SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı´nın Kayışlar Mahallesinde Kurutulan domatesin yüzde 90´lık kısmının yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.
?Avrupalılar, kurutmalık domatesi çok seviyor. Kurutmalık domatesimiz Almanya başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri´ne ve Rusya´ya ihraç ediliyor. Avrupalı kurutmalık domatesin ve farklı ürünlerimizin kıymetini çok daha iyi biliyor. Türkiye genelinde insanlarımız kurutmalık domatese çok önem vermiyor. Ama Avrupalı insanlar yemeklerin neredeyse yüzde 100´ünde kurutmalık ürünleri kullanıyor. Yani Avrupalı esasında canını kıymetini biliyor. Ülkemizde de bunun gelişmesi gerekir" diye konuştu.

2005 yılından bu yana domates üreticiliği yapan ve yurt dışına kurutmalık domates ihracaatı yapan Baki Ulu, Saruhanlu´da artık domates üretiminin her geçen sene azalmaya başladığını söyledi. Ulu, bunun nedeninin de giri maliyetleri artarken, kendilerinin üretimin ise aynı kalmasından kaynaklandığını söyledi. Ulu, geçen sene 600 dönüm alanda domates üretimi yaparken bunu bu yıl 400 dönüme düşürdüğünü de kaydetti. Manisa´dan başta Rusya ve Almanya olmak üzere çeşitli yabancı ülkelere ihraç edilecek olan kurutmalık domates tarlalara serilmeye başlandı. Büyük bölümü Güneydoğu´daki çeşitli illerden aileleri ile gelen mevsimlik işçiler tarafından sıcak havada naylonlar üzerine serilen domatesler, tarlaların göz alabildiğine kırmızı renge bürünmesine neden oldu. Domates yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı ilçelerden birisi olan Saruhanlı´nın Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçelerinde kurutmalık domates hasatının bir haftadır devam ettiğini söyledi. Okur, toplanan domateslerin bir yandan da kurutulmak üzere tarlalara serildiğini de kaydetti. İlçelerindeki domates üretimini kurutmalık, sofralık ve salçalık olmak üzere üç şekilde yapıldığını belirten Okur, ancak son zamanlarda üretimin daha çok kurutmalık olan türmlerirn üretimine yöneldiğini belirtti. Domates dikimi alanlarının geçen yıla nazaran azaldığına da dikkat çeken Okur, "Geçtiğimiz yıl 20 bin ile 25 bin arasında domates ekim alanımız bulunurken bu yıl bu sayı 15 bin dekara kadar düştü. Bunun 5 ile 6 bin dekarında kurutmalık domates üretimi yapılıyor. Diğer kısımda ise sofralık ve salçalık domates üretimi yapılıyor. Şu anüreticilerimiz kurutmalık domatese daha önem vermeye başlamıştır. Bunu en büyük nedeni, kurutmalık domatesin gerek yurt dışına ihraç edilmesi gerekse de daha iyi gelir getirisi sağlamasıdır. Pek çok kişi salçalık üretimini kurutmalık domatis üretimine çevirdi. bu hem kendi hem de döviz girdisi sağladığı için ülke ekonomisine katkı sağlamakta" dedi.



Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 14.08.2017 12:05:15 599 0

Tarih: 14.08.2017 12:05 Güncelleme: 14.08.2017 12:05
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00