Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00

Prof. Dr. Ayaz, “Tüm insanlık olarak harekete geçmeliyiz”

Prof. Dr. Ayaz, “Tüm insanlık olarak harekete geçmeliyiz”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Birleşmiş Milletler tarafından dünya üzerindeki biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek amacıyla ilan edilen “5 Haziran Dünya Çevre Günü” ile ilgili

SARUHANLI - -  Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Birleşmiş Milletler tarafından dünya üzerindeki biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek amacıyla ilan edilen “5 Haziran Dünya Çevre Günü” ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Prof. Dr. Ayaz, “Her sene yeni bir tema ile yola çıkarak farkındalık ve koruma ilişkilerini ele alan bu gün için 2020 teması ‘biyoçeşitlilik’tir” dedi.

Birleşmiş Milletlerin Dünya Çevre Günü 2020 yılı için yayınladığı manifestoda yeşil geleceğin durumu ile bireyler, kurumlar ve tüm insanlık olarak alınması gereken önlemlerden bahseden Prof. Dr. Ayaz, “Doğa bize bir mesaj veriyor. Kendimizi, geleceğimizi korumak için, doğayı korumalı, onun geleceğini garanti altına almalıyız. Uyanmalı, farkında olmalıyız. Bu gidişatı durdurmak için tek bir kişi, tek bir köy, tek bir şehir yeterli değil. Tüm insanlık olarak harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

“Olağanüstü bir zamandan geçiyoruz”

Olağanüstü bir zamandan geçildiğini ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Yediğimiz yemek, soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yaşamlarımızı kurtaran ilaçların büyük kısmı ve gezegenimizi yaşanabilir kılan iklim doğadan gelir. Doğanın kapsayıcı ağına ve hassas dengesine tahmin edebileceğimizden çok daha bağımlıyız. Olağanüstü bir yıldan, istisnai zamanlardan geçiyoruz. Şu anda bir bulaşıcı hastalık hayatlarımızı ve geçimimizi tehdit etmekte ve insanlığı hareketsiz durmaya zorlamaktadır. Brezilya, Amerika ve Avustralya’daki kontrol edilemeyen yangınlar, hava kirliliğini arttırarak küresel besin güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Kutup buzulları erimekte ve asidifikasyon okyanusların üretkenliğini her geçen gün yok etmektedir. Bu değişimler doğrudan ve dolaylı yollarla iklim değişikliği kuvvetlendirmektedir. Tür kayıpları da buna bağlı olarak daha hızlanmaktadır. Doğu Afrika’daki çekirge istilaları ekini ve hasadı yok etmektedir” dedi.

“Doğayı kararların merkezine koymalıyız”

Dünya Çevre Günü için herkesin üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayaz, “Bireyler olarak satın aldığımız ve kullandığımız malzemeleri gözden geçirmeliyiz. Özel sektör olarak çevre açısından sürdürülebilir iş modellerini benimsemeliyiz. Zirai sektör olarak doğaya zarar vermemeliyiz. Kamu sektörü olarak tedarik zincirleri ve finans alanlarında çevreyi hesaba katmalıyız. Hükümetler olarak yabani türleri koruma altına almalıyız. Gençler olarak yeşil bir geleceğin hayali başında nöbet tutmalıyız. Kolektif olarak doğayı kararların merkezine koymalıyız. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için, dünyanın yaşam ağını onarmak ve parçası olduğumuz bu ağı zenginleştirmek için hepbirlikte hareket etmeliyiz. Bu 5 Haziran, bugün, bu zaman Doğa Zamanı’dır” dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor