9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
Ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşanırken, metabolizmanın vereceği tepkiler de farklılaşıyor.
Halk arasında yaygın olan ‘oruç tutarken diyet de yapmış olurum’ düşüncesinin doğru olmadığını belirten Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz, gün boyu aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığını, bunun da özellikle Ramazan ayının ikinci yarısından itibaren kilo vermeyi zorlaştırdığını belirtti.
Ramazan ayı ile birlikte sahur ve iftar yemeklerine daha fazla özen gösterilirken, beslenme alışkanlıklarında da değişiklikler meydana geliyor. Hava sıcaklığının da yavaş yavaş etkili olmaya başladığı şu günlerde, dengeli ve sağlıklı beslenmek daha fazla önem kazanıyor.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek adına besin seçimlerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.
İFTAR YEMEKLERİNE ÇORBA İLE BAŞLAYIN
Ramazan ayında günün ilk öğünü olan iftar yemeklerine çorba ile başlanması ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Ayşe Korkmaz, “Başlangıç için iftarda yenebilecek ve beyne doygunluk hissi veren en uygun yiyecek çorbadır. Çorba haricinde iftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle de başlanabilir. İftar yemeklerinde her gün salata ve sebze yemeği gibi lif oranı yüksek oranlı besinlerin olmasına da dikkat etmek gerekiyor” dedi.
SAĞLIĞINIZ İÇİN İFTAR MENÜLERİNE DİKKAT EDİN
Ramazan ayında midenin uzun süre boş kalması sebebi ile iftar yemeklerini seçmenin sağlık açısından önemli olduğuna vurgu yapan Dyt. Ayşe Korkmaz, oruç süresince midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesinin mide ve kalp sorunlarını beraberinde getireceğini belirterek “Sağlık sorunlarını önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmesi gerekiyor. Dengeli olmak kaydı ile iftar ve sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmeli” diyerek uyarıda bulundu.
RAMAZANDA EN SIK YAŞANAN SAĞLIK SORUNLARI: REFLÜ ve KABIZLIK
Ramazan ayında en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının reflü ve kabızlık olduğunu söyleyen Dyt. Ayşe Korkmaz bu sorunlarla karşılaşmamak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
ORUÇ TUTARKEN DİYET YAPARIM DÜŞÜNCESİ DOĞRU BİR DÜŞÜNCE TARZI DEĞİL
Halk arasında “oruç tutarken diyet de yaparım“ şeklinde bir bakış açısı olduğunu fakat bunun doğru bir düşünce tarzı olmadığını belirten Dyt. Ayşe Korkmaz, “Ramazan ayı beslenme planında öğün sıklığını artırmak amaçlanmalıdır. Ayrıca gün boyunca vücut susuz kalacağı için bol bol su tüketilmeli, mümkün olduğu kadar ağır yemeklerden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamur işi olmamasına ve kızartılmadan yapılmasına özen gösterilmeli ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayının simgesi haline gelen güllaç, yenilebilecek en uygun tatlı olarak kabul görmekle birlikte, tüketim miktarına önem verilmelidir” dedi.
RAMAZAN AYINDA UYGULANABİLECEK ÖRNEK MENÜLER
Sahur Menüsü 1
Sahur Menüsü 2
İftar Menüsü
Ara Öğün
Not: Bu beslenme planı, herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı yetişkinler için uygundur. Haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebilir.