TEKNOLOJİ - Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde, İTÜ öğrencileri, rüzgar enerjisi ile gidecek otomobil üretiyor. Özel mühendislik ile kompozit ve alüminyumdan üretilen rüzgar arabası Hollanda´da düzenlenecek yarışlarda Türkiye´yi temsil edecek.

Rüzgarla yarışan değil, rüzgarla çalışan araba üretiyorlar - Foto Galeri

Rüzgarla yarışan değil, rüzgarla çalışan araba üretiyorlar - Tıkla İzle

Hollanda´da düzenlenecek rüzgar otomobillleri yarışmasına hazırlanan İstanbul Teknik Üniversiteli 4 genç, tamamen rüzgar mekanik enerjisi ile çalışan bir otomobil imal ediyor. Proje aşaması 10 ay süren aracın üretimi çalışmaları ise 8 haftadan bu yana Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde devam ediyor. Alüminyum ve kompozit malzemelerden yüksek mühendislik kullanılarak yapılan otomobil, rüzgardan pervane ile aldığı gücü mekanik aktarma organları ile tekerleklere naklederek ilerleyecek.

Rüzgar enerjisinin her alanda kullanılabileceğini ispatlamak için hayata geçen proje hakkında bilgi veren İTÜ İmalat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Baydır, ?Rüzgar takımında hem imalat sorumlusuyum, hem de şoförüm. Aracımız Hollanda´nın Helders kasabasında yapılacak rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar yarışmasına katılacak. Türkiye´de bu yarışmaya tek katılan takım biziz. Bizim ve İTÜ´nün de bu yarışmaya ilk iştiraki olacak. Aracımızı Ayvalık´ta sponsorlarımızın desteği ile onların atölyelerinde yapıyoruz. Görüldüğü üzere aracımızın çoğu bitmiş durumda. Çok farklı malzemelerden yapılan, aslında farklı disiplinlerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir araç. Rüzgar ile çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyor. Ama yaptığımız aracın asıl maksadı, rüzgar enerjisi ile bir aracın bile yürütülebileceğini göstermek. Anlık enerji aktarımlarının ne kadar yüksek seviyelere çıktığını ve bu araç ile Türkiye´nin de bu sektörde var olduğunu göstermek istiyoruz? dedi. 

Mühendislik seviyesi yüksek bir araç yaptıklarını ifade eden Baydır, katılacakları yarışmada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini ifade etti. 

İTÜ öğrencileri Emre Baydır, Mehmet Çağlar, Sarp Er, Övgü Yağız Çiçek tarafından projelendirilen ve imalatı süren aracın önümüzdeki günlerde test sürüşüne başlayacağı vurgulandı.



“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 30.07.2015 14:46:46 512 0

Tarih: 30.07.2015 14:46
Haberi Sesli Oku
28.06.2025 17:34:00