SARUAHNLI - Ege Bölgesi’nde son günlerde sıkça hissedilen  depremler nedeniyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunu Emekli Klinik Psikolog Nurgül Aki, deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri, insanların üzerinde yarattığı etkiyi anlattı.

Depremi bir travma olarak tanımlayan Psikolog Nurgül Aki, “Herkesin travma durumuna verdiği tepki farklıdır, kimisi kaçar kimi donup kalır kimisi de savaşır. Doğru olan davranış ise ‘şu an ne yapmam gerekiyor’ diye düşünmektir. Fakat tüm insanların travmalara karşı vücut dayanıklılığı aynı değildir. Bu nedenle depremde ‘şu yapılmalıdır’ düşüncelerini bir kenara bırakmak ve depreme psikolojik olarak da hazırlanmak gerek. Çünkü bireylerin afet sırasındaki davranışlarının ne olacağını önceden onlara anlatmak, belirlemek olası tehlikeli davranışların önüne geçecektir” dedi.

Depreme karşı hazırlıklar hakkında bilgi veren Psikolog Aki, “ Depreme hazırlık ilkokuldan başlamalı, belki de anaokulundan başlamak bile gerekebilir.  Depremle ilgili çalışan insanların, bilim insanlarının okullara ziyarette bulunup depremi ve deprem sonrası yaşananları anlatması gerekir. Fakat psikologlar daha çok depremden sonraki kısımla ilgililerdir, depremden sonraki korkular üzerine çalışırlar. Çünkü depremden sonra insanlarda post travmatik stres bozukluğu korkusu oluşuyor. Bu travmadan sonra birey uyuyamıyor, kapalı alanda duramıyor ve sürekli deprem olacak endişesi yaşıyor. Bunun altında yatan duygu ise daha çok ölüm korkusudur. Buna yönelik ise psikologların uyguladığı bir EMDR psikoterapisi mevcut, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yöntemiyle yaşanılan travmanın etkisinden çıkmamızı sağlayan bir yöntemdir. Tabi bu tedaviye kişinin hazır olması ve istemesi gerekir, birey direnç göstermediği sürece her türlü travma bu teknik aracılığıyla çözüme ulaşacaktır” diye konuştu.

Psikolog Nurgül Aki, “Yaşlılar, hamileler ve çocuklar depremlerden çok daha fazla etkileniyorlar. Fakat çocuklar bunu bir oyun olarak görürler, ancak yetişkinlerden gördükleri davranışlara göre bir tehlike olduğunu anlarlar.  Bu sebeple çocukların deprem hakkında önceden bilgilendirilmeleri doğru olacaktır.  Ebeveynlerin, çocuklarına deprem olduğunda nerede buluşacaklarını, deprem çantası alacaklarını, dışarı çıkılacaksa battaniye alınması gerektiği gibi durumları önceden sakince anlatması gerekir. Öğretmenlerinin de ders sırasında olacak depremlere karşı uyarılarda bulunması, deprem sırasında güvenli bölge dediğimiz masa kenarlarına sığınmaları gerektiğini anlatması ve asansörü kullanmaya çalışmamalarını söylemesi gerekir. Böylece çocuklar deprem anında yapılması gerekenleri kavrayacak, bunun bir oyun olmadığını öğrenecek ve depreme hazır hale geleceklerdir” dedi.



Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

Belen'in Tescilli Zeytinleri Yarıştı...

Zeki Bilgin bundan sonra Saruhanlı'daki Muhtarlardan sorumlu

Başkan Durbay'a Şehzadeler Meclisinden tam destek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 1.02.2020 10:49:00 0

Tarih: 01.02.2020 10:49

Haberi Sesli Oku