SARUHANLI - Dünya MS Günü dolayısıyla Multipl Skleroz hastalığı ile ilgili açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Yüceyar, “Dünya’da ve ülkemizde MS’in erken tanısı ve etkin tedavisine yönelik bilimsel gelişmeler büyük bir hızla devam ediyor. MS hastası, yaşamın içinde yer almalı, iş hayatına devam etmeli, hobilerini geliştirmeli, sosyal yaşamdan geri çekilmemelidir” dedi.

Uluslararası Multipl Skleroz(MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü “Dünya MS Günü” olarak kutlanıyor. Dünyada ve Türkiye’de pek çok kuruluş, MS hastalığını kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak için hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenliyor.  Prof. Dr. Ayşe Nur Yüceyar, “MS, 20-40 yaş arasında başlayan ve kadınlarda 2-3 kat daha sık görülen,  genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir hastalıktır. Genel kabule göre bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu myelin adlı sinir hücresi kılıflarında, sinir lifi ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir mekanizmaya sahiptir” diye konuştu.

“MS, beyin ve omuriliği etkiliyor”

MS’in beyin ve omuriliği etkilediği için çok çeşitli nörolojik belirtilere yol açabildiğini ifade eden Prof. Dr. Yüceyar, “Bir gözde görme bulanıklığı, puslu görme, çift görme, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, yüzde kol ve bacaklarda uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle en çok kendini göstermektedir. MS; hastaların çoğunda ataklar ve düzelmelerle, çok daha az bir kısmında ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyretmektedir. Atak olarak kabul edilen belirtiler genellikle saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren, ateşin ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtilerdir. Ataklar özellikle hastalığın başlangıç döneminde tamamen düzelme gösterse de ilerleyen yıllarda bazı belirtilerin kalıcı hale gelebileceği bilinmektedir. Yeni MS tanısı almış bir hastanın geçmişinde kendiliğinden geçen, bir kol ve bacağında uyuşma, güç kaybı, beceriksizlik veya bir gözünde bulanıklık gibi başka nedenlere bağlanmış yakınması olabilir” dedi.  

Türkiye’de 50 bin, dünyada ise 2.5 milyondan fazla insanı etkileyen MS hastalığının neden ve nasıl oluştuğuna ait bilgilere her geçen gün yeni bilimsel verilerle ulaşılmaya çalışıldığını belirten Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastalığının temel nedeni vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine hedef şaşırarak saldırması ve sinir kılıfı, sinir hücrelerinde işlevlerinin yapmasının engellenmesidir. MS, kalıtsal bir hastalık değildir, diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi bir genetik yatkınlıktan söz edilebilir” dedi.

“MS hastalığında çevresel faktörler de etkili”

MS hastalığında çevresel faktörlerin etkisine değinen Prof. Dr. Yüceyar, “Yapılan çalışmalar sonucunda genetik yatkınlık dışında sigara içme, bazı virüslere maruz kalma, güneş ışığına az maruziyet, D vitamini eksikliği ve ergenlik döneminde obez veya aşırı kilolu olma gibi çevresel faktörler MS gelişim riski ile ilişkilendirilmiştir” dedi. MS hastalığında erken tanının önemli olduğunu belirten ve tanıda uygulanan testler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastalığının ilk atakta erken tanısı ve erken tedavisi hastalığın kontrol altına alınması ve ileride gelişebilecek özürlülüğün engellenmesi nedeniyle çok önemlidir. MS birçok hastalığı taklit edebilir ve bu nedenle ayırıcı tanı birçok incelemeyi  gerektirebilir. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi vazgeçilmez yararlı yöntemlerdir” diye konuştu.  

MS konusunda dünya ve ülkemizdeki gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Yüceyar, “Dünya’da ve ülkemizde MS’in erken tanısı ve etkin tedavisine yönelik bilimsel gelişmeler büyük bir hızla devam ediyor. 1990’lı yıllar öncesinde MS’de onaylı tek bir ilaç bulunmaz iken bugün hastalık aktivitesine etkili, sayısı 15’i bulan enjeksiyon tedavileri, ağızdan haplar ve serum şeklinde ilaçlar bulunmaktadır. Ancak hastalığın aktivitesini durduracak tedaviler yanı sıra kalıcı özürlüğü gelişmiş hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak için semptomatik tedaviler ve yaşamlarının bir parçası olacak fiziksel egzersiz ve rehabilitasyonun çok önemli yaklaşımlar olduğunu söylemek gerekir” dedi.

“MS hastalığında sosyal, ailesel ve toplumsal destek çok önemlidir”

MS hastalığının bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olmadığını belirten ve MS hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastası, hastalığına umut dolu pencereden bakmalıdır. Bugün, MS çaresizlik ve ümitsizliğe yol açan, tedavisi olmayan bir hastalık olmaktan çıkmıştır. MS hastalığında sosyal, ailesel ve toplumsal destek çok önemlidir. MS hastası, yaşamın içinde yer almalı, iş hayatına devam etmeli, hobilerini geliştirmeli, sosyal yaşamdan geri çekilmemelidir. Tanı alır almaz sağlıklı yaşam prensiplerini benimsemesi, MS’in bireye getireceği en önemli olumlu gelişme olacaktır. MS’li birey ve nöroloji uzmanı arasında sıkı bir iş birliği gerektiren bu hastalıkta erken tedavi kadar tedavide kalmak, ilacı bırakmamak, ilaca uyum göstermek, MS konusunda uzman hekimin düzenli kontrollerini aksatmamak önemlidir. Uzun soluklu bir tedavinin başarısında hasta, MS hekimi ve MS hemşire üçgeninin iletişimi çok değerlidir”  dedi. 



Saruhanlı Belediye Başkanımız Ekrem Cıllı, 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen anma programına katıldı.

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

“Kadınlar bu dönemde sağlıklı beslenmeye daha çok önem vermeli”

Uzmanından menopoz dönemine giren kadınlara ve eşlerine uyarı

15 yaşındaki Hacer'i vahşice katletmişti, 15 yıl cezaya çarptırıldı

168 bıçak darbesiyle cinayete 15 yıl ceza

​​​​​​​Saruhanlı’da meydana gelen trafik kazasında bir otomobil sulama kanalına uçtu, araç sürücüsü olan kadın kazada yaralandı.

Saruhanlı'da Otomobil Sulama Kanalına Uçtu: Kadın Sürücü Yaralandı

Seyfettin SEZER (ÇETO) vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

İl Müdürü Uğurelli: "Hiçbir evladımız tesadüflere terk edilmeyecek"

İl Müdürü Uğurelli: "Hiçbir evladımız tesadüflere terk edilmeyecek"

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Manisalı üreticiler ürünlerinde kullandıkları yerli malı gübre ve Davut Suyu ile hem hastalıklardan korunduklarını hem de verimin arttığını söyledi.

Hem hastalıklardan kurtuldular hem verimi artırdılar

Anahtar Parti Yunusemre İlçe Başkanı Erkan Karabulut , Aşure hayrı ile ilgili açıklama yaptı.

Anahtar Parti Yunusemre ilçe başkanlığı aşure hayrı düzenledi

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “15 Temmuz Sancak Koşusu”, Manisa’da da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Manisa’da ‘15 Temmuz Sancak Koşusu’ Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi

Saruhanlı ilçesinde ziraat arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangında ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam ederken, alevlerin ilerlemesi büyük ölçüde durduruldu.

Saruhanlı’daki orman yangınında alevlerin ilerlemesi büyük ölçüde durduruldu

Saruhanlı'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Ziraat alanında çıkan yangın ormana sıçradı

Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin ağaca çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü 4 kişi de yaralandı.

Otomobil ağaca çarptı: 1 ölü 4 yaralı

Saruhanlı’nın Tütevelli Mahallesi sakinlerinden Abdurrahman YÜRDEM vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Saruhanlı’nın Apak ve Seyitoba Mahallelerinde başlayan orman yangınlarına ekipler hızla müdahale etti.

Son dakika... Saruhanlı’da orman yangını!

Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.06.2021 06:29:00 855 0

Tarih: 03.06.2021 06:29 Güncelleme: 03.06.2021 06:29
Haberi Sesli Oku
16.07.2025 14:22:00