TEKNOLOJİ - Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde, İTÜ öğrencileri, rüzgar enerjisi ile gidecek otomobil üretiyor. Özel mühendislik ile kompozit ve alüminyumdan üretilen rüzgar arabası Hollanda´da düzenlenecek yarışlarda Türkiye´yi temsil edecek.

Rüzgarla yarışan değil, rüzgarla çalışan araba üretiyorlar - Foto Galeri

Rüzgarla yarışan değil, rüzgarla çalışan araba üretiyorlar - Tıkla İzle

Hollanda´da düzenlenecek rüzgar otomobillleri yarışmasına hazırlanan İstanbul Teknik Üniversiteli 4 genç, tamamen rüzgar mekanik enerjisi ile çalışan bir otomobil imal ediyor. Proje aşaması 10 ay süren aracın üretimi çalışmaları ise 8 haftadan bu yana Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde devam ediyor. Alüminyum ve kompozit malzemelerden yüksek mühendislik kullanılarak yapılan otomobil, rüzgardan pervane ile aldığı gücü mekanik aktarma organları ile tekerleklere naklederek ilerleyecek.

Rüzgar enerjisinin her alanda kullanılabileceğini ispatlamak için hayata geçen proje hakkında bilgi veren İTÜ İmalat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Baydır, ?Rüzgar takımında hem imalat sorumlusuyum, hem de şoförüm. Aracımız Hollanda´nın Helders kasabasında yapılacak rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar yarışmasına katılacak. Türkiye´de bu yarışmaya tek katılan takım biziz. Bizim ve İTÜ´nün de bu yarışmaya ilk iştiraki olacak. Aracımızı Ayvalık´ta sponsorlarımızın desteği ile onların atölyelerinde yapıyoruz. Görüldüğü üzere aracımızın çoğu bitmiş durumda. Çok farklı malzemelerden yapılan, aslında farklı disiplinlerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir araç. Rüzgar ile çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyor. Ama yaptığımız aracın asıl maksadı, rüzgar enerjisi ile bir aracın bile yürütülebileceğini göstermek. Anlık enerji aktarımlarının ne kadar yüksek seviyelere çıktığını ve bu araç ile Türkiye´nin de bu sektörde var olduğunu göstermek istiyoruz? dedi. 

Mühendislik seviyesi yüksek bir araç yaptıklarını ifade eden Baydır, katılacakları yarışmada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini ifade etti. 

İTÜ öğrencileri Emre Baydır, Mehmet Çağlar, Sarp Er, Övgü Yağız Çiçek tarafından projelendirilen ve imalatı süren aracın önümüzdeki günlerde test sürüşüne başlayacağı vurgulandı.



Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 30.07.2015 14:46:46 541 0

Tarih: 30.07.2015 14:46 Güncelleme: 30.07.2015 14:46
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00