Rusya-Wagner krizinde son durum: Moskova'da zırhlı araçlar sokaklara indi

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini duyurdu. Sert açıklama sonrası zırhlı araçlar sokaklara inerken, Rostov'da, Rus askeri karargahı olarak tanımlanan bir binanın kuşatıldığı öne sürülüyor.

Rusya'da ayaklanma başlatan Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Evgeny Prigojin yeni bir mesaj yayınlayarak, “Şimdi Rostov'a giriyoruz. Askerler çekildi” dedi.

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeny Prigojin'in ayaklanma çağrılarının ardından Wagner savaşçıları Ukrayna sınırında bulunan Rusya'nın Rostov Bölgesi'nde görüldü. Gece saatlerinde açıklama yapan Wagner'in kurucusu Evgeny Prigojin, Rostov bölgesine giriş yaptıklarını söyledi. Rus askerlerinin ve istihbarat elemanlarının kendilerine zorluk çıkarmadığını vurgulayan Prigojin, Rostov kentinden Moskova'ya ilerlemeye devam edeceklerini duyurdu. Prigojin'in bu açıklamalarının ardından dikkatler Rostov'a çevrildi. Wagner'in başlattığı isyanın ardından Rostov ile Moskova'yı birbirine bağlayan M4 karayolunda ulaşıma kısıtlamalar getirildi. Sadece izin verilen araçlar M4 karayolunu kullanabilirken Rostov'da da birçok kısıtlamalar ilan edildi. Rostov Bölge Valisi Vasily Golubev alınan önlemlerle ilgili kamuoyuna duyuru yaparak kentte tüm etkinliklerin iptal edildiğini, toplu taşıma araçlarıyla ulaşıma kısıtlamalar getirildiğini ve hareket halindeki tüm araçlarda güvenlik aramasının başlatıldığını söyledi. Rostov halkına sokağa çıkılmaması çağrısında da bulunan Golubev, Rostov'da güvenlik güçlerinin önlemleri sıkılaştırdığını belirtti. Öte yandan Moskova'nın yanı sıra Voronej, Lipetsk, Krasnodar ve Kırım bölgelerinin resmi makamlarından yapılan resmi açıklamalarda güvenlik önlemlerinin arttırıldığı duyuruldu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, “Prigojin'in açıklamaları ve eylemleri Rusya topraklarında bir iç savaş başlatma çağrısıdır”

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Evgeny Prigojin'in, Rus ordusu yöneticilerine karşı başlattığı isyanın ardından Rus resmi kurumlardan art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Prigojin'in açıklamalarını ‘Provokasyon' olarak yorumlarken Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin'e karşı önlem alınması talimatı verildiğini duyurdu. FSB Halkla İlişkiler Servisi'nden yapılan yazılı açıklamada, “Prigojin'in açıklamaları ve eylemleri Rusya topraklarında bir iç savaş başlatma çağrısıdır ve faşizm destekçisi Ukrayna güçlerine karşı savaşan Rusya askerlerinin sırttan bıçaklanmasıdır. Durumun ciddiyeti ve Rusya Federasyonu'nda çatışmanın tırmanması tehlikesi sebebiyle FSB, Prigojin hakkında silahlı isyana çağrı maddesi üstünden ceza davası açmıştır. Wagner savaşçılarına telafisi olmayan hatalara düşmeme Rusya halkına karşı güç içeren tüm eylemlere son verme ve Prigojin'in suça teşkil eden haince emirlerini yerine getirmeyip onun gözaltına alınmasına ilişkin tedbirleri alma çağrısını yapıyoruz” denildi.

“Gerekli tedbirler alınıyor”

Öte yandan Prigojin'in açıklamalarının ardından Kremlin Sarayı'ndan da ilk tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov durumla ilgili kısa bir açıklama yaparak, “Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor” ifadelerini kullandı. Gece saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı başka bir açıklama yaparak Ukrayna ordusunun iç karışıklığı fırsat bilerek Bahmut yönündeki Rus mevzilerine saldırı başlatmak için harekete geçtiğini aktararak, “Prigojin'in provokasyonlarından faydalanmak isteyen Kiev rejimi, Bahmut yönünde Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı 35 ve 36. Deniz tugaylarını saldırı pozisyonlarına hazırlıyor” bilgisini aktardı.

“Başsavcı Putin'e bilgi verdi”

Prigojin'in başlattığı isyanın ardından ilk açıklamasında Kremlin'in olayları yakından takip ettiğini aktaran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gece saatlerinde Rusya Başsavcısı İgor Krasnv ile Putin arasında bir görüşme gerçekleştiğini söyleyerek, “Rusya Federasyonu Başsavcısı İgor Krasnov, silahlı isyan başlatma girişimiyle bağlantılı olarak bir ceza davası başlatılması konusuyla ilgili Putin'e bilgi verdi” derken Prigojin ile ilgili resmen dava açıldığını belirtti. Peskov Putin'in diğer güvenlik ve istihbarat birimlerinden de sürekli bilgiler aldığını belirten Peskov, “Savunma Bakanlığı, FSB, İçişleri Bakanlığı ve Rus Muhafızları, isyan girişimiyle bağlantılı Vladimir Putin'e saat başı rapor veriyor” dedi.

Moskova'da zırhlı araçlar sokaklara indi

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeny Prigojin'in bu akşam yaptığı açıklamaların ardından Rusya'da hareketli saatler yaşanıyor. Rus ordusunun yöneticilerini ve Kremlin'i hedef alan açıklamalar yapan Prigojin'in bu hamlesi ‘darbe kalkışması' olarak yorumlanırken başta Moskova olmak üzere Rusya'nın kritik kentlerinde zırhlı araçlar sokaklarda görülmeye başladı.

Moskova'daki caddelerde görülmeye başlayan zırhlı araçların hızla ilerlediği görülürken savaşın sürdüğü Ukrayna'ya sınır olan Rus kentlerinde de aynı hareketliliklerin görüldüğü öğrenildi. Rusya'nın Ukrayna saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u hedef aldı. Rus ordusunun füzeler ile Wagner savaşçılarına saldırılar düzenlediğini öne süren Prigojin, kendi savaşçılarına ve Rus halkına çağrıda bulunarak herkesi sokağa davet etti.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısa süre içinde televizyonda konuşma yapacağı duyuruldu.

Moskova'da terörle mücadele önlemleri alındı

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeny Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından başlayan kriz sürüyor. Prigojin'in Rostov üzerinden başkent Moskova'ya ilerleyeceklerini duyurmasının ardından Moskova'da güvenlik önlemleri arttırıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin yaptığı açıklamada, “Gelen bilgilerle bağlantılı olarak Moskova'da güvenlik önlemleri ve terörle mücadele tedbirleri alındı. Yollarda denetimler arttırıldı, toplu organizasyonlara kısıtlama getirilebilir” ifadelerini kullandı. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov da özellikle Moskova'nın güneyinde önlemlerin arttırıldığını belirterek, "Moskova'daki güvenlik tedbirleri Rus istihbaratı kolluk kuvvetlerinin kontrolünde. Terörle mücadele önlemleri alınıyor. Güney bölgesindeki yollarda ek kontroller uygulanıyor” dedi.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı Wagner'in kamplarına saldırı gerçekleştirildiği yönündeki iddiaları yalanlarken, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ise Wagner liderine karşı "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açtı.



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dünya 24.06.2023 09:59:00 1731 0

Tarih: 24.06.2023 09:59 Güncelleme: 24.06.2023 09:59
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00