Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Rusya`daki devalüasyon Türkiye'yi vurdu

Rusya`daki devalüasyon Türkiye

İHRACAT - Türkiye`nin önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden Antalya`nın Demre ilçesindeki biber fiyatlarında tarihi bir düşüş yaşanıyor.

İHRACAT - Türkiye`nin önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden Antalya`nın Demre ilçesindeki biber fiyatlarında tarihi bir düşüş yaşanıyor.

Biberde son 15 yılın en kötü dönemi olarak görülen düşüşün sebebi ise Rusya`da yaşanan devalüasyon.
Rusya`da rublenin dolar ve euro karşısında rekor değer kaybı Türkiye'yi de etkiledi. Özellikle ithal ürünlere art arda yeni zamların geldiği Rusya'da, halkın tüketim konusunda tutumlu davranışı, Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı sebze ihracatının durmasına neden oldu. Bu durgunluk önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden biri olan Antalya'nın Demre ilçesinde biber fiyatlarının dibe vurmasına neden oldu. İlçede, yüzde 80'e varan düşüş yaşayan biber, son 15 yılın en kötü dönemini geçiriyor.

İÇ PİYASADA YÜKLENME VAR
Aşırı düşüşün ihracatçılarda şaşkınlık yarattığını ifade eden Sebze Komisyon ve ihracatçısı İbrahim Koreli, ihracatın durmasından dolayı iç piyasada yüklenme olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl ilçede kasası 10 kuruşa kadar düşen domates için de kuşkulu olduklarını anlatan Koreli, üretici ve ihracatçının bu tablo karşısında ne yapacağını bilmediğini söyledi.

ANA SEBEP: RUSYA`DA YAŞANAN DEVALÜASYON
Geçen yıl Aralık ayına oranla fiyatların yüzde 50-80 arasında düşüş yaşadığını belirten Demre Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Fahri Duran, düşüşün temel sebebinin, Rusya'da yaşanan devalüasyon olduğunu açıkladı.
"Rusya`da rublenin dolar karşısında kaybettiği değer, ilçemizdeki sebze ticaretine olumsuz olarak yansımıştır" diyen Fahri Duran, düşüşteki ikinci faktörün ise iklim sıcaklığı olduğuna işaret etti. Geçtiğimiz yıllara nazaran havaların sıcak gittiğine dikkat çeken Duran, İklimin sıcak gitmesi üretimdeki rekolteyi arttırmıştır. Fazla gelen ürün ve civar bölgelerden hallere gelen ürünlerden dolayı yoğun bir ürün rekoltesi oluşuyor ve fiyat düşüyor” dedi.

METROPOLLER İHTİYACI KARŞILAYAMIYOR
Ülke içinde ekonomik sıkıntı olduğunu öne süren Fahri Duran, metropol illerde alım gücünün azaldığını savundu. Biberin, metropol illerde geçmiş yıllarda kolay bir şekilde satıldığına dikkat çeken Duran, "Ankara, İzmir, İstanbul'da çok kolay satılan bu ürünler, bu yıl, bu illerde olan ekonomik sıkıntıdan dolayı satılamamakta ve toptancı halleri, marketlerde kolay sürüm yoktur. Bundan dolayı ilçemizde biber fiyatları düşüktür" ifadelerini kullandı.

"SOSYAL PATLAMAYA YOL AÇAR"
İlçede biber fiyatlarının aşırı düşmesiyle birlikte, çiftçinin maliyetle eş değer ciro yapabileceğini ve bu durumun çiftçi ve ihracatçı için felaket olacağını söyleyen Demre Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Fahri Duran, "Bugün itibariyle geçen yıl ki fiyatların yakalayamayan ürünler, ilçemizde sosyal patlamaya yol açar" diyerek, yetkililerden acil olarak çözüm bulunulması ricasında bulundu



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor