Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9745,5%-0,85
  • DOLAR

    34,18% 0,13
  • EURO

    38,17% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2931,15% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4867,96% 0,00

Parmak deyip geçmeyin

Parmak deyip geçmeyin

SAĞLIK - Uzun süreli bilgisayar kullanmanın riskli olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, bilekteki sinir sıkışmasının hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybının başlayacağını ve bunun felce kadar gidebi

SAĞLIK - Uzun süreli bilgisayar kullanmanın riskli olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, bilekteki sinir sıkışmasının hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybının başlayacağını ve bunun felce kadar gidebileceğini ifade etti.

El bileğinizde sinir sıkışması varsa, iyi bir bilek muayenesi sonrası EMG tetkiki ile kesin teşhis konulması gerektiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, karpal tünel sendromunun tedavisinde ilaçların yanı sıra el bileğinin bir süre istirahatını sağlayacak splint takılması, gerekirse steroid enjeksiyonu ve lokal olarak aletli fizik tedavi veya manuel terapi uygulaması gerektiğini söyledi. İstirahat, ilaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen nadir vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğini, ancak buna gerek kalmaması için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu anlatan Şabettinoğlu, "El bileği sinir sıkışması (karpal tünel sendromu) tedavisinde, manuel (elle) terapi uygulanıyor.

Elle tedavi sırasında sinir ve dalları boyunca, ellerle birtakım bastırma, germe gibi manevralar uygulanarak yapılan bu tedavi yöntemi hafif vakalarda 3-5 seans, orta şiddette 6-8 seans, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürüyor. Ama tedavide geç kalınmaması lazım" diye konuştu.

Karpal tünel sendromunun eskiden romatoid artrit gibi bazı iltihaplı romatizmal hastalıklarda, bilek travmasında, uzun süreli mesleki el işi yapanlarda (halıcılık, dokumacılık, daktiloculuk, örmecilik, kasaplık, tamircilik) görülürken son yıllarda bilgisayar kullanımının artması sonucu, toplumda görülme sıklığının hızla arttığını kaydeden Dr. Ali Şahabettinoğlu, uzun süreli bilgisayar kullananlarda parmakların yoğun çalışması ile tünel içinde ödemin oluştuğunu ve bunun da sinirin sıkışmasına yol açtığını ifade etti.

Şahabettinoğlu, "O yüzden bu semptomlara dikkat edip erken dönemde bir fizik tedavi uzmanına başvurup, EMG tetkiki ile kesin teşhisin yapılıp tedaviye gidilmesi lazım. Koruyucu tedbir olarak, bilgisayar kullananların devamlı yazmada her 20-30 dakikadan sonra 3-5 dakika kadar ara vermeleri, aralıksız saatlerce yazı yazılmaması, el bileğinin rotasyon (döndürme) hareketinin çok uygulandığı elma-patates soyma, kavanoz kapağı açma gibi işlerin yoğun yapıldığı aşçı, mutfak görevlisi ile ev hanımlarının arada bir bileklerini dinlendirerek çalışmaları, ağır yük kaldırılan mesleklerde iyice yorulmadan ya da gücün sonuna gelmeden arada bir el-kolu dinlendirip işe devam edilmesi gerekir" dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor