Tuğsal,1.5 yıllık hizmet sürecinde bir çok başarılı faaliyetlerde bulunduk
Saruhanlı´da faaliyet gösteren Sarıkız Sulama birliği 2018 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi.
Sarıkız Sulama birliği Toplantı salonunda gerçekleşen meclis toplantısı Birlik Başkanı Alp Sedar Tuğsal başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda 2017 faaliyet raporları ve kesin hesap cetvelleri meclis üyelerine okunarak onay aldı.
Başkan Alp Serdar Tuğsal konuyla ilgili Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, , 2017 yılında 62 günlük sulama peridonun gerçekleştiğini yaklaşık 77 bin Dekar alan arazi suladıklarını ve bunun minimum sıkıntılar içinde geçirdiklerini belirtti.
Çiftçiden aldıkları beyan karşısında suladıklarını arazilerden tahakkuk edilen ücretlerin %96´lık tahsilata ulaştıklarını belirten Tuğsal şunları kaydetti; Bu bir rekor sayılacak bir oran oldu. Bu rakamların çiftçilerin birliğe ne kadar sahip çıktıklarını göstergesidir. Çiftçilerimizin bizlere güvendiğinin bir göstergesi olduğunun altını çizilmesi gerektiğini savundu. 2018 yılı sulama sezonu öncesi bölgede yaşanan kuraklık sebebi ile u meblağları olan demir köprü barajı ve Gölmarmara gölünde ki su hacimlerinin şuan itibari ile 45 günlük sulama periyodunun olabileceği çiftçilerin ürün çeşitlemesine dikkat etmesi gerekir. Yılın kurak geçmesi ile bazı vatandaşların kuru tarıma yönelmesi ve kendi yer altı suyu kuyularına yöneleceği düşüncesi ile sulama birliği alanında sulama yapacak çiftçilerin sulama alanında düşüş yaratacağından 2016 ve 2017 yılında alınan ortalama 75 bin dekar alan arazinin 2018 yılı içinde ortalama 60 bin dekar alana düşebileceğini kaydetti.
-2018 Yılı Sulama Ücreti 38 TL-
Başkan Tuğsal, Bu durumda birlik gelirlerinde azalacağı düşünülerek hizmetlerde aksama yaşatılmaması için tarımsal amaçlı kullanıla su ücretlerinin 2017 ücretlerinin üzerine yaklaşık %8 artış yaparak 35 tl olan ücret 2018 yılı için 38 tl olarak meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Bu ücret artışına rağmen Gediz havzası ve Türkiye genelinde sulama birlikleri arasında uygulanan tarifelerin n düşüğü olanlar arasındayız. Yapılan artırımlarla sulama oranında yaşanacak düşüşle bütçede ki doğru orantı ile sıkıntı yaşayacağı için bütçeye dengeleyebilmek ve hizmet kalitesinde sıkıntı yaşamamak adına yaptık. 2016 yılı sulama sezonunda hiç artış yapılmadan 2017 yılında da aynı tarifeyi uyguladık. Yıl olarak %8 artışın yıllık olarak sadece %4 olarak yansıttık.?
-Türkiye deki tüm sulama birlikleri DSİ ile yönetilecek-
Başkan Tuğsal, TBMM kurulunda görüşülme halinde olan kanun tasarısı ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Kanun yürürlüğe girdiği Tarih itibari ile Sulama birliklerinde yönetim mekanizmasında önemli değişikliklerin olabilecek. Önümüzde ki günlerde kanun yasalaşması ile birlikte sulama birliklerinde meclis eli ve seçim sistemi ile yönetim olmayacağını tüm hakların DSİ´ye geçecek böylelikle Türkiye deki tüm sulama birlikleri DSİ ile yönetilecek. Hale hazırda bu konuda çalışmaların devem ediyoruz. Çiftçimiz için hayırlısı olur.?
-1.5 yıllık hizmet sürecinde bir çok başarılı faaliyetlerde bulunduk-
Tuğsal sözlerine şöyle devam etti; ? Yapılan toplantımız son toplantı olabileceğini kanunun yasalaşması ile birlikte yönetimin DSİ´ye geçeceğinizde meclis hükmünü kaybedeceğinden kasım 2018 toplantısını yapamayacağız. 1.5 yıllık hizmet sürecinde bir çok başarılı faaliyetlerde bulundukları için tün meclis üyelerine teşekkür ederek Yeni kanun yasalaşıncaya kadar tüm hizmetlerimizin aksatmadan yerine getirmeye çalışarak çiftçilerinin yanında olduklarını göstermek istiyoruz. 2018 yılı Tarımsal Sulama sezonun çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.