ÇEVRE - Bursa´nın timsali İnkaya ve Ağlayan Çınar gibi 8 tarihi çınarı, tohumlarından yeniden yükselecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığı projeyle asırlık çınarların tohumların yeniden yükselecek. Bursa´nın Yeşil Türbe, Muradiye, Ulucami, Koza Han´ı kadar, çınarları da tarihe şahitlik etti. Her birinin ilginç hikayesi ve halk arasında anlatılan efsaneleri, bu ağaçları insanların muhayyilesinde kadim şehrin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. 600 yaşını dolduran İnkaya Çınarı, gövdesinde özsuyu aktığı için ağlayan çınar adını alan 743 yaşındaki Ağlayan Çınar ve Bursa´daki tarihe kök salmış diğer 6 çınarın tohumları 3 yaşına geldi.

Bursa´nın Osmanlı tarihinin ilk başkenti olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Osmanlıyı çınarların temsil ettiğini söyledi. Bursa´da Osmanlı´dan kalan çok sayıda tarihi çınar olduğuna işaret eden Coşkun, "Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tarihi çınarların neslinin devam etmesi için Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdi. İmzalanan protokolle Bursa´daki 8 adet tarihi çınardan 2013 yılında tohumlar alınarak burada üretildi. 2018 yılında bu çınarları Bursa Büyükşehir Belediyesi´ne teslim edeceğiz. Her bir çınardan aldığımız 100 tohumdan fidanlarımızı ürettik. Bunların nereye dikileceğini Bursa Büyükşehir Belediyesi belirleyecek" diye konuştu.

Çınarın sadece bir ağaç olmadığını ifade eden Coşkun, "Bu çınarların ağaç olmasının yanında başka manaları da var. Çınar tarihimizi bize gösteriyor. Çınar deyince Bursa´ya değer katan padişahları hatırlıyoruz. Ecdadımızı, kökümüzü ve geldiğimiz yeri hatırlıyoruz. Onun için bu çınarlara hizmet ederken, ormancı olmanın ayrı bir hazzını yaşıyoruz. Bu çalışmanın haricinde Bursa´nın farklı bölgelerine ise 5 bin adet çınar dikeceğiz" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında İnkaya, Ağlayan, Eskicibaba, Geyiklibaba, Kavaklı, Altıparmak, Yağcılar ve Nostalji çınarlarının tohumları alındı.



Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı, oğulları perişan

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

Saruhanlı’da Vefat…

Üzerine ağaç devrilen İbrahim Yıldız'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi

Motosiklet tıra çarptı: 1 ölü

Yunusemre'den yapay zeka söyleşisi

Akhisar altyapısı milli takım kapısında

‘Tarihi Kentin Umutlu Çocukları’ Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda buluştu

Demirci’de atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter, annesini öldürmekten tutuklandı

MELİKE ONUR YORUMUYLA “CAN VERİYORUM”

Hastanede çevre düzenlenesi

Saruhanlı Belediyesi "Belen Yolu" İçin 9 Mahallede Pilav Hayrı Düzenlendi

KÖY OKULLARINA KİTAP DESTEĞİ: TDED MANİSA ŞUBESİ NURİYE MAHALLESİ’NDEKİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Muhtarlardan Başkan Cıllı'ya teşekkür ziyareti

Nilgün’den Butik” hizmete girdi

Deprem Simülasyon Tırı Saruhanlı’da Öğrencilerle Buluştu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 10.01.2016 11:06:50 681 0
Tarih: 10.01.2016 11:06 Güncelleme: 10.01.2016 11:06
Haberi Sesli Oku