MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un 80. ölüm yıldönümü nedeniyle ?Ölümünün 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy? konulu konferans düzenlendi. 26 Aralık 2016 tarihinde MCBÜ Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek katıldı. Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dandin, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Mehmet Akif Ersoy´un her zaman konuşulmayı hak eden değerlerimizden birisi olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, Akif´in edebiyat hayatına başlayışı ve nasıl devam ettiği konusunda bilgiler verdi.

Mehmet Akif Ersoy´un daha çok şairlik yönünden bahseden Gökçek, Akif´in fikir adamı ve manevi şahsiyet olarak da Türk edebiyatında eserleri ile şahsiyeti örtüşen nadir isimlerden olduğunu söyledi. ?Onu biz İstiklâl Marşı şairi olarak biliyoruz ama İstiklâl Marşı´nı yazmadan önce de tanınmış, meşhur bir şairdir. Mehmet Akif II. Meşrutiyet dönemi şairi olarak şiirleri o dönemin fikir yayını olan Sırat-ı Müstakim dergisinde yayımlanmaya başlıyor. Safahat haricinde altı şiir kitabı daha bulunmakta. Her kitabı üst başlık olarak Safahat ismiyle başladığı ve hepsi bir arada yayımlandığı için herkes tek bir şiir kitabı olduğunu sanıyor. Bu kitapların yayımlanma tarihlerine baktığımızda Mehmet Akif Ersoy´un toplumun içinde olduğunu görüyoruz. Akif, toplumun yaşadığı yok oluş içerisinde kendini anlatmayı suç gibi görüyor. Safahat´ı okumak,   o dönemdeki Türkiye tarihini okumaktır. Mehmet Akif Ersoy, Millî Mücadele dönemini tasvir eden bir şairdir. Bundan dolayı İstiklâl Marşı´nı yazmadan önce yazdığı şiirler İstiklal Marşı´nın birer provası gibidir. İstiklal Marşı´nı ondan başkası yazamazdı. Onu unutmadığımızı onun ruhaniyetine seslenerek söylemeli, onu rol model olarak almalı ve bu önemli karakter abidesini gelecek nesillerimize daima anlatmalıyız? diye konuştu.

Konferans sonunda Prof. Dr. Fazıl Gökçek´e MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ile Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

 



Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 28.12.2016 09:52:01 671 0

Tarih: 28.12.2016 09:52 Güncelleme: 28.12.2016 09:52
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00