SAĞLIK - Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, pet şişelere kurulmuş turşuların kullanılmadan atılması gerektiğini söyledi.

Özyaral, ?Pet şişeler tek kullanımlık ürünlerdir, geri kullanıma uygun değildir. İçerisindeki su tüketildikten sonra hiçbir şekilde gıda amaçlı saklama kabı olarak kullanılmamalı, geri dönüşüme gönderilmelidir. Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın? şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, pet şişelere kurulmuş turşular konusunda vatandaşları uyardı. Asit ve tuz karışımının pet şişenin içindeki kimyasalı turşuya karıştırdığını vurgulayan Özyaral, "Lezzetli görünen turşu, kimyasal ve kanserojen deposuna döner.

Kışın sofralarımızın önemli bir yiyeceği olan turşuları ister kendiniz yapın, ister çarşıdan ya da köy pazarlarından alın, dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur vardır. İlki nasıl bir kabın içinde olduğu ve hangi malzemeden yapıldığı, ikincisi ise kullanılan malzemenin tazeliğidir. Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır. Bu iki ayrı sağlık sorununa yol açar. Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır. Daha önce kimin, ne şekilde kullandığını bilmediğiniz, birilerinin ağzını değdirdiği bir şişenin kullanılması söz konusudur. Ayrıca bu şişelerin nereden toplandığı, nasıl mikropsuzlaştırılıp dezentefekte edildiği bilinmemektedir. Bu durum karşısında hijyen standardı düşük bu kaplar hastalıklara kapı açabilir. Gelelim diğer büyük soruna: İçerisinde limon, sirke, tuz, sarımsak vb ürünler ihtiva eden karışım, pet şişenin kendi içeriğini en kısa zamanda çözündürerek turşuya karıştıracaktır. Bilindiği üzere pet şişelerin içerisindeki Bis-fenolA (BFA) maddesi gelişim çağındaki gençlerde jinekomasti (özellikle erkek çocuklarında göğüslerin büyümesi) , mestural bozuklar ve hormonal dengesizliklerin tetikleyicisi olabilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için turşularınızı pet şişelere koymayın, sokak satıcılarından pet şişe içerisindeki ürünleri almayın? dedi.

Turşunun cam kaplarda ve taze malzemelerle yapılması gerektiğini söyleyen Özyaral, "Eğer turşu yapacağımız sebze küflü ya da çürük olursa zamanla içerisindeki mikroorganizmalar ortama toksin salgılar. Biz bunlara mikotoksin deriz. Böyle bir ürünün tüketilmesi başta kusma, zehirlenme gibi belirtiler gösterebildiği gibi sindirim sisteminde kanser tetikleyicisine de dönüşebilir. Gerek sebzelerin küflü ve çürük olması, gerekse de pet şişelerin içine kurulması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Turşu kış mevsiminde, içinde barındığı bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler açısından sağlıklıdır. Turşunuzu, taze sebzelerle, az tuzlu olarak, cam kaplarda hazırlayın? diye konuştu.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral pet şişelerin doğru kullanım alanlarını da söyle sıraladı:
?Pet şişleri çöpe atmak yerine yepyeni bir takım ürünler yapmak mümkün. Soğanlı bitkileri yetiştirmek ve filizlendirmek, süs biberi yetiştirmek için saksı niyetine kullanabileceğiniz gibi, içerisine su koyup ters çevirip saksınıza sapladığınızda çiçeğinizin sürekli su emebilmesine yardımcı olabilirsiniz. İçine biraz su koyup kaloriferlerin üzerlerine yerleştirerek odayı nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Çeşitli malzemelerle kaplayıp boyayıp kalemlik, peçetelik, tığlık, çiçeklik, bileklik, mini abajur, vazo, dekupajla saksı, sepet gibi ürünler yapmak ve böylelikle değerlendirmek de mümkün olabilir. Eğer bunlara ayıracak vaktiniz yoksa yapmamız gereken tek şey, pet şişeleri ayrıştırıp doğrudan geri dönüşümlerini sağlamaktır.? 



Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Büyükşehir, Saruhanlı’da Temiz Çevre için Görev Başında… İşletmeye Cezai işlem uygulandı

Genç sporcu evinde ölü bulundu

Park halindeki otomobilin üzerine ağaç devrildi

Manda yoğurdu satma bahanesiyle yaşlıları 'tırnakçılık'la dolandırdı

Kömür yüklü tır alev aldı

Muradiye Fidanlığı geleceğe nefes olmaya devam ediyor

İki Kez Uzatmaya Giden Tarihi Maçın Galibi Turgutlu Belediyesi

ŞEHZADELER BELEDİYESİ KADINLAR İÇİN EL SANATLARI ATÖLYESİ DÜZENLEDİ

Meyve yüklü tır devrildi

Saruhanlı'da 53 yıldır Dayıbaşılık yaparak karşılıksız aracılık hizmeti veriyor

Otomobil ile otobüs çarpıştı: 1'i ağır 3 yaralı

İki gündür kayıp Alzheimer hastası yaşlı adam makilik alanda ölü bulundu

Telefon dolandırıcıları yakalandı

Hijyen kurallarına uymayan işletme mühürlendi

Traktör devrildi: 1 yaralı

Takla atan Tofaş'ın sürücüsü hayatını kaybetti

Refüje giren otomobilde 5 kişi yaralandı

Kaldırıma çarpıp devrilen motosiklette 2 kişi yaralandı

Çocukların kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

TBMM Engelli Bireyler Komisyonu, Kula Gençlik Kampı’nda engelliler ve aileleriyle buluştu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.01.2016 09:01:02 636 0
Tarih: 05.01.2016 09:01 Güncelleme: 05.01.2016 09:01
Haberi Sesli Oku