RAMAZAN - Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile birlikte dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastaları Bölümü´nden Dr. Dt. Aslı Tapan, iftar ve sahur vakitlerinin ağız bakımı için doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Ramazan´da diş sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi. 

Dişlerinizi yemekten 1 saat sonra fırçalayın

Ramazan ayında beslenme düzeni tamamen değişmektedir. Yemek saatleri iftar ve sahura göre ayarlandığı için uzun süre aç ve susuz kalınmaktadır. Özellikle sahurdan sonra dişler fırçalanmadan ya da gerekli temizlik yapılmadan yatılmaktadır. Aç kalınan sürenin uzunluğu da göz önünde bulundurulduğunda, sahurdan iftara kadarki sürede ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini arttırabilirken kötü kokuya da neden olabilmektedir. Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamanın yıpranmaya neden olabileceği göz önünde bulundurarak, en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir. 

Arayüz fırçası ve diş ipi kullanın

Dişlerin genellikle yüzeyleri fırçalanmaktadır. Ne kadar ideal bir fırçalama yapılsa da, dişlerin arayüz bölgeleri tamamen temizlenememektedir. Hastalıkların başlangıcı dişlerin arayüz bölgesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir. Ağız gargarası gibi ürünler ise doktora danışılarak gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır. 

Ağız kuruluğu çürük oluşumunu hızlandırır

Ramazan´da oruç tutarken ağız kuruluğu da sık yaşanan sorunlardan biridir. Tükürüğün dişleri yıkayıcı ve koruyucu özelliği vardır. Ağızdaki tükürük akım hızı dış sağlığı bakımından çok önemlidir. Ağızın kuru kalması var olan bir çürüğün hızını arttırabilirken, çürük oluşumuna da neden olabilmektedir. Oruçluyken yutmamaya özen göstererek ağzın belli süreler içinde su ile çalkalanması kuruluğun önüne geçebilir. 

Baharatlı yiyecekler ile çay, kahve tüketimini sınırlandırın

Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu arttırmaktadır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.

Tatlıdan sonra bir bardak su için

Gün boyu aç kalınmasından dolayı iftarlarda tercih edilen tatlı ve gazlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu arttırmaktadır. Ağız ve diş sağlığı bakımından bu tür çürük oluşumunu arttıran besinlerin tüketiminden uzak durmak gerekir. Yemekten sonra dişlerin fırçalanmasının uygun olmadığı, iftar daveti gibi ortamlarda, tatlı tüketilmişse en azından bir bardak su içerek dişlerin kısmi de olsa temizlenmesi sağlanmalıdır.

Süt peynir ve yumurta ağız kokusunu arttırabilir

Ramazan ayında en çok şikayet edilen konu ise istenmeyen kötü ağız kokularıdır. Ağız kokularını engellemek için sahurda yenilen yiyecekler ve gün içinde uygulanacak önlemlerle kötü kokunun önüne geçilebilmektedir. 



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ramazan'da Beslenme 8.06.2016 12:58:56 0

Tarih: 08.06.2016 12:58

Haberi Sesli Oku

Ramazan'da Beslenme

Ramazan'da Beslenme Haberleri