Tarih: 17.11.2014 17:14

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, düzenledikleri basın açıklamasında yaşadıkları sıkıntıları gündeme taşıdılar. 

Kurumlar adına Manisa Öğretmenevinde basın açıklamasını yapan Özel Eğitim Kurumları Derneği İl Temsilcisi Aşkın Nehir, Kimlik Doğrulama Sistemi (KDS) adı verilen avuç içi kayıt sisteminin uygulanabilir olmadığını dile getirdi.
Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenen KDS uygulama zorunluluğu ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak öğretmenevinde basın toplantısı düzenlendi. RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu kararı ile getirilen Kimlik Doğrulama Sistemi (KDS) adı verilen avuç içi kayıt sisteminin uygulanabilir olmadığını dile getiren, Özel Eğitim Kurumları Derneği İl Temsilcisi Aşkın Nehir, “Sağlık kurulu raporuyla engelli olduğu tespit edilen ve RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu kararı ile destek eğitimi programlarında yararlanması uygun görülen bireylere özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek verilmektedir. Destek eğitimi verilirken yaşanan ve yaşanacak sorunlarla, sorunların çözümü yönünde beklentilerimizi içeren açıklamalarımızın kamuoyu ile paylaşılması siz değerli basın mensuplarından beklentimizdir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitimi talep eden egeli bireylerin derslere devam-takipleri engelli bireylerin kişisel bilgilerinin kullanılması yoluyla adına kimlik doğrulama sistemi (KDS) denilen ‘Avuç içi izi yöntemiyle’ yapılması uygulamasına 17 il itibariyle geçilmiş, diğer illerde de uygulamaya geçilmesi beklenmektedir” dedi.
“UYGULAMANIN DURDURULMASINI TALEP ETTİLER”
Nehir şöyle devam etti: “Belirtilen sisteme ilişkin Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan ‘Ulusal ve Esaslara’ göre, ne olursa olsun tüm öğrencilerin ders devam-takipleri belirtilen KDS ne göre yapılacağı; hatta kimlik doğrulaması yapılması istenen öğrencilerin engel varsa (örneğin eli yoksa) anne, baba veya belirlenecek bir kişiyle (vekil) birlikte kuruma gelmesi, öğrencinin ders giriş çıkışlarında bu vekilin kimlik doğrulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Benzer uygulama Genel Sağlık Sigortası kapsamında getirilmiş, burada; 0-12 yaş arası çocuklar, acil hastalar, damar izi olmayan bireyler kapsam dışında bırakılmıştır. (Hastaya anne, baba, vekil getirme zorunluluğu düşünülmemiştir.) Ayrıca, uygulama başlatılan illerde engellilerden dolayı bazı öğrenciler (örneğin otizimli, ağır zihinsel engelli öğrencilerimiz) KDS’yi red etmekte, öğrenci, anne, aba, öğretmen, müdür eğitimi bırakıp, bu işle uğraşma gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca; benzer uygulamalar geçen kurumların uygulamaya ilişkin düzenlemeler Danıştay tarafından durdurulmuştur. Bu konuda talebimiz; çalışmadığı açıkça belli olan bu sistemin uygulamasının durdurulması, devam-takip işleminin Anayasa ve kanunlara uygun olarak tedbirlerle yapılmasıdır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —