SARUHANLI - Dünya MS Günü dolayısıyla Multipl Skleroz hastalığı ile ilgili açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Yüceyar, “Dünya’da ve ülkemizde MS’in erken tanısı ve etkin tedavisine yönelik bilimsel gelişmeler büyük bir hızla devam ediyor. MS hastası, yaşamın içinde yer almalı, iş hayatına devam etmeli, hobilerini geliştirmeli, sosyal yaşamdan geri çekilmemelidir” dedi.

Uluslararası Multipl Skleroz(MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü “Dünya MS Günü” olarak kutlanıyor. Dünyada ve Türkiye’de pek çok kuruluş, MS hastalığını kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak için hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenliyor.  Prof. Dr. Ayşe Nur Yüceyar, “MS, 20-40 yaş arasında başlayan ve kadınlarda 2-3 kat daha sık görülen,  genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir hastalıktır. Genel kabule göre bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu myelin adlı sinir hücresi kılıflarında, sinir lifi ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir mekanizmaya sahiptir” diye konuştu.

“MS, beyin ve omuriliği etkiliyor”

MS’in beyin ve omuriliği etkilediği için çok çeşitli nörolojik belirtilere yol açabildiğini ifade eden Prof. Dr. Yüceyar, “Bir gözde görme bulanıklığı, puslu görme, çift görme, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, yüzde kol ve bacaklarda uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle en çok kendini göstermektedir. MS; hastaların çoğunda ataklar ve düzelmelerle, çok daha az bir kısmında ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyretmektedir. Atak olarak kabul edilen belirtiler genellikle saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren, ateşin ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtilerdir. Ataklar özellikle hastalığın başlangıç döneminde tamamen düzelme gösterse de ilerleyen yıllarda bazı belirtilerin kalıcı hale gelebileceği bilinmektedir. Yeni MS tanısı almış bir hastanın geçmişinde kendiliğinden geçen, bir kol ve bacağında uyuşma, güç kaybı, beceriksizlik veya bir gözünde bulanıklık gibi başka nedenlere bağlanmış yakınması olabilir” dedi.  

Türkiye’de 50 bin, dünyada ise 2.5 milyondan fazla insanı etkileyen MS hastalığının neden ve nasıl oluştuğuna ait bilgilere her geçen gün yeni bilimsel verilerle ulaşılmaya çalışıldığını belirten Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastalığının temel nedeni vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine hedef şaşırarak saldırması ve sinir kılıfı, sinir hücrelerinde işlevlerinin yapmasının engellenmesidir. MS, kalıtsal bir hastalık değildir, diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi bir genetik yatkınlıktan söz edilebilir” dedi.

“MS hastalığında çevresel faktörler de etkili”

MS hastalığında çevresel faktörlerin etkisine değinen Prof. Dr. Yüceyar, “Yapılan çalışmalar sonucunda genetik yatkınlık dışında sigara içme, bazı virüslere maruz kalma, güneş ışığına az maruziyet, D vitamini eksikliği ve ergenlik döneminde obez veya aşırı kilolu olma gibi çevresel faktörler MS gelişim riski ile ilişkilendirilmiştir” dedi. MS hastalığında erken tanının önemli olduğunu belirten ve tanıda uygulanan testler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastalığının ilk atakta erken tanısı ve erken tedavisi hastalığın kontrol altına alınması ve ileride gelişebilecek özürlülüğün engellenmesi nedeniyle çok önemlidir. MS birçok hastalığı taklit edebilir ve bu nedenle ayırıcı tanı birçok incelemeyi  gerektirebilir. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi vazgeçilmez yararlı yöntemlerdir” diye konuştu.  

MS konusunda dünya ve ülkemizdeki gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Yüceyar, “Dünya’da ve ülkemizde MS’in erken tanısı ve etkin tedavisine yönelik bilimsel gelişmeler büyük bir hızla devam ediyor. 1990’lı yıllar öncesinde MS’de onaylı tek bir ilaç bulunmaz iken bugün hastalık aktivitesine etkili, sayısı 15’i bulan enjeksiyon tedavileri, ağızdan haplar ve serum şeklinde ilaçlar bulunmaktadır. Ancak hastalığın aktivitesini durduracak tedaviler yanı sıra kalıcı özürlüğü gelişmiş hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak için semptomatik tedaviler ve yaşamlarının bir parçası olacak fiziksel egzersiz ve rehabilitasyonun çok önemli yaklaşımlar olduğunu söylemek gerekir” dedi.

“MS hastalığında sosyal, ailesel ve toplumsal destek çok önemlidir”

MS hastalığının bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olmadığını belirten ve MS hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yüceyar, “MS hastası, hastalığına umut dolu pencereden bakmalıdır. Bugün, MS çaresizlik ve ümitsizliğe yol açan, tedavisi olmayan bir hastalık olmaktan çıkmıştır. MS hastalığında sosyal, ailesel ve toplumsal destek çok önemlidir. MS hastası, yaşamın içinde yer almalı, iş hayatına devam etmeli, hobilerini geliştirmeli, sosyal yaşamdan geri çekilmemelidir. Tanı alır almaz sağlıklı yaşam prensiplerini benimsemesi, MS’in bireye getireceği en önemli olumlu gelişme olacaktır. MS’li birey ve nöroloji uzmanı arasında sıkı bir iş birliği gerektiren bu hastalıkta erken tedavi kadar tedavide kalmak, ilacı bırakmamak, ilaca uyum göstermek, MS konusunda uzman hekimin düzenli kontrollerini aksatmamak önemlidir. Uzun soluklu bir tedavinin başarısında hasta, MS hekimi ve MS hemşire üçgeninin iletişimi çok değerlidir”  dedi. 



Aydın'ın Efeler ilçesinde Pınarbaşı Mesire Alanı içerisinde kar maskeli olduğu iddia edilen şahıs bir çocuğu bıçakla başından ağır yaraladı.

Kar maskeli şahıs çocuğu başından bıçakla ağır yaraladı

Evde çıkan yangında yatağa bağımlı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Evde çıkan yangında yatağa bağımlı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Alaşehir ilçesinde, son günlerde artan orman yangınlarına dikkat çekmek ve doğa bilincini artırmak amacıyla çevre temizliği etkinliği düzenlendi.

Alaşehir'de temiz bir doğa için el ele verdiler

Nörolojik hastalara sıcak alarmı: 'Su içmeyi unutmayın'

Terlemeyle kaybettiğini yerine koy

Salihli Turizm Derneği Başkanı Kadir Durmaz: "Sardes'in önemi daha çok artacak"

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Nefes almakta bile zorlanan 310 kiloluk hasta, ağır bedenine karşı verdiği savaşı kazandı

310 kiloluk hasta, sedyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

Üreticilerin, üzümde kalite ve verim kaybı yaşamamaları için belirtilen tarihlerde ilaçlama yapmaları istendi.

Bağcılara salkım güvesi uyarısı

Jandarma ekipleri, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangını riskine karşı da vatandaşları uyardı.

Jandarmadan traktör kullanıcılarına bilgilendirme semineri

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Mücahit Arınç

AK Parti'li Mücahit Arınç: "Gözbebeğimiz Sardes artık dünya mirası"

Uşak’ta bir kişinin av tüfeğiyle ikiz kardeşlere ateş edilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybederken 1 kişi yaralandı.

İkiz kardeşlere av tüfeği ile ateş edildi: 1 ölü, 1 yaralı

Kırkağaç ilçesinde bir çay ocağında kalp krizi geçiren şahıs, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kahvehanede otururken kalp krizi geçiren adam hayatını kaybetti

Sarıgöl ilçesi ve çevresinde 2025 yılı erkence üzüm hasadına başlandı.

Sarıgöl’de erkenci üzümler hasat ediliyor

Yabancı uyruklu kadın şahısları darp eden iş yeri çalışanları M.A., Ş.E., E.S.Y., U.T. ve A.A. isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alındı

Eğlence mekanı çalışanlarının kadın turistleri darp ettiği iddiası

Kırkağaç Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutanlığında terörle mücadele kursu gören 38. dönem kursiyer uzman erbaşlar yemin etti.

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Motosikleti ile kaza yapan 17 yaşındaki Arda Kara, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

Ahmet Mete İnce, 493.9643 puan alarak Sarıgöl ilçe birincisi olurken, bu puanla ilçede bugüne kadar ulaşılan en yüksek başarıya imza attı.

Tek yanlışla Türkiye birinciliğini kaçırdı

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.06.2021 06:29:00 851 0

Tarih: 03.06.2021 06:29 Güncelleme: 03.06.2021 06:29
Haberi Sesli Oku
13.07.2025 16:34:00