Tarih: 03.02.2014 17:37

Saruhan Bey'in Heykeli Dikildi

Facebook Twitter Linked-in

Saruhanlı İlçesine, Saruhanoğlulları Beyliği’nin kurucusu Saruhan Bey’in heykeli dikildi.

Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, 55 yıl önce ilçe statüsüne kavuşan Saruhanlı’nın tarihi ve kültürel değerlerini yaşatmak için bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Bu kapsamda ilk iş olarak, adını Saruhanoğulları Beyliği’nden alan Saruhanlı’ya bu beyliğin kurucusu olan Saruhan Bey’in heykelini kazandırmakla başladıklarını ifade eden Yaralı, şunları kaydetti:

“İlçemizin üzerinde bulunduğu bu topraklar tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Ancak ilçe olarak bizim çok eski bir geçmişimiz yok. Saruhanlı adından ilk kez Cevat Paşa tarihinde söz ediliyor. İlçemizin bilinen en eski tarihi de kurtuluş savaşı yıllarında ortaya çıkıyor.

Saruhanlı, adını Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesiyle Manisa yöresinde kurulan Saruhanoğlulları Beyliği’nden almış. Biz tarihimize sahip çıkmak, kültürel değerlerimizi yaşatmak için Saruhan Bey’in heykelini yaptırmaya karar verdik. Yaptırdığımız heykel ilçe girişindeki istasyon meydanına dikildi. Ayrıca heykelin arkasına, tarihte kurulmuş Türk Devletleri’nin bayraklarını da astık.”

- Saruhanoğlulları Beyliği -

Tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Saruhanoğulları Beyliği 14. yüzyıl başlarında Manisa Gediz Nehri havzasında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir.

1346 yılında vefat eden Beyliğin kurucusu Saruhan Bey’in kabri,  torunu İshak Çelebi tarafından Manisa’da ki Muradiye Camii’nin batısında yaptırılan türbede bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —