Sağlıksız yaşam tarzıyla oluşan obezitenin tedavisinde geç kalınmaması gerekiyor

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroentereloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, 'Kronik ve sıklıkla ilerleyici bir metabolik hastalık olan obezite, enerji alımı enerji harcamasını geçtiğinde meydana gelebilir. Kişinin yaptığı kötü ve sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanır.' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Göral, 4 Mart Dünya Obezite Gününe ilişkin yaptığı açıklamada, obezite hastalığının küresel olarak artış grafiğinin sürdüğünü belirterek, insanların sadece fazla yedikleri için kilo almadığını, kilo vermeyi başarı, kilo almayı başarısızlıkla ilişkilendirmemek gerektiğini, bu kavramların sadece yeme bozukluklarına zemin hazırladığını aktardı.

Göral, kronik ve sıklıkla ilerleyici bir metabolik hastalık olan obezitenin, enerji alımının enerji harcamasını geçtiğinde meydana gelebileceğini ifade ederek, 'Kişinin yaptığı kötü ve sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanır. Fakat obezite genetik, yaşlanma, yaşam tarzı seçimleri, ilaçlar, hormon dengesizlikleri gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Önce hastalığın kökenine inmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir halk sağlığı sorunu olan obezite için bazı sinyalleri görmezden gelmemek gerektiğini belirten Göral, “Eğer bel çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm geçtiğinde tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Ayrıca Vücut Kitle İndeksi 30 kg/m2'nin üzerinde olan kişiler 'obez' olarak sınıflandırılır. Vücut Kitle İndeksi, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığının, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesidir; 25-30 kg/m2 aralığı 'aşırı kilolu' olarak tanımlanır.” ifadelerini kullandı.

Göral, son 12 yılda Türkiye'de obezite sıklığının yüzde 70 düzeylerinde arttığını, obezite olan insan sayısının 20 milyona yaklaştığını, bunun erken yaşta kalp damar hastalığı, karaciğer yağlanması ve erken ölümlere neden olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

'Obezitede Avrupa’da birinci sıradayız. Her 4 kişiden 1'inde, karaciğer yağlanması var. Kovid-19 salgını ve eve kapanmamız, obezitede artışa neden oldu. Son yıllarda sosyal medya ve TV kanallarında tüketime ve yanlış beslenmeye yönelik programların artması, hareketsizlik, kişileri obez olmaya yönlendirdi. Günümüzde 130 ila 140 kiloda olup, 90 yıl veya daha yaşayan fazla kişi yok. Ancak 60 ila 70 kilo olup uzun yıllar yaşanabilir.”

- Çocuklar obezite ile mücadele ediyor

Prof. Dr. Vedat Göral, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarda obezite görülme sıklığının oldukça arttığını anlatarak, çocuklarda bir tehdit unsuru olan obezitenin 11 yaşa kadar indiğini belirtti.

Amerika’da 3 çocuktan 1'inin, Türkiye'de ise 5 çocuktan 1'inin obez olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Eğer tedavide geç kalınırsa ileriki yaşlarda karaciğer yağlanması, kalp damar hastalığı, şeker hastalığı, meme pankreas, kalın bağırsak ve karaciğer kanserine neden olabilir. Aşırı şişmanlık (kilo fazlalığı) bunamaya, demans ve Alzheimer hastalığına da zemin hazırlıyor. Kişide oluşturduğu ek hastalıklarla yaşam süresini kısaltarak erken yaşlarda ölümlere neden oluyor.”

Amerika’da kilo fazlalığının yüzde 69 (her 3 kişiden 2’si), obezitenin ise yüzde 36 (3 kişiden 1'i) oranında olduğunu bildiren Göral, “Avrupa Birliği’nde ise aşırı kilolu olduğu düşünülen yetişkinlerin (18 yaş ve üstü) oranı 2019'da İtalya'da yüzde 37,1, Hırvatistan'da yüzde 58,5 arasında. Erkekler için Fransa'da yüzde 52,9, Hırvatistan'da yüzde 73,2 arasında. 2019'da en yüksek oran Malta'da kaydedildi.” ifadelerini kullandı.



70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Kırımın Aluşta şehrinde dünyaya gelen Anastasiya Düz, Sinema ve müzik üzerine Lisans ve yüksek lisans eğitimini Kiev’de tamamladı

ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ

Halk müziğinin doktorları olarak anılan ikili Türkiye yanında yurt dışındaki vatandaşlarımıza da müzikal birikimlerini sunarken büyük beğeni topluyorlar.

Türküler Almanya- Herne'de yankılandı

Manisa’da 2. Kademe Muaythai Antrenörlük Kursu tamamlandı

Manisa’da 2. Kademe Muaythai Antrenörlük Kursu tamamlandı

Manisa FK, Teknik Direktör Taner Taşkın yönetiminde gerçekleşen tek antrenmanla günü tamamladı.

Manisa FK’nın Afyonkarahisar kampı devam ediyor

Yolcu trenin çarptığı şahıs hayatını kaybetti.

Yolcu treninin çarptığı şahıs öldü

Kontrolden çıkan yolcu otobüsü yoldan çıkarak şarampoldeki ağaçlara çarptı.

Yolcu otobüsü ağaçlara çarptı: Yaralılar var

Refüjü aşarak karşı şeride geçen otomobilin tırla çarpışması sonucu meydana gelen kazada bir kişi yaşamını yitirdi.

Tırla çarpışan otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Klima tamiri yaparken merdivenden düşen klima ustası başına aldığı darbe sonucu yaralandı.

Klima tamiri yapmak isterken merdivenden düşen usta yaralandı

Bir şahıs evde eşini boğazında kemerle yerde yatarken bulurken, yaşlı adam ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Eşini evde boğazında kemerle buldu

Şans eseri olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

Traktör sulama kanalına düştü

İki komşu arasında arazi anlaşmazlığından çıkan kavgada kan akarken, taraflardan 42 yaşındaki şahıs vücudunun çeşitli yerlerine aldığı 7 bıçak darbesi ile hayatını kaybetti.

Komşular arasında arazi anlaşmazlığında kan aktı: 1 ölü

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2025 FIVB Milletler Ligi çeyrek finalinde Japonya ile karşılaşacak.

Filenin Sultanları'nın çeyrek finaldeki rakibi belli oldu!

Saruhanlı Kaymakamı Murat Acar, “Manisa Valiliği Orman Yangını Riskini Azaltma Planı” kapsamında yangın riski taşıyan mahallelerde incelemelerde bulundu.

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Balıkesir'in Gönen ilçesinde düzenlenen Motokros Türkiye Şampiyonası 2. Ayak Yarışlarına Saruhanlı Belediyesi adına katılan Fehmi Teker hoca Veteran kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu!

Fehmi Teker Türkiye Şampiyonu oldu!

DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 4.03.2023 12:38:00 845 0

Tarih: 04.03.2023 12:38 Güncelleme: 04.03.2023 12:38
Haberi Sesli Oku
14.07.2025 17:09:00