MANİSA - Yükseköğretim Kurulunun, 12 Ekim 2017 tarihinde yükseköğretime geçiş sınavında yapılan son değişiklikleri duyurduğu açıklamayı değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner, ?Değişiklik, gecikmiş ve öğrencilerde, velilerde strese neden olmuş olsa da, olumlu adımların atılmış olması, sınav sisteminde kabul oranının yükseltilmesi, hem adaylar hem de muhataplar açısından memnuniyet vericidir. Yapılan son değişikliklerle sosyal maliyet düşürülmüş, kaygı büyük oranda giderilmiştir? dedi. 
Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner YKS´de yapılan değişiklikleri değerlendirdi. Başta eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunun yetkili sendikası Eğitim-Bir-Sen olmak üzere, toplumun farklı kesimlerinin sesine kulak veren YÖK´ün, öğrencilerin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını gidermeye yönelik Temel Yeterlilik Testi´nde (TYT) bazı değişiklikler yaptığını dile getiren Öner açıklamalarına şu şekilde devam etti:
?Sendika olarak, ?Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tatminden uzak, YÖK yeni sınav sisteminde kabul oranını artıracak adımlara devam etmeli, tüm sosyal ve fen bilimleri alan derslerinden de soru sorulmalı, eksiklikler giderilmelidir´ demiştik. Eğitim-Bir-Sen olarak, genel merkez nezdinde ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirerek kalıcı ve yürütülebilir bir geçiş sistemi için önerilerimizi sunmuştuk. YÖK´ten yapılan açıklamaya göre, YKS´nin birinci oturumu (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, dil sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacak. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. TYT sınavında öğrencilerin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, temel matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere, toplam 120 soru yer alacak. TYT´ye eklenen Sosyal Bilimler Testi´nde öğrencilere coğrafya dersinden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5, felsefe dersinden 5, tarih dersinden 5 olmak üzere 20 soru yöneltilecek. Sınava eklenen Fen Bilimleri Testi´nde ise öğrencilere biyoloji dersinden 6, fizik ve kimyadan 7´şer olmak üzere, 20 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olacak. Sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinin Temel Yeterlilik Sınavı´na dahil edilmesi, sınavın kapsam geçerliliğini artırmış ve böylelikle daha nitelikli bir ölçmeyi sağlayacağı konusunda kanaatler de olgunlaşmıştır. Tüm derslerin sınavın içeriğine dahil edilmesi, okulda görülen derslerin öğrenciler tarafından takip edilmesini sağlayacak, bazı derslerin boşa düşmesi de bu vesileyle engellenmiş olacaktır. Aynı gün yapılacak iki büyük sınavın öğrenciye dezavantajı kadar, ÖSYM açısından da sınavın arka plan hazırlıklarının tamamlanması açısından bazı riskler doğurma tehlikesi vardı. Sınavın bir gün arayla yapılması kararı da önemli bir adım olmuştur.?
?Ortaöğretime ve yükseköğretime geçişe ilişkin yaşananlar, istişarenin önemini pekiştirmiş; kamuda düzenlemeler yapılırken paydaşların, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun farklı kesimlerinin öneri ve eleştirilerinin baştan alınması gerektiğini göstermiştir? diyen Öner şunları söyledi: ?YÖK, kamuoyundan gelen eleştirileri ve sendikamızın önerilerini dikkate alarak, yeni sistemin pürüzlerini gidermek için attığı yeni adımlarla beklentilere olumlu cevap vermiştir. Sistemin iyileştirilmesi için istişareye açık tavrıyla olumlu gelişmelere imza atan iradeye teşekkür ediyoruz.?



Eğitim güvenliği için tüm kurumlar seferber oldu

Manisa'da bir mahalle daha modern altyapıya kavuşuyor

Salihli Jandarmadan ‘Huzur’ denetimi

Manisa'da eğitim yılı fidan dikimiyle başladı

Salihli’de ikametten çok sayıda ruhsatsız tabanca ve tüfek çıktı

Özkasap, Özbekistanlı üzüm üreticilerini bilgilendirdi

Tütün ürünlerinin zararlarını açtıkları stantta anlattılar

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi tarihi mekanda toplandı

Motosiklet iş yerine girdi, kask hayat kurtardı

Manisa’da zehir tacirlerine geçit yok: 64 kök kenevir, 335 gram esrar ele geçirildi

Akhisar'da patlayan lastik faciaya yol açtı: 1 ölü, 3 yaralı

Dört Eylül İlkokulu’nda eğitim yılı Yeşil Vatan temasıyla açıldı

Saruhanlı’da 2. Geleneksel Kurtuluş Futbol Turnuvası!

Düğün sonrası meydan muharebesi gibi kavga

Elektrik akımına kapılan adam öldü

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 13.11.2017 08:26:56 896 0

Tarih: 13.11.2017 08:26 Güncelleme: 13.11.2017 08:26
Haberi Sesli Oku
9.09.2025 20:46:00