Tarih: 12.03.2016 16:21

Plato MYO´dan milyonlarca adaya özel YGS tavsiyeleri

Facebook Twitter Linked-in

EĞİTİM - 13 Mart 2016 tarihinde gerçekleşecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 2 milyon 178 bin 563 aday gün sayarken; Plato Meslek Yüksekokulu, sınava girmeye hazırlanan öğrencilere özel psikolojik danışmanlardan tavsiyeler aldı. 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi´nin (ÖSYS) ilk basamağı olan YGS sınavında geri sayım başladı. Bu yıl rekor bir başvuru sayısıyla gerçekleştirilecek YGS sınavında; YÖK´ün aldığı kararla, baraj puan 140´dan 150´ye çıkarıldı. Ölçmeye yönelik sorular içeren YGS´den 150 ve üzeri puan alan adaylar, meslek yüksekokullarını tercih edebilecekken, 180 ve üzeri puan alanlar ise lisans yerleştirme sınavlarına girmeye hak kazanacak. 

Mesleki eğitimde lider konumda yer alan ve Türkiye´nin en çok tercih edilen vakıf meslek yüksekokulu olan Plato Meslek Yüksekokulu; milyonlarca adayın sınav heyecanını yatıştırmak ve sınav öncesi motivasyonlarını artırmak amacıyla uzman görüşlerine başvurdu. 

Adayların son iki gün uyku düzenlerine dikkat etmelerinin ve mevcut düzenlerini değiştirmemelerinin önemli olduğunu vurgulayan Uzman Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Ercan Sezer, akşam vakti yapılan hafif bir yürüyüşün uyku için iyi geleceğini belirtiyor. Ailelere kaygı durumlarını çocuklara hissettirmemeleri uyarısında bulunan Sezer, kaygının bulaşıcı bir duygu olduğunu ve çocuklara önemli olduklarının hissettirilmesinin yeterli olacağını söylüyor. Sınav yapılacak okulların cumartesi günü açık olacağını ve adayların en geç cumartesi gününe kadar sınava girecekleri okullarına gidip sıraya bir süre oturmalarının sınav kaygı düzeylerini azaltacağını dile getiren Sezer, ?Sınava girilecek okula evden kaç dakikada ulaşıldığı hesaplanmalıdır. Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı, çok fazla sıvı tüketilmemelidir. Sınava girilecek okula en az 45 dakika önce varmaları adayları mental olarak rahatlatacaktır. Cevaplamaya en iyi yaptıkları test grubundan başlamaları adayların heyecanlarını azaltıp özgüven sağlayacaktır. Zor sorulara takılıp kalmadan soruları çözmeye devam etmeliler. Adaylar yorulduklarını hissettikleri an sabit bir noktaya 30-40 saniye bakarak dinlenebilir. Sınavdan sonra adaylar aileleri veya arkadaşları ile vakit geçirip bir iki gün sonra LYS sınavına hazırlanmaya başlayabilirler? diye anlatıyor. 

YGS´ye iki gün kala adayların sınav sürecini olağanüstü hale getirerek, kendilerinde daha fazla kaygı yaratmalarını engellemek için önerilerde bulunan Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Sedat Soydan, mevcut alışkanlıkların son iki günde değiştirilmeye çalışılmaması gerektiğini dile getiriyor. Son iki günde değiştirmeye çalışılan alışkanlıklara beynimizin verebileceği olumsuz tepkiler yüzünden sınav kaygısının artabileceğini söyleyen Soydan, ?Örneğin çok yoğun bir şekilde kahvaltı yapmayan adayın sınavdan bir iki gün önce ya da sınav günü ağır bir kahvaltı yaparak sınava girmesi olumsuz durumlara sebep olabilir. Adayın kendini gerebileceği ortamlardan ve konulardan uzak durması, kendisini daha rahat hissedebileceği ortam ve aktiviteleri tercih etmesi kaygı düzeyini normal seviyede tutması açısından önemlidir? diyor.

 

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Ersin Bakın ise; ağır fiziksel aktivite gerektiren etkinliklerden kaçınmanın önemli olduğunu ifade ederek, bu aktivitelerin adayın fiziksel olarak zarar görmesine neden olabileceğini söylüyor. Adayların çalışmayı artırmak yerine zihnin dinlenmesi için soru çözümünü bırakması ya da hafif düzeyde tutması gerektiğinin altını çizen Bakın, ?Sınava girilecek yerin kontrol edilerek, adayın gireceği sınıfta sınav anını canlandırması ve hissettiği duyguları anlamaya çalışması önemli bir zihinsel aktivitedir. Yaşadığı kaygı durumunu kontrol ederek sakin olduğunu hayal etmesi pozitif bir etki oluşturabilir. Adayların sınav giriş belgesini çıkartıp kontrol etmesi, sınav gününü yaşanabilecek olumsuzluklara yer vermemek adına sınava nasıl gitmesi konusunda yeterli bilgiye sahip olarak kaygı düzeyini düşürmesi ve bu anlamda kendini rahat hissetmesi önemlidir? diye anlatıyor. 

Sonuçlarının 23 Mart 2016´da açıklanacağı YGS´nin ardından ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) adayların farklı alanlardaki bilgilerini ölçerek puanlarına göre üniversitelerin ilgili programlarını tercih etme hakkı verecek. LYS sonuçları ise 18 Temmuz 2016´da açıklanacak.

Medya, Tasarım, Teknoloji, İletişim ve Sağlık alanlarında 2009 yılından bu yana toplam 25 bölümde 28 programla eğitim veren Plato Meslek Yüksekokulu; 2016-17 eğitim yılında 51 programda, birinci öğretim, ikinci öğretim ve ingilizce eğitim imkanı sunmaya hazırlanıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —