SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı´nın Kayışlar Mahallesinde Kurutulan domatesin yüzde 90´lık kısmının yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.
?Avrupalılar, kurutmalık domatesi çok seviyor. Kurutmalık domatesimiz Almanya başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri´ne ve Rusya´ya ihraç ediliyor. Avrupalı kurutmalık domatesin ve farklı ürünlerimizin kıymetini çok daha iyi biliyor. Türkiye genelinde insanlarımız kurutmalık domatese çok önem vermiyor. Ama Avrupalı insanlar yemeklerin neredeyse yüzde 100´ünde kurutmalık ürünleri kullanıyor. Yani Avrupalı esasında canını kıymetini biliyor. Ülkemizde de bunun gelişmesi gerekir" diye konuştu.

2005 yılından bu yana domates üreticiliği yapan ve yurt dışına kurutmalık domates ihracaatı yapan Baki Ulu, Saruhanlu´da artık domates üretiminin her geçen sene azalmaya başladığını söyledi. Ulu, bunun nedeninin de giri maliyetleri artarken, kendilerinin üretimin ise aynı kalmasından kaynaklandığını söyledi. Ulu, geçen sene 600 dönüm alanda domates üretimi yaparken bunu bu yıl 400 dönüme düşürdüğünü de kaydetti. Manisa´dan başta Rusya ve Almanya olmak üzere çeşitli yabancı ülkelere ihraç edilecek olan kurutmalık domates tarlalara serilmeye başlandı. Büyük bölümü Güneydoğu´daki çeşitli illerden aileleri ile gelen mevsimlik işçiler tarafından sıcak havada naylonlar üzerine serilen domatesler, tarlaların göz alabildiğine kırmızı renge bürünmesine neden oldu. Domates yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı ilçelerden birisi olan Saruhanlı´nın Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçelerinde kurutmalık domates hasatının bir haftadır devam ettiğini söyledi. Okur, toplanan domateslerin bir yandan da kurutulmak üzere tarlalara serildiğini de kaydetti. İlçelerindeki domates üretimini kurutmalık, sofralık ve salçalık olmak üzere üç şekilde yapıldığını belirten Okur, ancak son zamanlarda üretimin daha çok kurutmalık olan türmlerirn üretimine yöneldiğini belirtti. Domates dikimi alanlarının geçen yıla nazaran azaldığına da dikkat çeken Okur, "Geçtiğimiz yıl 20 bin ile 25 bin arasında domates ekim alanımız bulunurken bu yıl bu sayı 15 bin dekara kadar düştü. Bunun 5 ile 6 bin dekarında kurutmalık domates üretimi yapılıyor. Diğer kısımda ise sofralık ve salçalık domates üretimi yapılıyor. Şu anüreticilerimiz kurutmalık domatese daha önem vermeye başlamıştır. Bunu en büyük nedeni, kurutmalık domatesin gerek yurt dışına ihraç edilmesi gerekse de daha iyi gelir getirisi sağlamasıdır. Pek çok kişi salçalık üretimini kurutmalık domatis üretimine çevirdi. bu hem kendi hem de döviz girdisi sağladığı için ülke ekonomisine katkı sağlamakta" dedi.



Saruhanlı'da Vefat...

Başjan Taşkıncan "Esnafın yaksından elinizi çekin"

MASKİ, Salihli'de 40 yıllık içme suyu altyapısını yeniliyor

Yuntdağı Yöresel Ürünler Pazarı bu yıl da kuruluyor

96 yaşında, azmiyle gençlere taş çıkartıyor

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 14.08.2017 12:05:15 615 0

Tarih: 14.08.2017 12:05 Güncelleme: 14.08.2017 12:05
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00