GÜNDEM - 19 Nisan 2015 tarihinde aramızdan ayrılan ve Türk Einstein´ı olarak bilinen bilim dâhisi Oktay Sinanoğlu, MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen panelde anıldı.

Sunuculuğunu Dr. Gonca Kuzay Demir´in yaptığı paneli MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş yönetti. Maraş, paneli açış konuşmasında, Sinanoğlu´nun Türkiye´nin yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden biri olduğunu; matematik, fizik, kimya alanlarında çok önemli problemleri çözdüğünü anlatarak, sözü panel konuşmacılarına verdi.

İlk olarak Doç. Dr. Ferhat Karabulut konuştu. Karabulut, Cemil Meriç´ten alıntılar yaparak dil ve kimlik arasındaki bağlantıya dikkat çekti ve Türk aydınının kendinden, dilinden ve kültüründen uzaklaştıkça vatanını ve ülkesini satma noktasına gelebileceğini, Sinanoğlu´nun bu konuda çok bilinçli bir aydın olduğunu ve ABD vatandaşlığına geçmediğini anlattı. Karabulut, ayrıca Cemil Meriç´in ?kamus(sözlük), namustur? sözünden hareketle, Sinanoğlu´ndaki Türkçe bilincinin somut örneklerini verdi.

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Sinanoğlu´nun bilimsel başarılarını ve ödüllerini örnekledikten sonra, onun bilim-gönül ilişkisine çok önem veren bir aydın olduğunu anlattı ve Sinanoğlu´nun üç aşkla yaşadığını söyledi:  Allah aşkı, vatan aşkı ve bilim aşkı. Abalı, onun Yıldız Teknik Üniversitesi´nde yaşadığı olumsuzlukları da kendisinden dinlediği sohbete dayanarak anlattı ve böyle dâhilerin zaman zaman vefasız davranışlarla da karşılaşabildiğini vurguladı.

Üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Ayşe İlker ise, Oktay Sinanoğlu´nun 1978 yılında yazdığı bir makaleye dayanarak, Türkiye´de eğitim dilinin niçin İngilizce olmaması gerektiği üzerinde Sinanoğlu´nun ortaya koyduğu ölçütleri anlattı. Yabancı dil öğretiminin kolay ve kalıcı yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini, bilim ve teknik alanlarında herkesin kendisine yetecek kadar yabancı dil bilmesi gerektiğini, ancak Türkiye´nin bütün okullarında eğitim dilinin Türkçe olması gereğini Sinanoğlu´nun bilimsel görüşlerine dayanarak ele aldı.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 26.04.2016 16:55:35 466 0

Tarih: 26.04.2016 16:55
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00