MANİSA - Orman Kadastro işlemlerinde pilot il seçilen Manisa´da 2014 yılında başlanan ormanlık alanlardaki kadastro çalışmalarında tamamlanan alanların tapuları Manisa Kadastro Müdürlüğünde düzenlenen törenle Manisa Defterdarlığına teslim edildi.
Manisa Kadastro Müdürlüğünde düzenlenen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Tapu Kadastro 3. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Öztürk, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa Kadastro Müdürü Hanifi Sitemoğlu, Manisa Defterdarı Abdullah Kırım ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi katıldı.
354 KÖYDEN 224´Ü BİTTİ
En yoğun ormanlık alanın bulunduğu Manisa´da orman kadastrosu çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanarak tapuları Manisa Defterdarlığına teslim edildi. Kadastro Müdürlüğündeki tapu teslim töreninde konuşan Manisa Kadastro Müdürü Hanifi Sitemoğlu, 2013 yılında yapılan yasa değişikliği ile orman kadastro çalışmalarının kadastro müdürlüklerine devredildiğini hatırlatarak kanunun ilk uygulamasının pilot il olarak Manisa´nın görevlendirildiğini açıkladı. En yoğun ormanın bulunduğu ilin Manisa olmasından dolayı Manisa´da 354 birim (köy-mahalle) alanın bulunduğunu kaydeden Sitemoğlu, ?2014 yılında uygulamaya başladık, 2015 yılında bitirdik. Yapılan çalışmalarda 224 birimini bitirdik. Toplam 157 bin hektarlık bir alan ölçtük. Bin 58 orman parselinin tescil işlemlerini yaptık. Tapulara devrettik.? dedi.
Orman çalışmalarının dışında daha önce kadastro esnasında orman alanı olarak bırakılan alanlarda orman kadastro ekiplerinin orman sayılmayan yerler için ayrıca bir tapu çalışması yaptıklarını bildiren Sitemoğlu, bin 150 parselde kişi ve şahıslara tapularını hazırladıklarını anlatarak, ?Tapu kütüklerini ve tapu sistemi üzerinde tescil işlemlerini yaptık. Tapularımız hazır hale geldi. Defterdarlığa orman niteliğinde il genelinde bin 158 parsel, merkezde bin 123 tapumuz var. Bunu teslim edeceğiz.? diye konuştu.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, toplam 13 milyon dekar arazinin 6 milyon dekarında tarım yapıldığına dikkat çekerek, bir buçuk milyon dekar arazinin orman alanı olarak hazineye devredildiğini bildirerek yaklaşık 6 milyon dekar ormanlık alanın bulunduğunu söyledi.
HASIMLIK BİTTİ HISIMLIK BAŞLADI
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ise teşkilat olarak bu çalışmayı 2015 yılı içinde tamamlamayı hedeflediklerini ancak bazı sorunlar nedeniyle bir yıl ertelendiğini söyledi. Aybal 2016 yılı içerisinde gerek Manisa´da gerekse de ülke genelinde artık orman kadastrosu yapılmamış hiçbir alanın kalmayacağını belirtti. Aybal, ?Biz teşkilat olarak en çok sıkıntıyı, vatandaşla olan sıkıntımızı bu noktada yaşıyorduk. Bu yüzden mahkemeler üzerinden kavga ediyorduk artık etmeyeceğiz. Hasımlık ortadan kalkacak, hısımlık anlayışıyla bu vesile olacak.? dedi.
UZUN ÇALIŞMALAR YAPILDI
Türkiye´de orman konusunun çok tartışıldığını ifade eden Bektaş, kadastro çalışmalarının tamamlandığını söyleyerek, ?Kadastro yapılırken tam bir işbirliği sağlanamadığı için orman olduğu iddia edilen alanlar boş bırakılıp geçiliyordu. Daha sonra da oralarda orman kadastrosu yapılması gerekiyordu. Uzun yıllar devam eden süreçler bunlar. Kadastro işi çok uzun zaman devam etti, orman kadastrosu yeni pratikleşmeye başladı? şeklinde konuştu.
Kadastro çalışmalarını bitirdiklerine dikkat çeken Vali Bektaş, arazi ve tapu kayıtlarının vatandaşları yakından ilgilendirdiğini ve adliyeleri çok meşgul ettiğine dikkat çekti. Orman dışı alanlar konusunda hukuki durumun stabil hale geldiğini bildiren Vali Bektaş, orman alanlarının da nihai şekline bürünmesi gerektiğini söyledi. Vali Bektaş, ?Resim belli, mal sahibi maliye olacak, tapu olacak, orman idaresi de tahsisli olacak. Orman koruma idaresinin tasarruf hakkı var. Hep şikayet ettiğimiz konular vardır. Adı orman ama kendisi orman olmayan alanlar vardır. Arazi parçaları vardır, onlara müdahale edemiyorsunuz, orman müdürlüğü de bir şey yapamayınca ortada kalıyor. Onlara çözümler gelmeye başladı. Artık güzel gelişmeler oluyor.? diye konuştu.
BOZUK ORMANLAR CEVİZ BAHÇESİ OLDU
Orman niteliğinde olmayan bozuk orman alanlarının özel ağaçlandırma amaçlı olarak şirketlere, işletmelere, vatandaşa, köylüye, muhtarlığa verilmeye başlandığını belirten Vali Bektaş, ?Orada özellikle Manisa´da Salihli, Köprübaşı, Kula bölgelerinde devasa bozuk orman alanlarında zeytinlik, bademlik, ceviz bahçeleri oluşmaya başladı. Hukuki alt yapısı olmadan arazinin elinizde kaydı olmadan tapusu, mülkiyeti olmadan bu işlere giremiyorsunuz. Bu altyapının bir an önce tamamlanması gerekiyordu? diye konuştu.
TAŞLIK ALAN ORMAN SAYILIYOR BİZ FABRİKALARI OVAYA KURUYORUZ
?Bundan sonra artık şu şikayetleri duymak istemiyoruz? diyen Vali Bektaş konuşmasını şöyle tamamladı:
?Aslında daha yapılacak işler var ama o meclisin konusu. Orman sayılan yerlerde yapabildiğimiz özel ağaçlandırmalar. Özellikle bizim Yuntdağı bölgesi Aliağa´ya gidinceye kadar olan yerdeki taşlık kayalık alanlar orman diye geçiyor ve biz hiç bir şey yapamıyoruz ama Manisa Ovasında biz fabrikalar kuruyoruz, tavuk kümesleri kuruyoruz. Böyle çelişkilerimiz var. Bu çelişkileri bu çerçevede çözemiyoruz çünkü anayasa konusu. Onun da üzerinde meclis çalışıyor. Umarız sağlıklı bir sonuca ulaşırlar. Şimdilik biz bize tevdi edilen görevimizi tamamladık, geri kalanını da tamamlayacağız. Emeği geçen, katkısı olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.?
Yapılan konuşmaların ardından kadastro çalışmaları tamamlanan arazilerin tapuları Manisa Defterdarı Abdullah Kırım´a teslim edilirken, tahsis konusunda yetkilendirilen Orman Bölge Müdürlüğü adına da İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal´a tapuların fotokopileri teslim edildi.