SARUHANLI - Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), günümüzde dünyadaki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu hastalığa dikkat çekmek amacıyla her yıl Kasım ayının üçüncü çarşambası, “Dünya KOAH Günü” olarak belirlendi. Bu yıl 18 Kasım tarihine denk gelen Dünya KOAH Günü dolayısı ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH) Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün ile EÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalından Uzm. Dr. Funda Elmas Uysal, hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.
KOAH hastalığı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Alev Gürgün, “KOAH, nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Genellikle zararlı toz ve gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimi gibi kişisel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkan, hava yolları veya hava keseciklerinde anormalliklerin yol açtığı kalıcı solunumsal yakınmalar ve hava akımı kısıtlanması ile karakterize olan yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Hastalığın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan ‘nefes ölçüm testi’ ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azalmaktadır. Yaptığımız çalışmalar ile KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesini ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.
“KOAH hastaları grip ve zatürre aşılarını yaptırmalı”
Hastalığın tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gürgün, “KOAH tanısı konulan kişilerin sigara kullanımını bırakmaları, zararlı toz, gaz dumanından, hava kirliliğinden ve zararlı etkileri kanıtlanmış olan elektronik sigara kullanımından uzak durmaları gereklidir. KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte ‘inhaler’ olarak adlandırılan, solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın ve yangının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda evde oksijen tedavisi veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir. Hastalığın kötüleşmesini ve seyrini etkileyen, hatta ölümlere neden olan ataklardan ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra fiziksel aktivite ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması, hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar. Pandemi döneminde; tele sağlık, uzaktan ya da online sağlık uygulamaları geliştirilerek KOAH hastaları desteklenmektedir. Bu konuda destek almak isteyen hastalarımız bizlere başvurabilirler” dedi.
“KOAH hastaları pandemi sürecinde normal tedavilerine devam etmeli”
KOAH ve COVİD-19 ilişkisi ile ilgili konuşan Uzm. Dr. Funda Elmas Uysal ise “Türkiye’de ilk COVİD-19 vakasının bildirilmesi ile beraber ülkemiz de pandemi sürecine girmiştir. Bu süreçten hayatın tüm alanları gibi kronik hastalığı olan hastalar ve onlara bakım veren sağlık merkezleri de etkilenmiştir. KOAH hastalarında COVID-19 daha sık görülmemekle beraber ağır COVID-19 hastalığı riskinin 5 kat arttığı bildirilmiştir. KOAH hastaları da toplumun tüm bireyleri gibi COVID-19’a karşı standart kişisel koruyucu önlemlerini almalıdır. KOAH hastalarında temel hedef; hastalığın mevcut idame tedavisinde değişiklik yapmadan, pandemi öncesinde kullanılan KOAH ilaçlarına aynı şekilde kullanmaya devam ederek stabil halde tutabilmektir. Oksijen ve ev solunum cihazı tedavilerine de aynı şekilde devam edilmelidir” diye konuştu.
Türk Toraks Derneği tarafından 18 Kasım tarihinde saat 12.00’de “Hasta Eğitim ve Bilgilendirme” Toplantısı, saat 20.00’de ise “Hekim Bilgilendirme Toplantısı” yapılacak. Toplantılar Zoom uygulaması üzerinden online gerçekleştirilecek. Hasta Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı ayrıca Türk Toraks Derneği Youtube kanalından yayınlanacak. Hekim Bilgilendirme Toplantısına katılacak olan Prof. Dr. Alev Gürgün, “KOAH ve COVİD-19” konulu bir konuşma gerçekleştirecek.