SAĞLIK - Teknolojideki gelişmeler onkolojinin her alanında yaşam süresinde uzama ve hayat kalitesinde artışı beraberinde getiriyor. Onlardan biri de pankreas kanseri oldu. Kısa sürede çok hızlı ilerleyen ve sinsi olması nedeniyle belirti vermeyen, ancak son evrede ortaya çıkan pankreas kanserinde MR Linac yöntemi sayesinde umut veren bir aşama kaydedildi. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Banu Atalar, kanser tedavisinde devrim yaratacak MR Linac yönteminin, daha önce tedavi edilemeyen tümörleri tedavi edebilme imkanı sağladığını belirterek ?Bu çok heyecan verici bir gelişme ancak henüz tüm bunlar çok yeni teknolojiler. Şu ana kadar gösterilen en önemli klinik etkisi pankreas kanserinde oldu literatürde lokal kontrol başarı oranının yüzde 10´dan, yüzde 90´a çıktığı belirtiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu diğer tümörlerde de etkisini gösterecek ve özellikle cerrahi tedavi olamayan, çıkartılması zor olan tümörlerde bir devrim yaratacak? diyor. Prof. Dr. Banu Atalar, MR Linac yöntemini anlattı, hastalara sağladığı 5 faydayı açıkladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Tümör 12´den vuruluyor

Hareket eden bir hedef düşünün ve siz ona oklarla atış yapıyorsunuz. Oklar normalde hedef tahtasının her yerine düşebilir, en azından geniş bir alanın içerinde her yeri vurabilirsiniz. Halbuki MR Linac cihazında tümörü görüp etrafına çok dar bir hedef alanı belirleniyor ve hasta ile beraber bir çalışma söz konusu olduğundan solunum kontrolü ile tümör hedef sınırlarında tutulabiliyor. Hem hareket kısıtlandığından hem de MR ile tertemiz bir görüntü elde edildiğinden hedef tam 12 den vuruluyor; çevre dokulara zarar verilmiyor. 

Hasta tedaviye aktif katılıyor

MR Linac cihazı ile tedaviye giren hastalara tedavi sırasında takılan bir prizmatik gözlük sayesinde tedavi ekranı izletilebiliyor. Bu sayede hasta tedavi edilen bölgesini görebildiği için solunumunu ayarlayabiliyor ve tedaviye yardımcı oluyor. Hem hastalar tedaviye katkıda bulunmanın memnuniyetini yaşıyor hem de hekimler ?hasta, solunumunu ayarlayarak yardımcı olduğu için- tedaviyi daha kısa sürede bitiriyor. 

Kalp atışının etkileri bile bertaraf ediliyor

MR Linac yönteminin sağladığı en önemli gelişmelerden birisi, tedavi sırasında görüntü avantajı. Geleneksel yöntemlerde tedavi sırasında gerçek zamanlı tümör görüntülemesi yapılamıyor. Oysa MR Linac, tedavi sırasında olan her şeyi, örneğin kalp atışının, solunumun ya da bağırsaktan bir gaz geçişinin etkilerini bile göstererek tümörün o anki yerini net tespit edebiliyor. 

Tümörlere yüksek doz verilebiliyor

Bu en yeni yöntem sayesinde, yüksek doz ile daha iyi tümör kontrolü sağlanabiliyor. Hedef tam 12´den vurulabildiği için artık tümörlere daha yüksek doz, daha güvenle verilebiliyor. Bu sayede tümör kontrolünün artırılması ve normal doku hasarının yani yan etkilerin azaltılması hedefleniyor.

Girişimsel işlemlerden kaçınılıyor

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Banu Atalar ?Geleneksel yöntemlerde özellikle yumuşak dokuda yer alan tümörlerde tedavi edebileceğimiz kitlenin yerini belirlemek amacıyla, organlar arasına bazı maddeler, metaller konulması gibi hastaya acı verebilen girişimler yapılması gerekiyordu. Ayrıca bu işlemlerin maliyeti de oldukça yüksekti. MR Linac cihazındaki üstün görüntüleme sayesinde bu işlemlerin hiçbirisine gerek kalmadı? diyor.

Oklar hedefe tam isabet ediyor

MR Linac bugün tüm dünyada kullanılan radyoterapi cihazlarının en gelişmiş görüntüleme özelliğine sahip olanı. Ancak bu yöntemde; radyoterapiye eklenen MR sayesinde tümörlü dokular tedavi sırasında net bir şekilde görüntüleniyor, tedavi sırasında solunuma bağlı, organların hareketine bağlı değişiklikler veya hastanın tedavi sırasında hareketine bağlı değişiklikler anında düzeltilebiliyor. Bu nedenle de adına ?akıllı radyoterapi? yöntemi deniyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Banu Atalar ?MR Linac´ın üstün görüntülemesi sayesinde günümüzde özellikle; pankreas, akciğer, prostat, karın içi tümörler, karaciğer metastazları ve kanserleri ile diğer birtakım tümörlerde başarılı sonuçlar elde ediliyor? diyor.



Saruhanlı'da Vefat...

Başjan Taşkıncan "Esnafın yaksından elinizi çekin"

MASKİ, Salihli'de 40 yıllık içme suyu altyapısını yeniliyor

Yuntdağı Yöresel Ürünler Pazarı bu yıl da kuruluyor

96 yaşında, azmiyle gençlere taş çıkartıyor

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.03.2019 11:42:28 864 0

Tarih: 07.03.2019 11:42 Güncelleme: 07.03.2019 11:42
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00