Anahtar Kelimeler: Döneminde Çocuk Kırıklarına Dikkat

SARUHANLI - Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar geliyor. Bu kazalar basit ve küçük yaralanmalara sebep olsa da, bazen daha ciddi sonuçlara sebep olabiliyor. Çocuk kırıklarının deformite ile sonuçlanabileceğini ve büyümeyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirten Hastane Derindere Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sidar Öztürk,  çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarda sık görülen kırıklar
Çocuk kemiğinin erişkin kemiğinden farklı olması kırık tedavi yaklaşımda da farklılıklar içerir. Çocuk kemiğinin daha elastik olması, büyüme çekirdeklerinin açık olması ve kemik zarının kalın olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında "yeşil ağaç kırıkları" daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten "periost" adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir. Çocuklarda eklem kırıkları dikkat, tecrübe ve özen gerektirir. Dirsek ve diz eklemi de, sık görülen ve sakatlıkla sonuçlanabilen kırıklardandır.

Okul döneminde kırık vakaları artıyor
Okulların başlaması ile sportif faaliyetler ve kursların yoğunlaşması görülür. Çocuklarımız okul döneminde hem dersler hem de sportif faaliyetlerde yüksek yoğunluklu bir döneme girer. Basit travmaların ( top çarpması, koşarken düşme, vs.) sık görüldüğü dönemde başlar. Düşük enerjili travmalarda dahi dikkatli olunması gerekir. Şiddetli ağrı, ısrarcı ağrı ve deformitelerde mutlaka uzaman görüşü alınmalıdır. Kırık teşhisi konulduktan sonra tecrübeli ve özenli hekimlerce takip ve tedavi edilmelidir.

Büyümeyi aksatabilir
Çocuklarda oluşan kırığın tedavisi, kırığın tipine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Çocuklarda kırık tedavisi genellikle 3-5 hafta arasında değişir. Tedavi edilmemiş veya atlanmış çıkık ve kırıklar ileride çocuklarda fonksiyon kısıtlılığına, yanlış kaynamalara neden olabilir. Özellikle çocuklarda kemiğin büyüme çekirdeğine uzanan veya büyüme çekirdeğini direkt veya dolaylı olarak etkileyen kırıklar, ileride büyümenin duraklamasına ve uzunluk farkına yol açabilir.

Çocuklarda oluşan kırıkların tedavisi
Çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan zedelenmeleri büyük bir kısmı basit yumuşak doku zedelenmesi olarak düşünmek gerekir. Özellikle çocuklarda düşmeden ya da çarpmadan etkilenen bölgede şişlik, morarma ve hareket kısıtlılığı varsa dikkatli olunmalı mutlaka ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Çocuklarda görülen kırıkların büyük bir çoğunluğu konservatif yani ameliyatsız yöntemle tedavi edilebilir. Kemiklerin "remodeling" (yeniden yapılandırma) yeteneği sayesinde çocuklarda oluşan bu kırıkların çoğunluğu doğru tedavi edilmişse sakatlık bırakmadan iyileşebilir. Çocuklarda görülen kırıkların bir kısmı ameliyatla tedavi edilir. Özellikle açık kırıklarda, aşırı yer değiştirmiş dirsek eklem kırıklarında cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Daha iyi sonuçlar almak ameliyatın tecrübeli ellerde olması gerekir.



Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı, oğulları perişan

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

Saruhanlı’da Vefat…

Üzerine ağaç devrilen İbrahim Yıldız'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi

Motosiklet tıra çarptı: 1 ölü

Yunusemre'den yapay zeka söyleşisi

Akhisar altyapısı milli takım kapısında

‘Tarihi Kentin Umutlu Çocukları’ Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda buluştu

Demirci’de atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter, annesini öldürmekten tutuklandı

MELİKE ONUR YORUMUYLA “CAN VERİYORUM”

Hastanede çevre düzenlenesi

Saruhanlı Belediyesi "Belen Yolu" İçin 9 Mahallede Pilav Hayrı Düzenlendi

KÖY OKULLARINA KİTAP DESTEĞİ: TDED MANİSA ŞUBESİ NURİYE MAHALLESİ’NDEKİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Muhtarlardan Başkan Cıllı'ya teşekkür ziyareti

Nilgün’den Butik” hizmete girdi

Deprem Simülasyon Tırı Saruhanlı’da Öğrencilerle Buluştu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.10.2019 00:13:00 1071 0
Tarih: 10.10.2019 00:13 Güncelleme: 10.10.2019 00:13
Haberi Sesli Oku