Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan hali kurutulmuş yapraklarıdır. Çeyrek litre kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Çayın daha lezzetli olması için bir iki damla limon ya da organik bal kullanabilirsiniz.
Sarı kantaron çayının kullanımı için tavsiye edilen oran ise 4-6 hafta boyunca 1-3 bardak arası tüketmek ve daha sonra 2 hafta ara vermek.
Sarı kantaron bitkisi en çok depresyon tedavisinde kullanılmaktadır ancak menopozal semptomların azaltılmasından doku romatizmasına, sinek ısırığı kaşıntısını geçirmekten bel ağrısına kadar çok çeşitli sağlık sorunları için kullanılabilir. Depresyon tedavisindeki etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır ve bu alandaki uzmanlar tarafından kabul görmektedir. American Journal of Natural Medicine´de yayınlanan istatistiklere göre Almanya´da doktorlar sarı kantaronu ?Prozac? gibi depresyona karşı kullanılan ilaçlardan 20 kat daha fazla önermektedir. British Medical Journal´da yayınlanan, 23 farklı araştırma da aynı sonuca işaret ediyor; sarı kantaron hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde en etkili çözümlerden biri.
Bitki sadece ruh sağlığını korumak için değil depresyonun yarattığı fiziksel sorunları gidermek içinde kullanılabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar sarı kantaronun ?premenstrüel sendrom? belirtilerini %50 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Diğer bitkiler ile birlikte kullanıldığında menopoz semptomlarını azaltabilir.
Sarı kantaron yağı egzama ve benzeri cilt sorunlarında ve hemoroit tedavisinde kullanılmaktadır.
Sağlığa faydaları ilk olarak ?Hipokrat? tarafından dile getirilen sarı kantaron 14. yüzyıldan günümüze; kaygı, nevroz ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Geleneksel olarak yatak ıslatma, romatizma ve gut tedavisinde kullanılan bitki bazı kültürlerde yanık ve yara tedavisinde kullanılmış.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar hamilelik döneminde sarı kantaron kullanımının doğum kusurlarına yol açabileceği yönünde sonuçlara sahiptir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Sarı kantaron kullanan anne sütüyle beslenen bebeklerde kolik, uyku hali ve halsizlik görülebilir. Ayrıca uzmanlar hamile kalmaya çalışan kadınlara sarı kantaron önermemektedir.
Hiperaktivite bozukluğu ya da dikkat eksikliği yaşayanlar belirtilerin daha da kötüleşmemesi için sarı kantaron kullanmamalıdır. Depresyon ve mani döngüsünde bulunan ?bipolar bozukluk? hastaları sarı kantaron kullanmamalıdır. Sarı kantaron bu döngü süresini kısaltabilir. Sarı kantaron şizofren hastalarında psikoza neden olabilir.
Bitki; Alzheimer hastalarında demansa katkıda bulunabileceği için kullanılmamalıdır. Anestezi gerektirencerrahi bir müdahale geçirecekseniz 2 hafta öncesinden sarı kantaron kullanmayı bırakmalısınız.
Sarı kantaronun yan etkileri genellikle hafiftir ve mide rahatsızlığı, ürtiker veya diğer deri döküntüleri, yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi ya da akıl karışıklığı olarak görülebilir.
Sarı kantaron antidepresan, kan inceltici, oral kontraseptif, tansiyon ilaçları ve astım ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.
Sarı kantaron ve diğer bitkilerin sağlığa yararlarının yanı sıra yan etkileri de kuvvetli olabilir. Bu nedenle sağlığınızda olumsuzluklar hissediyorsanız kullanımı hemen durdurun ve doktorunuza danışın.