SARUHANLI - Şubat ayının gelmesi ile birlikte meyve fidanı dikimi başladı. Fidan dikiminde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulmadığı takdirde fidanın ömrü uzun olmuyor.  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, çiftçi ve yetiştiriciler için meyve fidanı dikiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Fidan dikiminin kış aylarında başladığını belirten Prof. Dr. Hepaksoy, “Fidan, fidanlıkta veya serada hangi derinlikte ise mutlaka aynı derinlikte dikilmelidir. Aşılı fidanların dikiminde ise aşı noktasının her zaman toprak yüzeyi üzerinde kalması gerekiyor. Aşı noktası toprak altında kalırsa fidan gelişiminde sorunlar meydana gelebilir. Ülkemizde fidanların genel olarak kış aylarının başlangıcı ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilmesini öneriyoruz. En uygun dönem kışı ılıman geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise kışın sonunda dikmektir. Fidanlar uyanmadan önce yerlerine dikilmiş olmalıdır" diye konuştu.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gerek noktaları anlatan Prof. Dr. Hepaksoy, "Birinci olarak toprak analizinin yapılması gerekiyor. Fidanın çok soğuk günlerde dikilmemesi lazım. Dikerken öncelikle toprağın hazırlanması gerekiyor; taban gübrelemesi yapılmalı, çukurların açılması ve toprağın havalanması şart. Çukuru açıp hemen dikmek yanlıştır. Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak. Dikimden sonra yağış olmaz ise bu sulama toprağın kurumaması için devam ettirilmelidir" diye söyledi.

Dikim aşamasından sonra yapılacak bakımın da çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hepaksoy, “Zayıf ve küçük kalan fidanlara herek verilerek

dik gelişmeleri ve rüzgara dayanıklılığı sağlanmalıdır. Havaların ısınması ile ortaya çıkan yabancı otların temizlenmesi ve sulama işlemlerinin de düzenli yapılması gereklidir” dedi.



Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 4.02.2020 05:31:00 707 0

Tarih: 04.02.2020 05:31
Haberi Sesli Oku
27.06.2025 16:47:00