TARIM - ?Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi? kapsamında Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ?Organik Yaşama Merhaba? konulu bir panel düzenlendi.
19 Aralık 2016 tarihinde Giritligil Oteli Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, Müdür Yardımcıları Mustafa Gündoğar, Lütfi Kaymak, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, konu uzmanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; ?Organik tarım, Manisa tarımı için bizim önem verdiğimiz, bu önem üzerine de her yıl üzerine koyarak, gelişerek geldiğimiz bir tarım yöntemidir. Bu tarım metoduyla şuanda 3.551 çiftçimiz Manisa´da organik üretim yaparak, 169.500 tonluk üretim gerçekleştirmişlerdir. Üretimin büyük bir çoğunluğu yurt dışına ihraç edilmekte, bu da ilimize önemli bir tarımsal girdi olarak dönmektedir. İl Müdürlüğü olarak organik tarımı önemsiyor bununla ilgili çalışmalarımızı her geçen gün çeşitlendirerek devam ettiriyoruz? dedi.
Türkiye´de organik ürün ihracatının daha çok, ancak iç tüketimin daha az olduğuna vurgu yapan İl Müdür Vekili Öztürk, ?Bugünkü panelimizi daha çok tüketicilere yönelik olarak planladık. Tüketim, organik tarımın olmazsa olmazıdır. Ürettiğimiz ürünler ihraç olmakla birlikte iç tüketimiz düşük kalmaktadır. Türkiye´de organik tarımda iç tüketimin artırılmasını hedefliyoruz. Yurt dışına ihraç ettiğimiz kadar iç tüketimimizi de artırmamız gerekmektedir. Bilgilendirmeler ve bilinçlendirmeler sayesinde Türkiye´de organik tüketimin artacağına inanıyoruz. Bu durum, organik ürünlerdeki yüksek fiyat endişesini de daha aşağılara çekecek bir oluşum meydana getirecektir? dedi
Tüketimin, sahadaki üretimi de etkilediğini belirten Metin Öztürk, tüketimde çocukların ailelerini yönlendiren ve ailelerini önemli derecede etkileyen bir özelliğe sahip olduğunu söyleyerek; ?Ailelerimiz, çocuklarının isteğine göre alışverişlerini sürdürüyor. Bu nedenle organik tarım ürünlerinin tüketiciye yönelik kısmında çocuklarımızı bilgilendirelim, bilinçlendirelim istedik. Bunun için 2015 yılında İl Müdürlüğümüzce, Bakanlığımıza Organik tarımın ve organik gıdaların okullarda anlatılması için çizgi film hazırlanması ile ilgili bir proje sunduk ve kabul edildi. 2017 Ocak-Şubat ayları içerisinde bu çizgi filmin tanıtımı yapılacak ve çocuklarımızın gösterimine sunulacaktır. Çocuklarımıza yönelik okullarda eğitimler düzenlenirken, yetişkinlerimizi ise bu tür planladığımız panellerle bilgilendireceğiz? dedi.
Türkiye´de, 2015 yılı verilerine göre 70.000 üreticinin 1.829.000 tonluk organik tarım üretimi gerçekleştirdiğine dikkat çeken Öztürk; ?Organik üretim aynı zamanda tarım ürünlerinde bir çeşitlilikte oluşturmaktadır. Katma değeri olan bu ürünler çiftçimizin gelirlerinin artmasına yol açmaktadır? dedi.
Metin Öztürk, panel dolayısıyla tespit edilen problemler ve çözüm yollarının pratiğe dönüştürülmesi arzusuyla, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Moderatörlüğünü CBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Ay´ın yaptığı panelde; ETO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Göynügür ?Dünyada ve Türkiye´de Organik Ürünlerin Pazarlama Kanalları?, Uzman Dr. Servet Candan Özen ?Sağlık ve Beslenme?, Ziraat Yük. Müh. ve Organik Tarım Üreticisi Müjgan Şenay ?Neden Organik Üretim Yapıyorum??, Gıda Mühendisi Şirin Rüçhan ?Organik Ürünlerde Belgelendirme?, Orgüder Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ayhan Sümerli ?Organik Tarım Sürdürülebilir mi? ? konularına ilişkin sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Soru cevapların sonrasında panel son buldu.