9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
SARUHANLI - Manisa´yı organik tarımda daha da ileriye taşımak ve Manisa´yı organik kent yapmak amacıyla çalışmalar sürerken, bu hedef doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından kabul edilen ?Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı Projesi´nin tanıtım eğitimi Azimli ve Paşaköy Mahallelerinde gerçekleştirildi.
Eğitim toplantısına, Saruhanlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı, İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ali Tunçel ve Azimli Mahallesinde ki çiftçiler katıldı.
Saruhanlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinden Ziraat Mühendisi Ali Tunçel, toplantıda çiftçilere yönelik yaptığı sunumda, Organik Tarımın öneminin gelişen teknoloji ve hızla ilerleyen tarımcılıkta insan hayatında olmazsa olması arasında yer aldığını belirterek, ?Üreten ülke ve dışa bağımlılığı bitirebilmesi için tarımın önemi çok büyüktür. Bilhassa insanlara organik ürün yetiştirebilmek ve en kaliteli verimi alma adına büyük çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır.? Dedi.
Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım ?organik tarım? olarak tanımlanması olduğunu ifade eden Tunçel, çiftçilere organik tarımın tanımını şöyle anlattı;
?Organik Tarım, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım, eko sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.
Günümüzde insanın sağlığı ile oynamamak ve organik ürün yetiştirmek için tarımda gereken önem ve çalışmalar yapılıyor olması gerekiyor. Ayrıca tarımsal alanda organik tarımı teşvikler ile desteklendiği görülüyor. Yurt dışından ucuz ithal edilen hormonlu gıdalar ve organik olmayan ürünlerin insan sağlığını ne kadar çok tehdit ettiğini biliyoruz.?
Tunçel, Organik Tarımın Önemi hakkında ise şunları söyledi; ?Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.
Organik Tarımın önemine dair biraz daha bilgi eklemek gerekirse son yıllarda gerek tarımsal ilaçların, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Toprağın derinlerine sızan fosfor ve nitrat tatlı su kaynaklarına ulaşmakta bu da insan, evcil hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır. Ayrıca kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, bitki sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır.?
Tarım Mühendisi Tunçel, Organik Tarımın Amacının da; Hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmak. İnsana ve çevreye dost üretim sistemlerini geliştirerek uygulamaya koymak. Üretimde ürün miktarının artması değil, temiz ve kaliteli gıda üretimin sürekliliğini sağlamak olduğunu belirterek üç ayrı ayrı kategoride değerlendirdi.