Anahtar Kelimeler: 0

EN AZ KAN BAĞIŞINI SAĞLIK ÇALIŞANLARI YAPIYOR

 

İZMİR - Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, kan bağışı konusunda en az desteği doktorlar ve sağlık çalışanlarından gördüklerini söyledi.

 

Gökay Gök, yaptığı açıklamada, kan bağışı oranını artırmak için her kapıyı çaldıklarını, eğitim faaliyetleriyle gönüllü kan bağışçısı sayısını artırmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Yapılan eğitim faaliyetleri ve kan bağışı kampanyalarında eğitim seviyesinin artmasına karşılık, kan bağışı miktarının aynı oranda artmadığına şahit olduklarını kaydeden Gök, eğitimli insana ulaşmanın zorluğunu yaşadıklarını belirtti.

 

Eğitim arttıkça kan bağışının artmadığını belirten Gök, "Eğitimli insan zor insandır, bazı ön yargıları oluyor. ya da çalışma şartları, zaman sorunu gibi başka öncelikleri oluyor. Bu gibi bahanelerle, ötelemelerle kan bağışı konusunda çok istekli görünmüyor" dedi.

 

Ege Bölgesi'ndeki 155 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarına dikkati çeken Gök, 110 hastanede bilgilendirici sunum yaptıklarını ancak bekledikleri desteği sağlık çalışanlarından göremediklerini ifade etti.

 

Kendisinin de doktor olduğunu, kan ihtiyacının önemini babasının hastalığında bir kez daha anladığını ve düzenli bağışçı olduğunu anlatan Gök, şöyle konuştu:

 

"Doktor olabilirsin ama başına gelmedikten sonra anlamıyorsun. Eğitimli insan kan vermiyor. Bizi en az destekleyenler doktorlar ve sağlık çalışanları. Sunum yaptığımız hastanelerde doktorlarımız ve sağlık çalışanlarına yönelik kan bağışı programları yaptık. Bu kampanyalarımızda çok düşük oranlarda kan bağışı gerçekleşti. Eğitim faaliyetlerimizi yılmadan sürdürüyoruz. En az desteği sağlık çalışanlarından sonra adliye personeli olan hakim, savcı ve avukatlardan görüyoruz. Eğitimli dediğimiz diğer kesimlerden de beklediğimiz destek gelmiyor.

 

Bizi en çok destekleyenler ise cami imam hatipleri ve müezzinler. Üniversite gençliği, esnaf ve çiftçilerin de yoğun kan verdiğini ve desteğini görüyoruz."

 

-"9 milyon kişinin kan ihtiyacı karşılanıyor"-

 

Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde güvenli kan temini sağladıklarını kaydeden Gök, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Muğla'daki toplam 155 hastanenin ihtiyacını karşıladıklarını, bu hastanelerin 9 milyon bölge nüfusuna hitap ettiğine işaret etti.

 

Bölgenin yıllık kan ihtiyacının 330 bin ünite olduğunu, 2012 yılında 268 bin 750 ünite bağış topladıkları bilgisini veren Gök, 20 Şubat itibariyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kan ihtiyacının da Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi'nden karşılanmaya başladığını hatırlattı.

 

Gök, 330 bin ünite kan hedefinin yakalanmasıyla 9 Eylül ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nin de kan ihtiyacını karşılamaya başlayacaklarını belirtti.

 

Bir an önce kan bağışı miktarını artırma hedefinde olduklarını böylelikle Ege Bölgesi'nde hasta ve hasta yakınının kan aramadığı, güvenli kana ulaştığı bir ortamı sağlamayı istediklerini söyleyen Gökay Gök şunları kaydetti: :

 

"Bu hedefi yakalamak için 400 bin kişiye, değişik meslek gruplarına eğitim verdik. Bu sene 600 bin kişiye eğitim vermeyi planladık. Ege Bölgesi, dört yıldır kan toplama ve temini konusunda Türkiye birincisi. Bu eğitimlerle birlikte toplanan kanın yüzde 42'si son 4 yıldır düzenli bağışçılardan sağlanıyor. Toplumun her kesiminin bu konuya duyarlılık göstermesi için çalışıyoruz. İlköğretim, lise, üniversite, cami, dernek, özel ve resmi bütün kurumların kapısını çalıyoruz. Özellikle organize sanayi bölgelerindeki toplu işçi çalıştıran şirketlere ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. Toplu eğitim ve kan bağışı kampanyalarını şirket yöneticileri iş kaybı olarak görüyorlar. Kan bağışı vatandaşlık görevi olarak görülmeli. Hepimiz bir gün hasta veya hasta yakını olabiliriz ve kana ihtiyaç duyabiliriz."

 

Haber Merkezi



Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı, oğulları perişan

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

Üzerine ağaç devrilen İbrahim Yıldız'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi

Motosiklet tıra çarptı: 1 ölü

Yunusemre'den yapay zeka söyleşisi

Akhisar altyapısı milli takım kapısında

‘Tarihi Kentin Umutlu Çocukları’ Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda buluştu

Demirci’de atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter, annesini öldürmekten tutuklandı

Hastanede çevre düzenlenesi

Saruhanlı Belediyesi "Belen Yolu" İçin 9 Mahallede Pilav Hayrı Düzenlendi

KÖY OKULLARINA KİTAP DESTEĞİ: TDED MANİSA ŞUBESİ NURİYE MAHALLESİ’NDEKİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Muhtarlardan Başkan Cıllı'ya teşekkür ziyareti

Nilgün’den Butik” hizmete girdi

Deprem Simülasyon Tırı Saruhanlı’da Öğrencilerle Buluştu

Saruhanlı'da Elektrik Kesintisi...

Entübe edilmişti... Hastaneden Gülşah Durbay ile ilgili yeni açıklama!

Saruhanlı Belediyesinden Mahallelere Plastik Masa Desteği

Yapay zekanın "dijital Türkiye" yolunda lokomotif güç olması bekleniyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.03.2013 17:51:21 641 0
Tarih: 21.03.2013 17:51 Güncelleme: 21.03.2013 17:51
Haberi Sesli Oku