Bakan Güllüce “58 Milyon 359 Bin TL ekonomiye katkı sağlayan pet şişeler geri dönüşümle cankurtaran yastığı, boya fırçası, kayış, paspas oldu” dedi.
2.5 LT’lik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisi tasarruf edildiğini, 25 adet geri kazanılmış pet şişesinden bir plastik mont elde edildiğin8i vurgulayan Bakan Güllüce yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Türkiye genelinde 2014 yılında üretilen pet ambalajın 205 Bin 744 tonu piyasaya sürüldü. 2014 yılının ilk altı ayında ise 43 Bin 207 ton pet ambalaj atığı toplandı ve ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırıldı. Geri dönüşümü sağlanan pet şişelerin ekonomiye katkısı ise 58 Milyon 359 Bin TL.
PET ŞİŞELER; KAYIŞ, CANKURTARAN YASTIĞI, PASPAS OLDU
Toplanan pet şişelerden; halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, laser toner kartuşu, kayışlar üretildi."
Pet şişelerin ürün ağırlığının azalmaya başladığını belirten Bakan Güllüce “1970 yılından günümüze plastik şişelerin ağırlığı yüzde 64 azaldı. 2001`de 0,5 litrelik pet su şişesinin ağırlığı 22,5 gramken, günümüzde 10,5 gram olarak üretiliyor” dedi.
Bakan Güllüce, "20-25 yıl önce 1 ton PET hammaddesinden yaklaşık olarak 45 bin adet PET su şişesi üretilirken şimdi aynı hammaddeden yaklaşık 95 bin adet pet su şişesi üretilmektedir. Ağırlık düşürme çalışmaları sayesinde kullanılan hammadde miktarı aynı kalmış olmasına karşın üretilen şişe miktarı yüzde 100’ün üzerinde artmıştır. Bu durum ambalaj atıklarının yönetiminde ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasında önemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir" dedi.