Tarih: 16.02.2016 09:29

ÖMRÜNÜ TAMAMLAYAN NAYLON ÖRTÜLER 35 MİLYON ZARARA NEDEN OLDU

Facebook Twitter Linked-in

SARIGÖL - Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl Ovasındaki üzüm bağlarında koruma amaçlı kullanılan beyaz naylon kanaviçelerin iki yıllık sürelerinin dolması nedeniyle yılda ortalama 35 milyon TL zarar olduğunu olduğunu açıkladı. Bu yıl geri dönüşümde sıkıntı yaşanması nedeniyle ömrünü tamamlayan beyaz naylonlar adeta dağ gibi birikti.
Sarıgöl´de her yıl üzüm bağlarının üstlerinin koruma amaçlı olarak temmuz ayından başlamak üzere örtü altına alınmaya başladığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl´de 90 bin dekar kayıt altında, 10 bin dekarlık kayıt dışı üzüm bağı bulunmaktadır. Bu bağlarımız üreticiler tarafından dekarında bin lira masraf edilerek beyaz naylon kanaviçe ile örtü altına alınmaya temmuz ayında başlanır. 100 bin dekarlık alnın 80 bin dekarlık alanı örtü altına alınmakta. Bu ne demektir yılda 80 milyon TL eder. Örtülerin ömrü iki yıllık. Süresi dolan örtüler atıl duruma düşmektedir." diyerek her yıl süresi dolan örtülerin üreticiye ortalama 35 milyon TL zararı olduğunu belirtti.

GERİ DÖNÜŞÜMDE SIKINTI OLDU
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, son üç yıldır artık naylon örtülerin geri dönüşüm olarak değerlendiğini belirterek, "Sarıgöl´de son yıllarda naylon kanaviçeler geri dönüşüm maddesi olarak alımları yapılıyordu. Bu yıl Sarıgöl´de çok yerde tonlarca alım yapılan örtüler dağlar gibi oldu. Ancak, alımlar yavaş olduğundan hurda örtü alımı yapan vatandaşların elinde kaldı bu da zarara neden oldu." diye konuştu.

ÇÖZÜM NEDİR?
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl´de üzüm bağlarında kalıcı koruma sistemi yapılmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bizim önerimiz, 15 yıl kullanılabilecek kalıcı koruma sistemleri yapılmalı. Devlet tarafından da damlama sulamada olduğu gibi beş yıllık vade ile kredi sağlanmalıdır. Üzüm bağlarına yapılacak olan kalıcı koruma sistemi ile dolu, don, toz, yağmurdan bağlar korunacak. Verim daha kaliteli olacak. Pazar bulunmasında kolaylık sağlanacak. İlaçlamada en az beş kez azalma olacak. Üzümler yüksek kalitede olacak. Sarıgöl Üzümlerini zirveye çıkarmak için uzun ömürlü üzümleri koruma sistemine geçilmelidir. Biz İlçemizin Sığırtmaçlı Mahallesinde Ziraat Odası olarak uzun süreli koruma sistemi yaptık başarılı oldu." dedi.
Ülgen, Sarıgöl´de üzüm üreticilerine yönelik olarak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa üreticilere yönelik grup iyi tarım uygulamasını başlattıklarını belirterek, "İki ayda 7 bin dekarlık üzüm bağında gurup iyi tarım uygulamasına başlanacak." şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —