Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Oğlunun Hesabını Sormaya Gitti

Oğlunun Hesabını Sormaya Gitti

ANKARA - 12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. 22 yaşında idam edilen Halil Esendağ'ın Saruhanlı'da yaşayan anne ve babası da davayı izlemek için Ankara'da bulunuyor.

“12 Eylül 1980 Darbesi” Yargı Önünde

MÜRÜVVET ESENDAĞ ANKARA’DA

 

ANKARA - 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

 

Darbe döneminde 3 yılı hücrede olmak üzere 5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 22 yaşında idam edilen Halil Esendağ’ın Saruhanlı’da yaşayan anne ve babası da davayı izlemek için Ankara’da bulunuyor.

 

12 Eylül davasına müdahil olan anne Mürüvvet ve baba Toker Esendağ, adalet istediklerini söyledi.

 

Saruhanlı İlçesine bağlı Gözlet köyünden Ankara’ya giden 73 yaşındaki Mürüvvet Esendağ, oğlunun üstüne 150 dosya yıkıldığını ve idama götürüldüğünü belirtti.

 

Anne Esendağ, Kenan Evren'i görmesi halinde "Vicdanın nasıl elverdi, ey Evren?" diye soracağını aktararak, henüz 22 yaşında idam edilen oğluyla son görüşmesini anlattı: "Benden terlik istedi. Morali çok iyiydi. Hiç idam edilecek gibi bir durumu yoktu.”

 

Esendağ, ‘‘Benim çocuğum askere silah, polise taş atmadı. İdamla yargılandı. Şahitsiz, ispatsız hücrede yatırdılar. Bizimle görüştürmediler. Benim çocuğum ispatsız, şahitsiz idam edildi. Bunu yapanları Allah’a havale ediyorum” dedi.

 

ÜSTÜN: DAVAYA FİKREN MÜDAHİL OLDUK

 

Duruşmayı izlemeye gelenlerden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyonun 1990’da kurulduğunu, bu nedenle hukuken davaya müdahil olamadıklarını belirtti.

 

Ancak fikren müdahil olduklarını söyleyen Üstün, insan hakları ihlallerinin en fazla savaş ve darbe dönemlerinde yaşandığını vurguladı. 12 Eylül darbesi öncesinde, sırasında ve sonrasında ağır insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Üstün, ‘‘Bir daha böyle şeylerin yaşanmaması için bu davaya fikren müdahiliz’‘ dedi.

 

CİHANER: DURUŞMA SALONU YETERSİZ

 

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, davaya daha çok kişinin katılabileceği bir duruşma salonunun ayarlanmamasını eleştirdi. CHP’nin darbenin en büyük mağduru olduğu için müdahil olma talebinde bulunduğunu dile getiren Cihaner, ‘‘Ben kişisel olarak duruşmayı yargılama tiyatrosu olarak görüyorum. Çünkü ceza hukuku tekniği açısından iddianame çok büyük sıkıntılar içeriyor’‘ diye konuştu.

 

ZEYBEK: HAYATIMIN 33 YILI SEBEPSİZ YERE ÇALINDI

 

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Başkanı Namık Kemal Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül darbesiyle yaşamının 33 yılının sebepsiz yere çalındığını belirtirken, şöyle konuştu;

 

"İlgili, ilgisiz siyasi partilerin müdahil sıfatını takınıp, rol alarak bu tiyatroya geçerlilik ve önem kazandırmasını da garipsiyorum. 12 Eylül dahil, yapılan tüm darbelerin mağduru ve muhatabı bizim partimiz ve siyasi kadrolarımız olmuştur. Şahsen de 12 Eylül Davası'nın gayrimeşru düzeninin ve uygulamalarının mağduruyum. Buna rağmen yasaların bana verdiği tazminat talebi hakkımdan da devletimi dava etmiş duruma düşürmemek için vazgeçmiştim. Tüm bunlara rağmen bu oyuna alet olmayacağımızı kamuoyunun ilgisine ve takdirine sunuyorum."

 

Haber Merkezi

 



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor