Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Ramazan´da da sağlıklı beslenmenin yolları

Ramazan´da da sağlıklı beslenmenin yolları

SAĞLIK - 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca oruç tutacaklar sağlıklı olabilmesi için mutlaka sahur yapılmalı.

SAĞLIK - 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca oruç tutacaklar sağlıklı olabilmesi için mutlaka sahur yapılmalı.

Ekol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Demirci Çalışkan, 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca oruç tutacakların sağlıklı olabilmesi için mutlaka sahur yapmaları gerektiğini söyledi. Ekol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Demirci Çalışkan, Ramazan´da sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi. Vatandaşların oruçlarını açarken iftar vakitlerinde beslenme şekillerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Çalışkan, "İftarda mümkün olduğunca enerjiyi dağıtarak, dengeli şekilde tüketmek adına iftarı ikiye bölmelerini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"RAMAZAN BOYUNCA SAHURA MUTLAKA KALKILMALI"
Ramazan ayı gibi uzun süre aç kalınan bir dönemde sağlığın korunabilmesi için özellikle sahura kalkılması gerektiğine değinen Çalışkan, "Bizim beslenme programlarımızda genelde verdiğimiz öneriler, az ama sık sık beslenme şeklindedir. Ramazan ayında bunu uygulayabilmek çok da mümkün olmuyor. O yüzden Ramazan´da oruç tutan bireylerin, kesinlikle sahura kalkmalarını tavsiye ediyoruz. Sahurda, kahvaltı gibi hafif şeylerle öğünlerini tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış şekilde bir yumurta olmasını, peynir gibi süt grubu süt veya ayran şeklinde bu besinlerin mutlaka bulunmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

"İFTARI İKİYE BÖLMELİYİZ"
Ramazan boyunca iftar sofralarında dikkat edilmesi gereken hususları dile getiren Çalışkan, şunları söyledi: "İftarı da mümkün olduğunca enerjiyi dağıtarak, dengeli şekilde tüketmek adına iftarı ikiye bölmelerini tavsiye ediyoruz. Yani ilk aşamada hafif bir çorba, sıcak veya soğuk çorbalar şeklinde. Ya da onun yerine bir dilim ekmek yanında salata, peynir şeklinde. Mümkünse hurma ya da kayısı gibi meyvelerle oruç açılmasını daha uygun buluyoruz. Ek olarak ve iftarın ikinci aşaması olarak düşündüğümüzde, ana yemek olarak et yemekleri, sebze yemekleri ya da etli sebzeli yemekler şeklinde kızartma olmaksızın yemeklerimizi haşlama veya fırında gibi pişirme şekillerini kullanarak, daha sağlıklı şekilde tüketmelerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz."

"RAMAZAN SÜRESİNCE ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURULMALI"
Ramazan´da doğru ve dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli sıvı alımına da dikkat edilmesini vurgulayan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mutlaka dehidratasyonlu yani sıvı kaybını önlemek amaçlı iftarla sahur arasında geçen sürede en az iki litre su tüketimini tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Ramazan süresince asitli içeceklerin tüketimini kesinlikle önermiyoruz. Alternatif olarak ayran gibi maden suyu gibi mineral kaybını da önlemeye yönelik içecekleri programlarında yer vermelerini tavsiye ediyoruz."

UZMAN PSİKOLOG ERDOĞAN: "RAMAZAN AYINDA MANEVİ DOYUMA ULAŞILABİLİR"
Ekol Hastanesi Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Handan Erdoğan da 11 ayın sultanı Ramazan boyunca insanların bir araya gelerek manevi doyuma ulaşabileceğini aktararak, "Özellikle metropollerde yaşayan insanlar sosyal hayatları gereği, işleri gereği genel aile yapılanmalarında birbirlerinden gün geçtikçe uzaklaşmaktadır. Ramazan ayı, yıpranan aile bağlarını tekrar oluşturmaktadır. İftar ve sahur sofralarıyla uzun zamandır bir araya gelemeyen insanlar bir araya gelmeye ve manevi doyuma ulaşmaktadırlar" dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor