SARUHANLI - Her yıl 17 Haziran tarihinde çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturulan “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü” ile insanlık tarihinin en önemli sorunlarından olan çölleşmeye dikkat çekiliyor. Bu özel gün kapsamında açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çölleşme ve kuraklık, hepimizin ortak sorunudur. Ege Üniversitesi olarak bu bilinçle sürekli olarak yeşil bir Ege için, yeşil bir İzmir için, yeşil bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İnsanlığın, ihtiyaçlarının büyük bölümünü topraktan karşıladığını hatırlatan Rektör Budak, “Yaşamın sürdürülebilirliği için toprağa ve ona değer katan her şeye sahip çıkmalı, zarar vermekten kaçınmalıyız. Bizlere sürekli öğretilen ‘İhtiyaçlar sonsuz, kaynaklar ise kısıtlıdır’ önermesi, aslında her şeyin en güzel özeti. Bizim görevimiz de bu kısıtlı kaynaklardan en iyi şekilde yararlanarak sürdürülebilirliğini sağlamak. Son yıllarda verimli toprakların azalması ve kuraklığın hızlı artışı, bizlere yaşam şeklimizi acilen değiştirmemiz konusunda uyarıda bulunuyor” diye konuştu.

“Biz, çevre konusunda çok hassas bir üniversiteyiz”

Ege Üniversitesinin daha yeşil bir dünya hedeflediğini belirten Prof. Dr. Budak, “Biz, bu konuda çok hassas bir üniversiteyiz. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kentimizde üzücü bir orman yangını hadisesi yaşadık. Oluşturduğumuz akademik heyetimiz ile derhal bölgeye giderek incelemelerde bulunduk. Orman Bölge Müdürlüğümüzle ortak çalışarak bölgedeki yaraların sarılması adına çözüm aradık. Yine Ege Üniversitesi Orman Okulunu faaliyete geçirerek ormanlık alanların rehabilitasyonu, yangından hasar gören alanda yetiştirilmesi için özellikle hızlı büyüyen yapıda bitki türlerinin belirlenmesi ve yerel endemik bitki türlerinin dikimine yönelik çalışmalarda bulunduk. Çocuklarımıza orman yangını konusunda bilgilendirici eğitimler verdik. Yaya Öncelikli Yeşil Kampüs projesi ile üniversitemizdeki yeşil alan miktarı iki yılda 4 bin 600 metrekareden 80 bin metrekareye çıkardık. Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında 84 basamak birden yükselerek bu konudaki çalışmalarımızın karşılılığını görmüş olduk. Kâğıtsız Ofis uygulamaları ile 3 bin 150 ağacın kesilmesini önleyip, 15 bin 685 litre suyun tasarrufunu sağlandı. 63 ton atığın oluşumunu ve 889 ton karbondioksit salınımını engelledik” dedi.

Yeşilin ve toprağın korunmasının herkesin görevi olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü vesilesi ile bu konuya bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Bu dünya hepimizin evi. Her türlü ihtiyacımızı karşıladığımız topraklara gözümüz gibi bakmalı, çölleşme ve kuraklığın önüne hep birlikte geçmeliyiz” diyerek sözlerine son verdi.



Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 16.06.2020 10:10:00 958 0

Tarih: 16.06.2020 10:10
Haberi Sesli Oku
21.04.2025 11:56:00