salihli - İriliği ve lezzetiyle benzerlerinden ayrılan ve ihracatçıların gözdesi olan dünyaca ünlü Salihli kirazı bu sene üst üste yağan yağmur ve dolu nedeniyle büyük zarar gördü. Ürünün hasarlı olması nedeniyle ihracatçı piyasadan çekilirken, üretici kiraza dönüm başına değil, kilo başına destek verilmesini istiyor.
Manisa´nın Salihli ilçesinde en güzel kirazın yetiştiği yayla köyleri Allahdiyen, Bahçecik, Gökköy ve Çamurhamamı´nda tescilli ürün Salihli kirazını üreten çiftçiler, bu yıl üst üste yağan yağışlar nedeniyle büyük zarara uğradı. Dört köyde yetiştirilen toplam 600 ton Salihli kirazından her yıl 400 tonu doğrudan ihracata sevk edilirken, bu yıl üretim miktarı 300 ton, ihracat ise 150 ton civarında kaldı. Kuvvetli yağış ve dolu nedeniyle kirazlar zedelenirken, fiyatlar da en dip seviyelere kadar indi.
Salihli kirazını tescil korumasına alan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası´nın yönetimi, kiraz üreticisinin zararını yerinde görmek üzere Allahdiyen Mahallesi´ne gitti. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ve Meclis Başkanı Süleyman Oral, köy kahvesinde Allahdiyen Muhtarı Hüseyin Önal, Bahçecik Muhtarı Ramazan Gürgen, Gökköy Muhtarı Arif Şenkal, Çamurhamamı Muhtarı Necati Eren ve çiftçilerle sohbet ederek sorunlarını dinledi.
Allahdiyen Muhtarı Önal, rekoltenin geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya azaldığını, dolunun verdiği zarar nedeniyle ürünün sadece iç piyasaya verilebildiğini kaydetti. Allahdiyen´de 3 bin dönüm arazide kiraz yetiştirildiğini, büyük emek isteyen kirazın bu sene yapılan masrafları dahi kurtarmadığını belirterek, ?Kiraz üreticisi bu sene perişan oldu. Bankalardan aldığı kredi borçlarını, şimdi yeniden başka bankadan borç alarak kapatabilecektir. Hiç kimse bizim sesimize ve feryadımıza kulak vermiyor. Milletvekillerimizin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Desteklemeyi dönüm başına değil de, üründe kilo başına yapılmasını talep ediyoruz. Yoksa üretici giderek kiraz üretiminden uzaklaşacak? dedi.
Bahçecik´teki durumun daha da vahim olduğunu belirten Muhtar Ramazan Gürgen, ?Her yıl 300 ton civarında kiraz rekoltesi olan Bahçecik´te bu yıl rekolte 50 ton civarında kaldı. Mahallemizin yayla tarafındaki bahçelerinde ise zarar daha da kötü. Buradaki kiraz ağaçlarından bir kilo dahi ürün alamayız. Ben bu yaşıma kadar böyle bir afet görmedim? diyerek ilgililerden yardım talebinde bulundu.
İhracatçı piyasadan çekildi
Gökköy Muhtarı Arif Şenkal da geçen sene 250 ton olan kiraz rekoltesinin bu sene 100 ton civarında kaldığını, bir hafta arayla iki kere üst üste yaşanan kuvvetli yağışın ve dolunun ağaçlarda büyük zarara sebep olduğunu, kirazın ilk günlerde ihracatçı tarafından 12-13 TL´ye alındığını, yağmurdan sonra ihracatçının piyasadan çekilmesi üzerine fiyatın 2,5 TL´ye kadar gerilediğini sözlerine ekledi.
Çamurhamamı Muhtarı Necati Eren, kirazda dönüm başına destekleme yerine ürüne destek istediklerini kaydetti. Eren, tarım sigortası olan TARSİM´in de çiftçinin zararını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Allahdiyenli ödüllü kiraz üreticisi Mustafa Yöntem de 800 kiraz ağacından bu yıl sadece 1 ton ürün toplayabildiğini, geçtiğimiz yıllarda bu bahçeden 10 ila 12 ton civarında ürün aldığını anlattı.
Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, ABD ve AB ülkelerinde bile Salihli kirazı ismiyle satılan tescilli ürünü bin bir emekle üreten kiraz üreticisinin bu yıl doğal afat nedeniyle büyük zarara uğradığını yerinde tespit ettiklerini kaydetti. Zor durumdaki köylüye ürün bazında destek verilmesinin daha yararlı sonuçlar doğuracağını ifade eden Yüksel, ?TARSİM sigortası anlaşılabilir ve üreticiyi destekler konumda olmalıdır. Köylü, tarım sigortasına olan güvenini maalesef kaybetmiştir. Üreten köylülerimiz, Devlet tarafından mutlaka desteklenmelidir. Köylerde tarımsal üretimle uğraşan nüfusun gittikçe azaldığını görmekteyiz. Bu gidişle, gelecekte yöremize has bu ürünleri üretecek çiftçi kalmayacaktır? şeklinde konuştu.