HABER MERKEZİ - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Türkiye genelinde 2014 yılının ilk yarısında 43 Bin 207 ton pet şişe toplandığını açıkladı.

Bakan Güllüce “58 Milyon 359 Bin TL ekonomiye katkı sağlayan pet şişeler geri dönüşümle cankurtaran yastığı, boya fırçası, kayış, paspas oldu” dedi.

2.5 LT’lik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisi tasarruf edildiğini, 25 adet geri kazanılmış pet şişesinden bir plastik mont elde edildiğin8i vurgulayan Bakan Güllüce yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Türkiye genelinde 2014 yılında üretilen pet ambalajın 205 Bin 744 tonu piyasaya sürüldü. 2014 yılının ilk altı ayında ise 43 Bin 207 ton pet ambalaj atığı toplandı ve ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırıldı. Geri dönüşümü sağlanan pet şişelerin ekonomiye katkısı ise 58 Milyon 359 Bin TL.

PET ŞİŞELER; KAYIŞ, CANKURTARAN YASTIĞI, PASPAS OLDU

Toplanan pet şişelerden; halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, laser toner kartuşu, kayışlar üretildi."

Pet şişelerin ürün ağırlığının azalmaya başladığını belirten Bakan Güllüce “1970 yılından günümüze plastik şişelerin ağırlığı yüzde 64 azaldı. 2001`de 0,5 litrelik pet su şişesinin ağırlığı 22,5 gramken, günümüzde 10,5 gram olarak üretiliyor” dedi.

Bakan Güllüce, "20-25 yıl önce 1 ton PET hammaddesinden yaklaşık olarak 45 bin adet PET su şişesi üretilirken şimdi aynı hammaddeden yaklaşık 95 bin adet pet su şişesi üretilmektedir. Ağırlık düşürme çalışmaları sayesinde kullanılan hammadde miktarı aynı kalmış olmasına karşın üretilen şişe miktarı yüzde 100’ün üzerinde artmıştır. Bu durum ambalaj atıklarının yönetiminde ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasında önemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir" dedi.



Saruhanlı’da Okul Sporlarında Gurur Tablosu

Yaşlı adamın sır ölümü! Cansız bedeni dere yatağında bulundu

Kamyonla çarpışan otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Yaralılara ilk müdahale olay yerinde yapıldı

Saruhanlı’ya Altyapı ve Sıcak Asfalt Müjdesi

Su Elçileri Saruhanlı’da Su Seferberliği Eğitimi Gerçekleştirdi

Başkan Dutlulu Saruhanlı’da Çiftçilerin Taleplerini Dinledi

Türkiye’de görülen başlıca 7 vitamin eksikliği ve alınması gereken önlemler

Uzmandan risk gruplarına erken başvuru uyarısı

Başkan Dutlulu 2026 yılının rotasını çizdi

Jeotermal yatırımlar için 2026 yılı köprüden önceki son çıkış

Anadolu ilham verdi, makarna altın getirdi

Esra'yı boğarak öldüren annesi ve sevgilisi hakkında yeni gelişme

"Babam ölmedi"

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’DA VEFAT…

İzmir’de banka aracından yüklü miktarda vurgun

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp genç kızın gömülü halde cansız bedeni bulundu

İzmir'de belediye otobüsü ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 8 yaralı

Koldere’deki yangın kısa sürede söndürüldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 14.08.2014 09:47:30 765 0
Tarih: 14.08.2014 09:47 Güncelleme: 14.08.2014 09:47
Haberi Sesli Oku