MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un 80. ölüm yıldönümü nedeniyle ?Ölümünün 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy? konulu konferans düzenlendi. 26 Aralık 2016 tarihinde MCBÜ Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek katıldı. Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dandin, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Mehmet Akif Ersoy´un her zaman konuşulmayı hak eden değerlerimizden birisi olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, Akif´in edebiyat hayatına başlayışı ve nasıl devam ettiği konusunda bilgiler verdi.

Mehmet Akif Ersoy´un daha çok şairlik yönünden bahseden Gökçek, Akif´in fikir adamı ve manevi şahsiyet olarak da Türk edebiyatında eserleri ile şahsiyeti örtüşen nadir isimlerden olduğunu söyledi. ?Onu biz İstiklâl Marşı şairi olarak biliyoruz ama İstiklâl Marşı´nı yazmadan önce de tanınmış, meşhur bir şairdir. Mehmet Akif II. Meşrutiyet dönemi şairi olarak şiirleri o dönemin fikir yayını olan Sırat-ı Müstakim dergisinde yayımlanmaya başlıyor. Safahat haricinde altı şiir kitabı daha bulunmakta. Her kitabı üst başlık olarak Safahat ismiyle başladığı ve hepsi bir arada yayımlandığı için herkes tek bir şiir kitabı olduğunu sanıyor. Bu kitapların yayımlanma tarihlerine baktığımızda Mehmet Akif Ersoy´un toplumun içinde olduğunu görüyoruz. Akif, toplumun yaşadığı yok oluş içerisinde kendini anlatmayı suç gibi görüyor. Safahat´ı okumak,   o dönemdeki Türkiye tarihini okumaktır. Mehmet Akif Ersoy, Millî Mücadele dönemini tasvir eden bir şairdir. Bundan dolayı İstiklâl Marşı´nı yazmadan önce yazdığı şiirler İstiklal Marşı´nın birer provası gibidir. İstiklal Marşı´nı ondan başkası yazamazdı. Onu unutmadığımızı onun ruhaniyetine seslenerek söylemeli, onu rol model olarak almalı ve bu önemli karakter abidesini gelecek nesillerimize daima anlatmalıyız? diye konuştu.

Konferans sonunda Prof. Dr. Fazıl Gökçek´e MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ile Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

 



Feci şekilde darp edildi, 27 gün sonra yaşamını yitirdi

Salihli'de korkutan yangın

Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 28.12.2016 09:52:01 324 0

Tarih: 28.12.2016 09:52

Haberi Sesli Oku