Tarih: 16.10.2019 08:17

Prof. Dr. Oktay “Her 8 kadından birisi meme kanseriyle yüzleşiyor”

Facebook Twitter Linked-in

SARUHANLI -  Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi  Poliklinikler Girişinde “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla stant kuruldu. Standa gelenlere, broşür ve pembe kurdele dağıtılırken meme kanseri hakkında da bilgiler verildi.

EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay; “Meme Kanseri Farkındalık Ayı içindeyiz bu amaçla hastane içinde bir stant kuruldu. Kadınlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Meme kanseri kadınların en önemli sağlık sorunlarından birisi, her 8 kadından birisi yaşamı içinde bu hastalıkla yüzleşiyor. Ama bu hastalıktan korkmuyoruz çünkü erken tanıyla hastalık ortadan kaldırılıp yaşam normal seyrinde sürdürülebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Oktay, “Tek hedefimiz var, hastalığı erken tanımak. Bunun için önerilerimiz şunlar; özellikle 40 yaşından sonra kadınlarımız memelerini muayene etsinler. Her ay elle, banyodan sonra olabilir, banyo sırasında olabilir muayene etmelerini istiyoruz. Bir farklılık bir bulgu olduğunda mutlaka hekime başvurmaları gerekiyor. Onun dışında yılda bir mutlaka meme muayenesi için doktora gitmeliler ve mamografi çektirmeliler. Mamografi memenin bir film görüntüsü içinde olabilecek problemi erken evrede yakalamayı sağlıyor. Bu nedenle 40 yaşından sonra kadınlarımızı meme kanseri kontrollerini yaptırmalarını ve mamografi çektirmelerini istiyoruz. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) var. Kanser erken tanı merkezleri bunlar. Bu kontroller burada ücretsiz yapılıyor. Bu konuda herkese bilgi kazandırmalıyız, yönlendirmeliyiz” diye konuştu.

“Erkekler de risk altında”

 Prof. Dr. Oktay, “Erkeklerde de meme dokusu var ama tabii risk kadındaki gibi değil. Erkekte görülme sıklığı yüzde bir. Erken tanı için erkeklerde meme muayenesi ya da rutin mamografi gibi bir önerimiz yok. Ama zaten küçük doku olduğu için elle çok rahatlıkla hissedilebilir. Onlar da kendilerine belli aralıklarla kontrol edebilirler ve bir farklılık gördüklerinde mutlaka doktora başvurmalılar” dedi.

EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Caner ise “Erken tanı çok önemli, özelikle meme kanserinde. Bunun için Sağlık Bakanlığının KETEM adı altında çok güzel bir uygulaması var. Sadece kadınlara da değil Türkiye’deki bütün vatandaşlarımıza kanser tarama hizmeti vermekte. Özellikle meme kanseri hastaları ya da meme kanseri olmayan kişiler buraya başvurabiliyorlar, başvurdukları takdirde 6 aylık sürelerle kurum bunları arayabiliyor, mamografilerini, genel kontrollerini ve tahlillerini yaptırabiliyor. Ücretsiz bir kurum, rahatlıkla ulaşılabiliyor, her aile hekimi veya da KETEM kişisi yardımcı olabiliyor. Böyle bir imkân varken değerlendirmek gerekiyor. Erken tanı çok önemli diyoruz, bu yüzden de KETEM ve Aile Hekimleriyle koordineli çalışmak gerekiyor” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —