SARUAHNLI - Ege Bölgesi’nde son günlerde sıkça hissedilen  depremler nedeniyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunu Emekli Klinik Psikolog Nurgül Aki, deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri, insanların üzerinde yarattığı etkiyi anlattı.

Depremi bir travma olarak tanımlayan Psikolog Nurgül Aki, “Herkesin travma durumuna verdiği tepki farklıdır, kimisi kaçar kimi donup kalır kimisi de savaşır. Doğru olan davranış ise ‘şu an ne yapmam gerekiyor’ diye düşünmektir. Fakat tüm insanların travmalara karşı vücut dayanıklılığı aynı değildir. Bu nedenle depremde ‘şu yapılmalıdır’ düşüncelerini bir kenara bırakmak ve depreme psikolojik olarak da hazırlanmak gerek. Çünkü bireylerin afet sırasındaki davranışlarının ne olacağını önceden onlara anlatmak, belirlemek olası tehlikeli davranışların önüne geçecektir” dedi.

Depreme karşı hazırlıklar hakkında bilgi veren Psikolog Aki, “ Depreme hazırlık ilkokuldan başlamalı, belki de anaokulundan başlamak bile gerekebilir.  Depremle ilgili çalışan insanların, bilim insanlarının okullara ziyarette bulunup depremi ve deprem sonrası yaşananları anlatması gerekir. Fakat psikologlar daha çok depremden sonraki kısımla ilgililerdir, depremden sonraki korkular üzerine çalışırlar. Çünkü depremden sonra insanlarda post travmatik stres bozukluğu korkusu oluşuyor. Bu travmadan sonra birey uyuyamıyor, kapalı alanda duramıyor ve sürekli deprem olacak endişesi yaşıyor. Bunun altında yatan duygu ise daha çok ölüm korkusudur. Buna yönelik ise psikologların uyguladığı bir EMDR psikoterapisi mevcut, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yöntemiyle yaşanılan travmanın etkisinden çıkmamızı sağlayan bir yöntemdir. Tabi bu tedaviye kişinin hazır olması ve istemesi gerekir, birey direnç göstermediği sürece her türlü travma bu teknik aracılığıyla çözüme ulaşacaktır” diye konuştu.

Psikolog Nurgül Aki, “Yaşlılar, hamileler ve çocuklar depremlerden çok daha fazla etkileniyorlar. Fakat çocuklar bunu bir oyun olarak görürler, ancak yetişkinlerden gördükleri davranışlara göre bir tehlike olduğunu anlarlar.  Bu sebeple çocukların deprem hakkında önceden bilgilendirilmeleri doğru olacaktır.  Ebeveynlerin, çocuklarına deprem olduğunda nerede buluşacaklarını, deprem çantası alacaklarını, dışarı çıkılacaksa battaniye alınması gerektiği gibi durumları önceden sakince anlatması gerekir. Öğretmenlerinin de ders sırasında olacak depremlere karşı uyarılarda bulunması, deprem sırasında güvenli bölge dediğimiz masa kenarlarına sığınmaları gerektiğini anlatması ve asansörü kullanmaya çalışmamalarını söylemesi gerekir. Böylece çocuklar deprem anında yapılması gerekenleri kavrayacak, bunun bir oyun olmadığını öğrenecek ve depreme hazır hale geleceklerdir” dedi.



Otomobil ile transit kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Polis memuru kazada hayatını kaybetti

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Refüje çarpıp sürüklenen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Demirci'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

İzmir’den Avrupa’ya ‘başarı’ serisi

İyileşen kızıl geyik yeni yuvasında

EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, çiçeği burnunda öğrencilerinin kayıt heyecanına ortak oldu

Psikolojik sorunları olan şahıs rastgele ateş açtı: 1 ölü

Üzüm yüklü traktörün sürücüsü hayatını kaybetti

Aydın'daki patlamada yaralı sayısı 12'ye yükseldi

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Molotoflu saldırının ilk görüntüleri ortaya çıktı, komşular yangına müdahale etti

Menteşe Belediye Başkanı Aras’ın ailesinin evine molotoflu saldırı

C-majör'den Bodrum'da anlamlı konser

Jandarmadan kaçak kazı yapan 10 kişiye suçüstü

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 1.02.2020 10:49:00 894 0

Tarih: 01.02.2020 10:49 Güncelleme: 01.02.2020 10:49
Haberi Sesli Oku
2.09.2025 08:44:00