GÜNDEM - 19 Nisan 2015 tarihinde aramızdan ayrılan ve Türk Einstein´ı olarak bilinen bilim dâhisi Oktay Sinanoğlu, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen panelde anıldı.
Sunuculuğunu Dr. Gonca Kuzay Demir´in yaptığı paneli MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş yönetti. Maraş, paneli açış konuşmasında, Sinanoğlu´nun Türkiye´nin yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden biri olduğunu; matematik, fizik, kimya alanlarında çok önemli problemleri çözdüğünü anlatarak, sözü panel konuşmacılarına verdi.
İlk olarak Doç. Dr. Ferhat Karabulut konuştu. Karabulut, Cemil Meriç´ten alıntılar yaparak dil ve kimlik arasındaki bağlantıya dikkat çekti ve Türk aydınının kendinden, dilinden ve kültüründen uzaklaştıkça vatanını ve ülkesini satma noktasına gelebileceğini, Sinanoğlu´nun bu konuda çok bilinçli bir aydın olduğunu ve ABD vatandaşlığına geçmediğini anlattı. Karabulut, ayrıca Cemil Meriç´in ?kamus(sözlük), namustur? sözünden hareketle, Sinanoğlu´ndaki Türkçe bilincinin somut örneklerini verdi.
İkinci konuşmacı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Sinanoğlu´nun bilimsel başarılarını ve ödüllerini örnekledikten sonra, onun bilim-gönül ilişkisine çok önem veren bir aydın olduğunu anlattı ve Sinanoğlu´nun üç aşkla yaşadığını söyledi: Allah aşkı, vatan aşkı ve bilim aşkı. Abalı, onun Yıldız Teknik Üniversitesi´nde yaşadığı olumsuzlukları da kendisinden dinlediği sohbete dayanarak anlattı ve böyle dâhilerin zaman zaman vefasız davranışlarla da karşılaşabildiğini vurguladı.
Üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Ayşe İlker ise, Oktay Sinanoğlu´nun 1978 yılında yazdığı bir makaleye dayanarak, Türkiye´de eğitim dilinin niçin İngilizce olmaması gerektiği üzerinde Sinanoğlu´nun ortaya koyduğu ölçütleri anlattı. Yabancı dil öğretiminin kolay ve kalıcı yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini, bilim ve teknik alanlarında herkesin kendisine yetecek kadar yabancı dil bilmesi gerektiğini, ancak Türkiye´nin bütün okullarında eğitim dilinin Türkçe olması gereğini Sinanoğlu´nun bilimsel görüşlerine dayanarak ele aldı.