SARUHANLI - Pandemiyle beraber insanların spora daha çok ihtiyaç duyması ancak spor salonlarına olan mesafeli duruş, sağlık ve fitness mobil uygulamalarının kullanım oranlarını rekor oranda artırdı. Bu uygulamaların indirilmesinde geçen yıla oranla %67 artış kaydedildi. 2020'nin ilk çeyreğinde indirme sayısı 593 milyona ulaşan sağlık ve fitness uygulamalarının, 2020 yılı sonunda 656 milyonu bulacağı öngörülüyor. Yakın gelecekte ise giyilebilir teknolojiler ve VR-AR teknolojileri spor endüstrisine farklı bir boyut kazandıracak. Spor Fütüristi Hakan Demiray, yurtdışında kullanımı giderek yaygınlaşan bu teknolojilere Türkiye’nin nasıl ayak uyduracağından ve Let’s Club olarak dijitalleşme yönündeki planlarından bahsetti. 

Teknoloji ile birlikte günümüzde birçok alan şekil değiştiriyor. Spor sektörü de bunlardan bir tanesi. Kullanılan mobil uygulamaların çeşitliliği ve pratikliği insanları bir süredir spor salonlarından uzaklaştırmıştı. Ancak pandemiyle beraber gelen tedirginlik insanların spor salonlarına olan mesafeli bakış açısını daha da artırdı. Yapılan araştırmalara göre dünyada olduğu kadar Türkiye’de de sağlık ve fitness gibi mobil uygulamaların indirilme oranlarında büyük artış yaşandı. Pandemiyle birlikte spor uygulaması kurulumlarındaki artış oranlarını derleyen mobil ölçümleme şirketi Adjust’a göre, salgın ile birlikte bu uygulamaları kullanan kişi sayısı; Nisan ayında 339,7 milyon ile Ocak ayına göre yüzde 83,6 ve Mart ayına göre yaklaşık yüzde 42 artışla zirve yaptı. 2020'nin ilk çeyreğinde sağlık ve fitness uygulamalarının indirme sayısı 593 milyona ulaştı. 2020 yılı sonunda ise bu oranın 656 milyona ulaşması öngörülüyor.

“Dijitalleşmeyen sektör ağır kayıplar verebilir”

Adjust verilerini değerlendiren Hakan Demiray; “Bu kıymetli araştırmada en dikkat çeken veri, ülkemizde Şubat’a göre Nisan ayında fitness uygulamalarının kurulumunda yüzde 144’lük bir artış yaşanması. Bu da gösteriyor ki, pandemi dönemiyle beraber insanların spor alışkanlıkları ciddi oranda değişti ve dijitalleşti. Cep telefonlarına yüklenen uygulamalarda zaten bir artış vardı ancak salgın bu artışı ikiye katladı. Artış katlanarak devam edecek. Değişen spor alışkanlıklara paralel olarak spor sektörü dijitalleşmezse özellikle spor salonlarında ciddi kayıplar yaşanabilir. İnsanlar bu dönemde spor yapmanın önemini daha çok anladı ve dijitalleşmeye olan yatkınlık mobil uygulamaları sevdirdi. Bundan sonraki süreçte spor sektöründeki yöneticilerin farklı dinamiklere fokus olması gerekiyor. Artık, gündemimizde dijitalde süreklilik, spor disiplini edindirme ve kişi odaklı uygulamalar var. dedi”

Sporda Yeni Trend: Giyilebilir Teknolojiler

Teknolojik gelişmelerle spor salonlarına duyulan ihtiyacın azalacağını belirten Demiray, “Spor odaklı teknolojik cihazların ardı arkası kesilmiyor. Sadece mobil uygulamalar değil aynı zamanda giyilebilir teknolojiler de spor sektöründe geniş yer bulacak. Nabız ve solunum hızı, atılan adım, yakılan kalori sayısı, kat edilen mesafe ve hatta uyku düzeni, duruş ve kas gerilmeleri gibi çeşitli vücut parametrelerini ölçmek için sensörlü akıllı giysilerin kullanımı daha yaygın gelecek. Akıllı saat ve akıllı bileklik başlangıç oldu. Ardından akıllı ayakkabı, gözlük ve dahası gelecek.” dedi.

Drone ile mekan bağımsız özgür spor

“2021 yılına kadar 560 milyon adet giyilebilir cihaz olacağı tahmin ediliyor” diyen Demiray konuşmasına şöyle devam etti: “Giyilebilir teknoloji endüstrisinin 2022'ye kadar 27 milyar doların üzerinde olacağı öngörülüyor. Hatta dış mekan egzersiz programlarına entegre olacak drone’lar uzun mesafe koşucuları ve yüzücülerin spor rutinlerine dahil olacak. Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının da yurtdışında örnekleri mevcut. Akıllı aynalar bazı evlerde yerini almış durumda. VR ve AR teknolojileri; akıllı sensörler ve kişiye özel eğitim programıyla evde kendi başınıza kickboks yapma imkânı sunuyor. Açık hava deneyimi sunan fitness makineleri, kullanıcıya ciddi bir efor sarfettirerek kürek çekme deneyimi yaşatıyor. Bunlar gibi daha birçok benzersiz örnek var. Bütün bunlar spor salonlarını tamamen ortadan kaldırmasa da kişiye mekan bağımsız, daha bireysel ve özgür alanlar yaratacak.”

 

Demiray: “Dijitale Yatırım Yapan Kazanacak”

Sağlık ve fitness ile ilgili dünya çapında kullanılan birçok başarılı Türk girişimi mobil uygulamanın olduğunu söyleyen Demiray, “Türkiye’nin en büyük metrekareli spor kompleksi olarak Let’s Club, pandemiyle birlikte çok hızlı hareket etti ve ülkemizdeki ilk açık hava spor salonunu açtı. Salonumuza yapacağımız yatırımla birlikte kişiye özel alanlar oluşturmakla kalmayıp, VR ve AR teknolojisini uygulayan ilk salon olacağız. Bununla birlikte 2021 yılında dijitalleşmeye yaptığımız yatırımın en büyük meyvesi olarak çok kapsamlı bir mobil uygulamayı da hayata geçireceğiz. Hedefimiz spor sektörünü motive edecek çalışmalara imza atmak ve sektöre ilham vermek ” dedi.



Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 17.11.2020 08:18:00 0

Tarih: 17.11.2020 08:18

Haberi Sesli Oku