin Altın Bebek Dostu il olma yolunda yaptıkları sosyal aktivitelerle bölge halkının anne sütü ve emzirme konularında bilinçlenmeleri sağlanmıştır.” Dedi.

 

Dr. Kapan açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi; “Doğru anne sütü uygulamalarını yerleştiren hastaneler,   “Ulusal Bebek Dostu Hastane Değerlendirme Ekibi” tarafından ziyaret edilerek, uluslararası düzeyde hazırlanmış standart bir form çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda başarılı uygulamalar yapan ve 100 puan üzerinden 80 üzeri puan alan hastaneler  “Anne Sütü Komitesi”  kararı ile “Bebek Dostu Hastane” olarak ödüllendirilmekte sonrasında ise,  iki yılda bir gerçekleşen “yeniden değerlendirme”  ile çalışmalarının kurumsallaşması sağlanmaktadır. Program başlangıcından bu güne 1049 “Bebek Dostu Hastane” sayısına ulaşılmıştır. Ülkemizde gerçekleşen doğumların büyük çoğunluğu ise Bebek Dostu Hastanelerde gerçekleşmektedir. 

 Aile Hekimliği uygulamasına geçiş ile beraber illerimizde “ Bebek Dostu Aile Sağlığı Birimi”  uygulamasına geçilmiş 2014 yılı Temmuz ayı itibari ile 10397 “ Bebek Dostu Aile Sağlığı Birimi” sayısı ile ülke genelinde %50.03 oranına ulaşılmıştır. 

Yoğun bakıma alınan bebeklerinde doğru anne sütü uygulamalarından yararlanabilmeleri için 2009 yılında DSÖ ve UNICEF “bebek dostu yenidoğan yoğun bakım” kavramını geliştirmiştir. 2012 yılında çalışma ülkemizde de başlatılmıştır. Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi pilot çalışma için seçilmiş ve çalışmalarının tamamlanması ardından başarılı bulunarak üst komiteye sunulmak üzere hazırlanmıştır.

 Programın başlangıcından bu yana toplam 25375 sağlık personeli Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlık Eğitimi almıştır,ayrıca2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen eğitimler ile 23 ilden 84 sağlık personeli Anne Sütü ve Emzirme Eğitici Eğitimi almış olup 2014 yılı sonuna kadar tüm illerimizin eğitiminin tamamlanması planlanmıştır. Eğitici eğitimi alan sağlık personelleri ise kendi illerindeki sağlık personeli eğitimleri ve halk eğitimlerini gerçekleştirmişlerdir. Gelinen bu noktayı daha da geliştirmek ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için ülkemizde her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası kutlanmaktadır. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır.”

 



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor