SAĞLIK - Bugüne kadar işe girişin en önemli anahtarı olarak görülen iyi okul, dil ve deneyimlerle dolu özgeçmişler rafa kalkıyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, artık yeni mezunlar için okurken ve staj sırasında, deneyimli adaylar içinse iş hayatında kendinizin ya da rakip firmanın yöneticileri tarafından fark edilmesi başarılı bir kariyere kapı araladığını söylüyor.
Artık kritik yetenek pozisyonları için özgeçmiş göndererek işe girme devri kapanıyor. Günümüzde maharetin CV göndermeden iş bulabilmek olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, ?Bunun için de yeni mezunlar için okul sıralarındayken ve stajlar sırasında, deneyimli adaylar içinse iş hayatında hatırı sayılır somut başarılarınızın olması ve kendinizi yöneticilerinize hatta rakip şirketlerdeki yöneticilere fark ettirmeniz gerekiyor. Bu profildeki çalışanlara daha çalışırken iş teklifleri gelmeye başlıyor? diyor.
Hiyerarşik kademeler azalıyor
Atlı, bugün artık dünyanın büyük küresel işletmelerinde organizasyon yapılarının giderek basıklaşması ve hiyerarşik kademelerin giderek azalmasının çalışanların kariyer yollarındaki ilerleyişlerinde dikey kariyer hareketlerini de gittikçe sınırladığına dikkat çekerek, şunları söylüyor:
?Artık şirketlerde kritik yetenek adı verilen şirket karlılığına katkısı yüksek insanların doldurduğu pozisyonların önemi ve cazibesi dikey kariyer yolları ile sunulacak faydalardan daha önemli.?
Geleceğin liderleri nasıl olacak?
İş hayatında başarılı olmak isteyen bir çalışanın öncelikle işletmenin istediği genel ve fonksiyonel yetkinlikleri taşıması gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, terfi söz konusu olduğuna buna ek olarak gerekli özellikleri ise şöyle sıralandırıyor:
?Terfi söz konusu olduğunda; özellikle inovatif düşünceye sahip olmak, inisiyatif sahibi olabilmek, iyi iletişim becerileri, lisan bilmek, ikna gücü, empati, pratik zeka, çözüm odaklılık, ekip çalışmasına uyum, vizyon sahibi olmak, liderlik, öngörü, sorumluluk duygusu, başarı yönelimi ve iç motivasyon gibi özellikler geleceğin liderlerinin sahip olması gereken özelliklerin başında geliyor.
Cazip bir kariyer ilişki yönetiminden geçiyor
Yetenekli çalışanları geleceğin yönetici pozisyonlarına taşıyacak bir diğer özelliğin ise ?ilişki yönetimi? diğer bir deyişle networking olduğunu kaydeden Atlı, ?Burada kastettiğim insanların kalbine dokunan ilgi ve karşılıksız iyilikler ile bina edilmiş dostluklara sahip olabilmektir. İş dünyasında başarılı ve cazip kariyere sahip insanların en iyi yaptığı şeylerden biri budur. Eskilerin deyimiyle insanlar ile özel bir hukukunuzun olmasıdır? diye konuşuyor.
İşi çok iyi yapmak yeterli değil
Günümüzde artık terfi etmek için çok çalışmak ve işi çok iyi yapmanın yeterli olmadığını ifade eden Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, bunu ise şu sözlerle açıklıyor:
?Bugün çok çalışmaktan ve işi iyi yapmaktan çok daha önemli olan şirket için bir değer yaratabilmektir. Bu süreçte çok bilgi sahibi olmak ve akademik derecelere sahip olmak da terfi için kendi başına yeterli unsurlar değil. Önemli olan çalışanın; ekibine, yöneticisine, şirketine nasıl bir fayda sağladığı ve değer ürettiğidir. Yöneticiler bir çalışanı sadece çalışan istiyor diye terfi ettirmez, o kişiyi somut başarısı ve potansiyelini dikkate alarak sunduğu fayda oranında terfiye layık bulur.?